Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Банковские операции (колледж).docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
18.03.2019
Размер:
905.83 Кб
Скачать

5.4. Оцінка ефективності діяльності пат „отп Банк”

Під ефективністю діяльністю банку слід розуміти його здатність досягати поставлених цілей шляхом оптимального використання ресурсів, враховуючи при цьому не лише мікроекономічну, а й макроекономічну функції банків у ринковій економіці. Забезпечення ефективного функціонування банку, у свою чергу, потребує раціональної організації аналітичної роботи, результати якої слугують основою для прийняття економічно обґрунтованих управлінських рішень

До показників які характеризують ефективність діяльності банку відносять:

Таблиця 5.4.1

Основні показники, які характеризують ефективність діяльності банком

п/п

Назва показника

Методика розрахунку

Розрахунок

1

Дохідність активів (ROA)

Чистий прибуток/Загальні активи

2

Дохідність капіталу (ROE)

Чистий прибуток/Сплачений (акціонерний) статутний капітал

3

Оцінка ефективності видатків (RB)

(Чистий прибуток/Витрати)* 100%

4

Оцінка (прибутковість) доходу (RD)

Прибуток до оподаткування/Доходи

5

Чиста процентна маржа

(ЧПМ)

((Процентні доходи – Процентні витрати)/Середні загальні активи)*100%

1. Дохідність активів (ROA) - характеризує співвідношення чистого прибутку після сплати податків до активів банку і показує скільки чистого прибутку дає одиниця активів банку, 1 грн. активів комерційного банку приносить 8,89 грн. прибутку.

2. Дохідність капіталу (ROE) - характеризує відношення чистого прибутку після сплати податків до акціонерного капіталу банку, на 1 грн. інвестованого капіталу акціонерного банку, банк отримує 63,51 грн. прибутку.

3. Оцінка ефективності видатків (RB) - характеризує рівень покриття витрат доходами банку, показує ефективність видатків банку та становить 8,75%, що має загальне допустиме значення, однак банк покриває незначну частину своїх видатків та потребує негайного підвищення доходів.

4. Оцінка (прибутковість) доходу (RD) - відображає кількість отриманого прибутку з кожної гривні доходів банку, банк отримує 56,93 грн. прибутку з 1 грн. доходу.

5. Чиста процентна маржа (ЧПМ) - відображає чистий процентний прибуток на одиницю загальних активів. Нормативне значення ЧПМ становить 45%, отже, комерційний банк не має здатності покривати власні витрати та ризики, що може слугувати передумовою банкрутства.

Висновки

Публічне акціонерне товариство «ОТП Банк» – один з найбільших вітчизняних банків, визнаний лідер фінансового сектора України. Банк надає повний спектр фінансових послуг для корпоративних і приватних клієнтів, а також представників малого та середнього бізнесу. В Україні АТ «ОТП Банк» виступає флагманом банківської групи ОТП, зареєстрованої Національним банком України, до складу якої також входять ТОВ «ОТП Факторинг Україна», ТОВ «КУА «ОТП Капітал»», ТОВ «ОТП Лізинг» та ТОВ «ОТП Кредит».

ПАТ «ОТП Банк», займаючи лідируючі позиції серед комерційних банків України, у 2012 році продовжував активну діяльність у банківському секторі, нарощуючи обсяги активно – пасивних операцій, значний напрям своєї діяльності банк скеровує на кредитний сектор. За підсумками роботи в березні 2013 року ПАТ «ОТП Банк» видав населенню нових кредитів на загальну суму 225 млн. грн. Зокрема, банком було видано 127 млн. грн. нових кредитів готівкою і 72 млн. грн. кредитів в точках продажів. Приріст портфеля кредитних карток склав 26 млн. грн. Більше того, внаслідок зменшення кількості гравців на кредитному ринку, в ОТП Банку в березні зафіксовано подальше збільшення кількості кредитних заявок від населення.

Банк розпочав нову програму депозитних вкладень, як для юридичних так і фізичних осіб, завдяки чому планується значне збільшення вільних коштів та розширення клієнтської бази. Депозитний портфель OTP Group збільшився на 5% у річному обчисленні (+4% за квартал).

Отже, величина акціонерного капіталу банку за останні два роки не змінилася та становить 2888308 тис. грн. Загальне зменшення активів банку у 2012 році було спричинене головним чином через зменшення кредитів клієнтам, завдяки продажу частини свого кредитного портфелю факторинговим компаніям, завдяки чому банк збільшив рівень своєї ліквідності та розпочав нові програми кредитування.

Банк у 2012 році має значний надлишок малоліквідних активів, а також спричинив їх збільшення, загальна величина малоліквідних активів у загальних активах становить 65%, що має негативне значення для діяльності банку.

Оцінка структури доходів свідчить про те, що основним джерелом прибутку для банку є процентний дохід, тобто вкладення в активи є ефективними, а зменшення прибутку спричинене саме за рахунок неефективного управління активами і пасивами, збільшення комісійного доходу на 125774 тис. грн., що становить в 2012 році 524712 тис. грн. позитивно характеризує діяльність банку. Однак, банк втратив значну частину прибутку через обмеження Національного банку України.

Загальна величина витрат банку, порівняно з 2011 роком, зросла та становить в 2012 році 2095948 тис. грн., витрати зросли, зокрема, внаслідок проведених двох комплексних перевірок Державною Податкової Інспекцією по роботі з великими платниками податків у м.Києві та загальною перевіркою Національним банком України в 2011 році, внаслідок чого було виявлено порушення щодо оподаткування доходів банку та винесено рішення, зобов'язання банку сплатити додатково 18978 тис. грн. податку на прибуток та штрафи і пені. Банк оскаржує зазначені дорахування у судовому порядку.

У 2011 році внаслідок проведених перевірок Національним банком України з Банком було підписоно угоду до 31 грудня 2013 року, відповідно до якої, разом із іншою низкою дій Банку, тимчасово обмежується збільшення певних операцій ПАТ «ОТП Банк» понад обсяг операцій на дату угоди, яка обмежує пункти дійсної ліцензії на здійснення банківських операцій, внаслідок чого банк втратив значну частину доходу та був змушений змінити свою стратегію у банківській сфері.

Банк змінив політику з управління капіталом визначивши головні її напрямки щодо ефективного рівня капіталу, максимально збільшуючи довгострокову цінність для акціонерів, а саме, встановив цілі так, щоб оптимізувати вимогу акціонерів щодо прибутку від їхніх інвестицій.