Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Responses.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
1.67 Mб
Скачать

1.Інформатика як комп’ютерна наука. Інформаційні повідомлення. Інформаційні процеси. Поняття загальна структура та базовий склад інформаційних систем

Інформатика - це наука про загальні властивості інформації, закономірності і методи її пошуку і отримання, запису, зберігання, перетворення, передачі, переробки, розповсюдження і використання в різних сферах людської діяльності. Як об’єкти вивчення інформатики виступають: інформація, дані, інформаційні технології і інформаційні процеси. Предмет: засоби автоматизації інформаційних процесів із використанням економічних даних.

Мета: формування знань про принципи побудови та роботи обчислювальних машин, організацію обчислювальних процесів на персональних комп’ютерах та їх алгоритмізацію, програмне забезпечення персональних комп’ютерів і комп’ютерних мереж, а також ефективне використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у галузі економіки.

Завдання: вивчення теоретичних основ інформатики і набуття навичок використання прикладних систем оброблення економічних даних та систем програмування для персональних комп’ютерів і локальних комп’ютерних мереж під час дослідження соціально-економічних систем та розв’язування завдань економічного спрямування.

Інформаційні повідомлення

Інформаційні процеси

Інформаційні процеси - послідовна зміна стану інформації в результаті дій, які з нею можна виконувати. Такими діями є — створення, збирання, зберігання, обробка, відображення, передавання, розповсюдження, використання і захист інформації. Під час інформаційного процесу дані перетворюються з одного виду в інший за допомогою певних методів.

Інформаційні процеси відбуваються при передачі інформації від джерела до приймача за допомогою каналу передачі. Схема передачі інформації : джерело інформації — канал передачі — приймач інформації. 

Джерелом інформації можуть бути природні об'єкти (планети, зірки, люди, тварини, рослини, поля, луки, ліси, гори…), книжки, газети, журнали, малюнки, наукові експерименти, конструкторські розробки, випробування нових матеріалів і приладів тощо. 

Каналами передачі можуть бути світлові, звукові, електричні сигнали та електромагнітні хвилі тощо. Для передачі інформації на значні відстані використовують технічні досягнення: телефон, телетайп (передача текстів), телефакс (передача зображень документів), модем (передача комп'ютерних сигналів). 

Приймачами (споживачами) інформації можуть бути люди, тварини, рослини, різного роду знаряддя і машини.

Обробка даних містить в собі множину різних операцій. Основними операціями:

  • збір даних — накопичення інформації з метою забезпечення достатньої повноти для прийняття рішення;

  • захист даних — комплекс дій, що скеровані на запобігання втрат, відтворення та модифікації даних;

  • транспортування даних — прийом та передача даних між віддаленими користувачами інформаційного процесу. Джерело даних прийнято називати сервером, а споживача — клієнтом;

  • перетворення даних — перетворення даних з однієї форми в іншу, або з однієї структури в іншу, або зміна типу носія.

Поняття загальна структура та базовий склад інформаційних систем

Загалом під структурою комп'ютерної АС розуміють характеристику внутрішнього стану системи, опис постійних зв'язків між її елементами. При описуванні систем використовують функціональні, технічні, організаційні, документальні, алгоритмічні, програмні та інформаційні структури.

Інформаційна система — це взаємозалежна сукупність засобів, методів і персоналу, використовуваних для зберігання, опрацювання й видачі інформації для осягнення поставленої мети.

  • Інформаційне забезпечення. Призначення підсистеми інформаційного забезпечення полягає у своєчасному формуванні й видачі достовірної інфор­мації для прийняття управлінських рішень.

  • Технічне забезпечення — комплекс технічних засобів, які забезпечують ІС, а також відповідна документація на ці засоби й технологічні процеси. Комплекс технічних засобівстановлять комп’ютери будь-яких моделей; пристрої збирання, накопичування, опрацювання, передавання та виведення інформації; пристрої передавання даних і лінії зв’язку; оргтехніка й пристрої автоматичного зчитування інформації; експлуатаційні матеріали та ін.

  • Програмне забезпечення являє собою сукупність програм на носіях даних і програмних документів, які призначені для відлагодження, функціонування і перевірки працездатності АС.

  • Математичне і програмне забезпечення — сукупність математичних методів, моделей, алгоритмів і програм для реалізації цілей і задач ІС, а та­кож нормального функціонування комплексу технічних засобів.

