Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
yulya.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать

16. Класифікація задач математичного програмування.

У матем. програмуванні виділяють 2 напрямки — детерміновані задачі і стохастичні. Детерміновані задачі не містять випадкових змінних чи параметрів. Уся початкова інфор­мація повністю визначена. У стохастичних задачах використо­вується вхідна інформація, яка містить елементи невизначеності, або деякі параметри набувають значень відповідно до визначених функцій розподілу випадкових величин.

Кожен з названих напрямків включає типи задач матем. програмування, які в свою чергу поділ-ся на ін.класи. Схематично класифікацію задач зображено на рис. (поділ наведений для детермінованих задач, але він такий же і для стохастичних).

Як детерміновані, так і стохастичні задачі можуть бути статичними (однокроковими) або динамічними (багатокроковими). Оскільки економічні процеси розвиваються в часі, відповідні економіко-математичні моделі мають відображати їх динаміку. Поняття динамічності пов’язане зі змінами об’єкта (явища, процесу) у часі.

Задачі математичного програмування поділяють також на дискретні і неперервні. Дискретними наз. задачі, в яких одна, кілька або всі змінні набувають лише дискретних значень. З-поміж них окремий тип становлять задачі, в яких одна або кіль­ка змінних набувають цілочислових значень. Їх називають задачами цілочислового програмування. Якщо всі змінні можуть набувати будь-яких значень на деяких інтервалах числової осі, то задача є неперервною.

Оскільки в економіко-математичних моделях залежності між показниками описані за допомогою функцій, то відповідно до їх виду всі вище згадані типи задач поділяють на лінійні та нелінійні.

Найпростішими з розглянутих типів є статичні, детерміновані, неперервні та лінійні задачі. Важливою перевагою таких задач є те, що для їх розв’язування розроблено універсальний метод, який називається симплексним методом

17. Загальна постановка задачі лінійного програмування. Приклади економічних задач лінійного програмування.

Загальна лінійна економіко-математична модель економічних процесів та явищ — так звана загальна задача лінійного програмування подається у вигляді:

(2.1)

за умов:

(2.2)

(2.3)

Отже, потрібно знайти значення змінних x1, x2, …, xn, які задовольняють умови (2.2) і (2.3), і цільова функція (2.1) набуває екстремального (максимального чи мінімального) значення.

Для загальної задачі лінійного програмування використовуються такі поняття.

Вектор Х = (х1, х2, …, хn), координати якого задовольняють систему обмежень (2.2) та умови невід’ємності змінних (2.3), називається допустимим розв’язком (планом) задачі лінійного програмування.

Допустимий план Х = (х1, х2, …, хn) називається опорним планом задачі лінійного програмування, якщо він задовольняє не менше, ніж m лінійно незалежних обмежень системи (2.2) у вигляді рівностей, а також обмеження (2.3) щодо невід’ємності змінних.

Опорний план Х = (х1, х2, …, хn), називається невиродженим, якщо він містить точно m додатних змінних, інакше він вироджений.

Опорний план , за якого цільова функція (2.1) досягає масимального (чи мінімального) значення, називається оптимальним розв’язком (планом) задачі лінійного програмування.

Теорема 2.1. Кожному розв’язку нерівності (2.4) відповідає єдиний розв’язок рівняння (2.5), який одночасно є розв’язком нерівності (2.4), і, навпаки, кожному розв’язку рівняння (2.5) і нерівності (2.4) відповідає єдиний розв’язок нерівності.

Приклад 3.1. Розв’язати графічним методом задачу лін.прогр-ня

.

Розв’язання. Маємо n=7 – к-ть змінних, m=5 – к-ть обмежень. Виберемо як вільні змінні х1 та х2 і виразимо через них всі ін.базисні змінні. З 1 р-ня маємо:

(3.19)

З 3 рівняння:

,(3.20)

а з 4:

.(3.21)

Підставляючи (3.19) в 2 р-ня с-ми і (3.21) в останнє, розв’язуємо їх відносно х4 та х7. Отримаємо:

;

.

Далі за алгоритмом беремо х1 = 0 та х2 = 0 – координатні осі; інші обмежуючі прямі знаходимо, узявши х3 = 0, х4 = 0, х5=0, х6 = 0, х7 = 0. Багатокутник допустимих розв’язків зображено на рис. 3.10.

Рисунок 3.10

Знайдемо вигляд функціонала, вираженого через х1 та х2. Для цього знайдені щойно вирази для х3, х4, х5, х6 та х7 через вільні змінні х1 і х2 підставимо у функціонал і, звівши подібні члени, отримаємо: . Відкидаючи вільний член, маємо: . Будуємо вектор (–5, –2), перпендикулярно до нього — пряму F'. Рухаючи пряму F' в напрямку, протилежному (необхідно знайти мінімальне значення функції F), отримаємо точку мінімуму – А (рис.3.11).

Рисунок 3.11

У точці А перетинаються 2 обмежуючі прямі: х6=0 та х7=0. Отже, для відшукання її координат необхідно розв’язати с-му р-нь:

Розв’язком с-ми є = 8,5; = 5. Підставивши ці значення у відповідні вирази, знайдемо оптимальні значення базисних змінних:

= 0,5; = 16,5; = 17,5; = 0; = 0.

Підстановкою значень та в лін. Ф-ію F отримуємо значення цільової ф-ії .

(3.3)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]