Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсач.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
01.04.2019
Размер:
2.07 Mб
Скачать

4.4 Побудова поздовжніх профілів

Профіль траси будують на міліметровому папері здебільшого в масштабах: горизонтальний – 1:2000, вертикальний – 1:200. Спочатку олівцем викреслюють сітку профілю за розмірами, наведеними в табл.4.1.

Таблиця 4.1

Назви та розміри граф сітки профілю

Номер графи

Назва графи

Ширина графи, см

1

Ухили та віддалі

1,0

2

Проектні висоти

1,5

3

Висоти землі

1,5

4

Пікети та віддалі

1,0

5

Прямі та криві

3,0

6

План траси

2,0

Поздовжній профіль викреслюють такій послідовності:

1. Викреслюють сітку профілю і у графі 4 позначають положення пікетів та плюсових точок вертикальними рисками. Номери пікетів вписують у графу 5 за їх зростанням.

2. Висоти пікетних та проміжних точок виписують із журналу нівелювання, заокруглюють їхнє значення до сантиметрів і вписують у графу 3 (вертикально).

3. Верхню лінію графи 1 приймають за лінію умовного горизонту. Висоту умовного горизонту вибирають такою, щоб найнижча точка профілю була розташована вище лінії умовного горизонту на 4-6 см. Від умовного горизонту в масштабі 1:200 відкладають висоти H1 пікетних і плюсових точок. Відмічають їх точками та прокреслюють від них перпендикуляри до лінії умовного горизонту. Усі нанесені точки послідовно з’єднують, в результаті отримують лінію профілю поверхні землі.

4.5 Побудова поперечних профілів

Поперечний профіль (поперечник) будують за даними журналу нівелювання траси) на ПК1 в масштабах горизонтальному та вертикальному 1:500. Сітка поперечного профілю спрощена в порівнянні з поздовжнім профілем і складається з чотирьох граф:

1

Графа ухилів

– 1,0 см.

2

Проектні висоти

– 1,5 см;

3

Висоти землі

– 1,5 см;

4

Пікети та віддалі

– 1,0 см.

Висоти пікетів поперечника обчислено в журналі нівелювання ( графа 13). Їх використовують для побудови поперечного профілю.

Проектну лінію прокреслюють горизонтально (тобто з ухилом i=0) на тій самій висоті, на якій вона запроектована на поздовжньому профілі траси у відповідній точці (у даному завданні - це ПК1).

Робочі висоти обчислюють за формулою (4.22); віддалі до точок нульових робіт - за формулою (4.23).

    1. Проектування на профілях

4.6.1Технічні вимоги до проектної лінії

Проектна лінія – така лінія на поздовжньому профілі, яка показує яким повинен бути профіль після виконання будівництва. При нанесенні проектної лінії слід керуватися вимогами технічного завдання на проектування лінійної споруди, в яких, як правило, задані такі умови:

– ухили на окремих ділянках траси не повинні перевищувати допустимих значень, а точки зміни ухилів мають збігатися з пікетними або плюсовими точками профілю;

– об'єми земляних робіт на окремих ділянках траси повинні бути приблизно однакові, тобто необхідно, щоб виконувався баланс земляних робіт, а загальний їхній об'єм на трасі відповідав умові:

Vнасипу Vвиїмкиmin; (4.19)

– між спусками та підйомами на трасі необхідно проектувати горизонтальні ділянки, довжина яких не менша 100 м.

Соседние файлы в предмете Топография