  • Організаційне забезпечення — сукупність методів і засобів, які регламен­тують взаємодію працівників із технічними засобами та між собою в процесі розробки й експлуатації ІС.

  • Правове забезпечення — сукупність правових норм, які визначають ство­рення, юридичний статус і функціонування ІС, що регламентують порядок одержання, перетворення й використання інформації.

2.1.Дані, інформація і знання

Інформатика - це наука про інформацію, способи її збору, зберігання, обробки і надання за допомогою комп’ютерної техніки. Об’єктом інформатики виступають як комп’ютери, так і інформаційні системи.

До базових понять, які використовуються в економічній інформатиці, відносяться: дані, інформація і знання.

Дані - це сукупність відомостей, зафіксованих на певному носієві у формі, придатній для постійного зберігання, передачі і обробки. Перетворення і обробка даних дозволяє отримати інформацію.

Інформація - це результат перетворення і аналізу даних. Відмінність інформації від даних полягає в тому, що дані - це фіксовані відомості про події і явища, які зберігаються на певних носіях, а інформація з’являється в результаті обробки даних при рішенні конкретних задач

Знання - це зафіксована і перевірена практикою оброблена інформація, яка використовувалася і може багато разів використовуватися для прийняття рішень. Знання - це вид інформації, яка зберігається в базі знань і відображає знання фахівця в конкретній предметній галузі. Неформальні знання - це знання і досвід фахівців в певній предметній галузі. Прийняття рішень - це вибір якнайкращого в деякому розумінні варіанту рішення з множини допустимих на підставі наявної інформації.

Економічна інформація - це перетворена і оброблена сукупність відомостей, що відображає стан і хід економічних процесів.Економічну інформацію слід розглядати як один з різновидів управлінської інформації.

Економічна інформація може бути:

  • що управляє (у формі прямих наказів, планових завдань тощо);

  • що інформує (у звітних показниках, виконує в економічній системі функцію зворотного зв’язку). Інформацію можна розглядати як ресурс, аналогічний матеріальним, трудовим і грошовим ресурсам. Інформаційні ресурси - сукупність накопиченої інформації, зафіксованої на матеріальних носіях в будь-якій формі, що забезпечує її передачу в часі і просторі для вирішення наукових, виробничих, управлінських і інших завдань.

Рис.2.2. Взаємозв’язок даних, інформації і знань у процесі прийняття рішень

Відомо, що інформаційна технологія - це сукупність методів, виробничих і програмно-технологічних засобів, об’єднаних в технологічний ланцюжок, що забезпечує збір, зберігання, обробку, висновок і розповсюдження інформації.

З погляду інформаційних технологій для інформації необхідний матеріальний носій як джерело інформації, передавач, канал зв’язку, приймач і одержувач інформації.

Рис.2.3. Структура інформаційних технологій

Інформація є формою зв’язку між керованими об’єктами, що управляють, в будь-якій системі управління Відповідно до загальної теорії управління, процес управління можна представити як взаємодія двох систем - що управляє і керована.

До економічної інформації пред’являються наступні вимоги: точність, достовірність, оперативність.

3.7. Кількісна оцінка інформації і даних

Тільки приймаючи за основу новизну відомостей, можна дати кількісну оцінку інформації, оскільки новизна відомостей є наслідком невизначеності відомостей про об’єкт, процес, явище, а невизначеність піддається вимірюванню. За одиницю інформації приймають кількість інформації, поміщену у виборі однієї з двох рівноімовірних подій. Ця одиниця називається двійковою одиницею, або бітом (binary digit, bit). У інформатиці і обчислювальній техніці прийнята система подання даних двійковим кодом. Найменшою одиницею такого уявлення є біт.

Байт - це група взаємозв’язаних бітів. 1 байт = 8 бітів. Одним байтом кодується один символ текстової інформації.

1 Кілобайт (Кб) = 210 байт = 1024 байт.

Проте, всюди, де це не принципово, вважають, що 1 Кб рівний 1000 байт. Умовно можна вважати, що одна сторінка неформатованого машинописного тексту рівна 2 Кб.

1 Мегабайт (Мб) = 1024 Кб.

1 Гігабайт (Гб) =1024 Мб.

1 Терабайт (Тб) = 1024 Гб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]