Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІСТОкр2009.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.04.2019
Размер:
531.46 Кб
Скачать

Задача 3

Систематизувати операції руху матеріальних цінностей за їх видами, вибрати систему кодування і закодувати кожну позицію вказаної номенклатури. По кожній з перерахованих операцій передбачити операції “сторно”.

Вхідні дані. Під час обстеження промислового підприємства встановлені такі види залиш­ків і операцій руху матеріальних цінностей: надходження від постачальників по відфакту­рованих поставках з переробки, від підзвітних осіб, у порядку внутрішнього переміщення, повернення з виробництва, залишок кредитовий по облікових даних, залишок дебетовий по об­лікових даних і по карточках складського обліку, видача цехам у виробництво, надходження від постачальників по невідфактурованих поставках, відпуск цеховим кладовим в порядку внутрішнього переміщення, підзвітним особам, стороннім організаціям, за готівку, в переробку.

Задача 4

Розробити коди одиниць вимірювання матеріальних цінностей за порядковою, серійною і розрядною системи кодування. Проаналізувати системи, визначити їх переваги і недоліки.

Вхідні дані. На підприємстві використовуються такі одиниці вимірювання матеріальних цінностей:

вартісні – гривні, копійки, частки копійок;

довжини – кілометр, сантиметр, дециметр;

площі – квадратні кілометр, метр, дециметр, сантиметр;

об’єму – літр, кубічні кілометр, метр, дециметр, сантиметр;

маси – тонна, центнер, кілограм, грам, міліграм;

натуральні – штука, флакон, рулон, пачка, коробка.

Результати оформити у вигляді табл. 6.

Таблиця 6

Номенклатура одиниць вимірювання матеріальних цінностей

Назва виду і одиниці вимірювання матеріальних цінностей

Код одиниці вимірювання

порядковий

серійний

розрядний

Задача 5

Вибрати систему кодування і закодувати прізвища працівників (табельні номери) так, щоб табельні номери присвоювалися лише один раз – під час прийому працівників на підприємство, а при переводі їх всередині підприємства не змінювалися. Єдиний табельний номер повинен використовуватися усіма службами і громадськими організаціями підприємства.

Вхідні дані. На промисловому підприємстві працюють 9000 чоловік. Кількість прізвищ працівників згідно з алфавітом розподілена так: А – 182, Б – 188, В – 210, Г – 195, Д – 530, Є – 295, Ж – 124, З – 453, К – 580, Л – 990, М – 860, Н – 430, О – 291, П – 625, Р – 480, С –531, Т – 735, У – 125, Ф – 93, Х – 86, Ц – 488, Ч – 85, Я – 224.

Задача 6

Розробити код прізвищ працівників (табельні номера) з врахуванням закріплення їх за цехами. При переводі працівника з одного структурного підрозділу в інший табельний номер повинен змінюватися.

Вхідні дані. На промисловому підприємстві працює 5300 чоловік. Цехів основного вироб­ництва – 12, допоміжного – 5, непромислових господарств – 4, інших структурних підрозділів – 12. Кількість працюючих в кожному структурному підрозділі не перевищує 500 чоловік.

Задача 7

Вибрати систему кодування і закодувати види прийому на роботу і причини звільнення.

Вхідні дані. Перелік видів прийому на роботу і причин звільнення на промисловому підприємстві наведений в табл. 7.

Таблиця 7