Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕФЕРАТ З ОРТ.СТОМ.№1.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
69.63 Кб
Скачать

Оцінка стану слизової оболонки протезного ложа

Знання клінічних особливостей тканин ротової порожнини після видалення зубів має виключне значення для діагностики, лікування та прогнозування наслідків після лікування. Адже після видалення зубів настає не тільки атрофія кісткової основи, але й значно змінюється слизова оболонка, яка покриває коміркові відросток і частину, тверде піднебіння і з якою безпосередньо контактує базис знімного протеза.

Суплє виділяє 4 класи стану слизової оболонки ротової порожнини.

Перший клас характеризується добре вираженими комірковим відростком — на верхній і комірковою частиною — на нижній щелепах, які покриті трохи рухомою слизовою оболонкою. Тверде піднебіня покрите рівномірним шаром слизової оболонки, яка помірно рухома в її задній третині. Анатомічні складки слизової оболонки на обох щелепах знаходяться далеко від вершин коміркового відростка і частини. За наявності слизової оболонки першого класу в ротовій порожнині створюються сприятливі умови для ортопедичного лікування у разі повної відсутності зубів.

Другий клас характеризується атрофованою слизовою оболонкою, яка тонким натягнутим шаром покриває коміркові відросток і частину, твердее піднебіння. Місця прикріплення складок розміщені дещо ближче до вершини коміркового відростка.

Третій клас характеризується тим, що коміркові відросток і частина та задня третина твердого піднебіння покриті розрихленою слизовою оболонкою. Такий стан слизової оболонки часто спостерігається у разі атрофованих коміркових відростка та частини.

У разі четвертого класу коміркові відросток та частина покриті рухомими тяжами слизової оболонки, що розміщені повздовжньо і можуть легко змішуватися під час незначних навантаженнь. Тяжі можно спостерігати частіше на нижній щелепі за повної атрофії коміркової частини. Необхідно зазначити, що тяжі можуть за-щемлюватися і тоді користування протезами стає неможливим.

Запропонована Суплє класифікація стану слизової оболонки ротової порожнини має важливе практичне значення для клініки ортопедичної стоматології.

Міністерство охорони здоровя України

Вінницький національний медичний університет ім.М.І.Пирогова

Кафедра ортопедичної стоматології

Реферат на тему:

«Обстеження хворого з повною втратою зубів. Клініка повної відсутності зубів. Класифікації атрофії щелеп. Оцінка стану слизової оболонки протезного ложа.»

Виконав

студент IV-го курсу

стоматологічного ф-ту

ВНМУ ім. М.І.Пирогова

44-б групи

Вдовиченко Д. М.

Вінниця-2012 План:

  1. Обстеження хворого з повною втратою зубів

  2. Клініка повної відсутності зубів

  3. Класифікації атрофії щелеп

  4. Оцінка стану слизової оболонки протезного ложа