Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова Банковские операции (колледж).docx
Скачиваний:
60
Добавлен:
18.03.2019
Размер:
905.83 Кб
Скачать

4.3 Оцінка кредитоспроможності позичальника-юридичної особи (Публiчного акцiонерого товариства "Львiвська кондитерська фабрика "Свiточ").

Кредитоспроможність - наявність передумов для одержання кредиту і здатність поверну-ти його. Кредитоспроможність позичальника визначається за показниками, що характе-ризують його здатність своєчасно розраховуватися за раніше одержаними кредитами, його поточне фінансове становище, спроможність у разі потреби мобілізувати кошти з різних джерел і забезпечити оперативну конверсію активів у ліквідні кошти.

За результатами фінансової звітності Публiчного акцiонерого товариства "Львiвська кондитерська фабрика "Свiточ" розраховано показники, які характеризують фінансовий стан позичальника.

Розрахунок інтегрального показника здійснювати за допомогою Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями.

Результати розрахунків оформимо у вигляді таблиці 4.3.1

Таблиця 4.3.1

Розрахунок фінансових коефіцієнтів, що використовуються для розрахунку інтегрального показника фінансового стану боржника – юридичної особи

Фінансовий коефіцієнт

Формула розрахунку

Результати розрахунку (коефіцієнт)

1

2

3

1. К1– коефіцієнт покриття (ліквідність третього ступеня)

Оборотні активи

Поточні зобов’язання

1,86

2. K2 – проміжний коефіцієнт покриття

Монетарні оборотні т активи ю

Поточні зобов’язання

= 0,62

3. K3 – коефіцієнт фінансової незалежності

А Власний капітал а

Валюта балансу (пасив)

0,8

4. K4 – коефіцієнт покриття необоротних активів власним капіталом

5. K5 – коефіцієнт рентабельності власного капіталу

Чистий прибуток/збиток

Інвестований власний капітал

6. K6 – коефіцієнт рентабельності продажу за фінансовими результатами від операційної діяльності (EBIT)

Фінансові результати від операційної діяльності

Чиста виручка від реалізації

7. K7 – коефіцієнт рентабельності продажу за фінансовими результатами від звичайної діяльності (EBITDA)

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування фінансових витрат та нарахування амортизації

___(EBITDA)___

Чиста виручка від реалізації + інші операційні доходи

8. K8 – коефіцієнт рентабельності активів за чистим прибутком

Чистий прибуток (збиток)

Валюта балансу (актив)

9. K9 –коефіцієнт оборотності оборотних активів

Чиста виручка від

_____реалізації____

Оборотні активи

10. K10 – коефіцієнт оборотності позичкового капіталу за фінансовими результатами від звичайної діяльності (EBITDA)

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування фінансових витрат та

нарахування амортизації

_____(EBITDA)______

Довгострокові та поточні зобов’язання

Публiчне акцiонерне товариство "Львiвська кондитерська фабрика "Свiточ" працює прибутково і має додатну величину власного капіталу, що обумовлює знак «+» перед усіма коефіцієнтами, збільшуючи значення інтегрального показника.

К1 - коефіцієнт покриття, становить 1,86 та свідчить, що підприємство може покривати поточні зобов'язання оборотними активами.

К2 - проміжний коефіцієнт покриття, становить 0,62 , вказує на здатність підприємства розраховуватися за своїми поточними зобов’язаннями монетарними оборотними активами, тобто очікувану платоспроможність боржника в короткостроковому періоді.

К3 - коефіцієнт фінансової незалежності, становить 0,8 характеризує ступінь залежності підприємства від позичкових джерел фінансування.

К4 - коефіцієнт покриття необоротних активів власним капіталом, становить 1,23 , має достатньо велике значення, що свідчить про достатньо великий рівень фінансування необоротних (довгострокових) активів за рахунок власного капіталу підприємства.

K5 - коефіцієнт рентабельності власного капіталу, становить 0,43 та свідчить про ефективність використання капіталу підприємства, інвестованого власниками.

К6 - коефіцієнт рентабельності продажу за фінансовими результатами від операційної діяльності (ЕВГГ) становить 0,05, має додатне значення, що свідчить про рентабельність продукції.

К7 - коефіцієнт рентабельності продажу за фінансовими результатами від звичайної діяльності (EB1TDA), становить 0,07 та характеризує рентабельність продажу за фінансовими результатами від звичайної діяльності до оподаткування, здійснення фінансових витрат та нарахування амортизації.

К8 - коефіцієнт рентабельності активів за чистим прибутком становить 0,09, свідчить про ефективність використання (рентабельність) активів підприємства.

К9 - коефіцієнт оборотності оборотних активів становить 5,23 , що свідчить про ефективне використання оборотних активів підприємства.

К10 - коефіцієнт оборотності позичкового капіталу за фінансовими результатами від звичайної діяльності (EBITDA) становить 0,08, свідчить про здатність підприємства розраховуватися з боргами за рахунок внутрішніх фінансових джерел.

Модель розрахунку інтегрального показника боржника – юридичної особи для великого підприємства, що займається виробництвом харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів розраховується:

Z=0,035×K1+0,04×K2+2,7×K3+0,1×K6+1,1×K7+1,2×K8+0,05×K9–0,8

Z=0,035×1,86+0,04×0,62+2,7×0,8+0,1×0,05+1,1×0,07+1,2×0,09+0,05×5,23–0,8 = 1,901

Згідно з розрахованим інтегральним показником боржник на прикладі (Публiчного акцiонерного товариства "Львiвська кондитерська фабрика "Свiточ") та визначенням класу боржника входить до 1-го класу боржників з показником більше ніж +1,35. Перший клас має високий рівень виконання своїх зобов’язань, завдяки достатній кількості оборотних коштів, високим рівнем покриття необоротних активів власним капіталом та має найменший відсоток настання банкрутства.

Банк може надати Публічному акціонерному товариству "Львівська кондитерська фабрика "Свiточ" необхідну позичку. Адже боржник не має проблем з покриттям поточних зобов’язань оборотними коштами має незначний ступінь залежності від позичкових джерел фінансування, має високий рівень фінансування необоротних (довгострокових) активів за рахунок власного капіталу.

Боржник не має жодних проблем, які можуть спричинити значне погіршення його діяльності, або призвести до банкрутства.

Боржник має можливість розраховуватися за своїми поточними зобов’язаннями монетарними оборотними активами, тобто коефіцієнт К2 свідчить про достатньо високу очікувану платоспро-можність боржника в короткостроковому періоді.