Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индивидуалка товарознавство.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
51.85 Кб
Скачать

4.2 Споживні властивості розчинної кави

Потреба споживача

Комплексні споживні властивості

На 1 рівні класифікації

На 2 рівні класифікації

Фізіологічна потреба

Функціональні властивості:

- досконалість ви­конання основної функції;

- універсальність застосування;

- до­сконалість виконання допоміжних операцій.

Фізіологічна цінність;

Біологічна цінність;

Енергетична цінність;

Харчова цінність;

Засвоюваність;

Органолептичні властивості.

Потреби в безпеці

Безпека товару для здоров'я людини

Хімічний склад може викликати алергічну реакцію

При споживанні в гарячому вигляді може викликати опіки

Неякісний продукт може стати причиною отруєння

Підвищує чутливість організму

Соціальна потреба

Соціальна відповідність суспільно необхідним і індивідуальним потребам людини

Не піддається моральному старінню

Не є сезонним товаром

Потреба у зручності та комфорті споживання

Ергономічні властивості:

Швидке приготування

Має зручну упаковку

Не потребує спеціальних умов зберігання

Гігі­єнічні;

Фізіологічні;

Психофізіологічні;

Психологічні.

Потреба у збереженні властивостей товару протягом певного часу

Надійність товару

Надійність експлуатації

Термін зберігання розчинної кави при правильних умовах складає до 24 місяців

Естетичні потреби

Естетичні вимоги

Відповідність смакам споживачів, вимогам стилю і моди, суспільним ідеалам

Під час придбання враховуються особисті смаки споживачів, суспільні ідеали. Важливим є досконалість виробничого виконання та стабільність товарного вигляду.

Потреба у збереженні навколишнього середовища

Екологічні властивості

Вплив на навколишнє середовище

Є органічним продуктом.

Не шкодить навколишньому середовищу.

Функціональні властивості розчинної кави проявляються у впливі кави на функціонування багатьох систем організму. Основною функцією цього напою є зниження втомлюваності та підвищення працездатності організму. Завдяки вмісту кофеїну у каві в організмі відбуваються певні зміни: прискорюється робота серця, відбувається стимуляція нервової системи. Внаслідок цього з’являється відчуття бодрості та активізується розумова діяльність.

Харчова та енергетична цінність розчинної кави невеликі, оскільки в ній дуже малий вміст споживних речовин, а вуглеводи, що є основою формування енергетичної цінності, майже відсутні.

Біологічна цінність: в каві виявлені такі вітаміни і ферменти, як: тіамін (вітамін В1), рибофлавін (В2), нікотинова кислота (РР), піридоксин (В6), вітамін В12 і Токоферол (Е). Зерна кави містять більше трьох десятків різних органічних кислот, у тому числі такі органічні кислоти, як: лимонна, яблучна, винна, щавлева, кавова, хлорогенова. Вони викликають посилену шлункову секрецію і цим сприяють гарному переварюванню і швидкої евакуації їжі зі шлунка. 

Безпека товару полягає в його здатності запобігати травматизму споживачів, у відсутності шкідливих для організму людини речовин. Кава натуральна розчинна підвищує загальну чутливість організму, а також може викликати алергію, отруєння (при споживанні не якісного, фальсифікованого товару), стати причиною термічного опіку при споживанні напою у дуже гарячому стані.

Соціальне призначення товару – це споживна властивість товару, яка обумовлює його відповідність суспільно-необхідним потребам населення, доцільність збуту і споживання. В наш час людям постійно не вистачає часу, щоб нормально поїсти, спокійно випити смачної зернової кави. Тому більшість людей споживають розчинну каву, оскільки її приготування може значно зекономити час, не потребує спеціального обладнання (кавоварки або джезви), а сучасні технології виробництва розчинної кави роблять її за смаком не гірше, ніж зернова. Вона не є сезонним товаром і майже не піддається моральному старінню. Таким чином натуральна розчинна кава відповідає суспільно-необхідним вимогам суспільства, її збут є доцільний, її споживають люди різного віку, професій та соціального стану.

Моральному старінню розчинна кава майже не піддається. Найпопулярнішим способом виробництва напою зараз є сублімація. Цей спосіб дозволяє зберігати всі корисні властивості кави, смак, аромат. Внаслідок цього напій має високу якість та конкурентоспроможність. Аналогів цьому способу на світовому ринку поки що немає і в найближчий час не з’явиться. Тому всі світові компанії з виготовлення розчинної кави масово переходять на такий спосіб виготовлення для збереження споживачів та підвищення конкурентоспроможності. Моральному старінню розчинна кава може піддаватися через стабільність асортименту. Тому компаніям-виробникам необхідно постійно оновлювати асортимент продукції і доносити до споживача інформацію про зміни.

Ергономічні властивості характеризуються здатністю пристосовуватись до використання людиною у побутових процесах. Натуральна розчинна кава має зручну упаковку, не потребує спеціальних умов зберігання, має невеликий час приготування, зрозуміле маркування. Приготування кави не потребує зусиль і є зручним для споживача – необхідно ложкою насипати суху речовину до чашки та залити водою. Всі ці характеристики обумовлюють ергономічні властивості розчинної кави.

Надійність розчинної кави полягає у її здатності зберігати всі свої смакові та ароматичні властивості при правильних умовах зберігання протягом терміну придатності, зазначеного на упаковці. Термін зберігання розчинної кави становить до 24 місяців.

Естетичні властивості кави виявляються у відповідності смакам споживачів, суспільним ідеалам. При покупці кави люди оберуть товар, який матиме належний товарний вигляд, яскраву упаковку, назву відомого бренду на упаковці. При цьому кава відомого бренду може бути і не найкращою, але вона активно рекламується та відповідає вимогам стилю, тому люди придбають каву саме цього бренду. Важливим є досконалість виробничого виконання та стабільність товарного вигляду.

Екологічні властивості характеризують міру шкідливої дії продукції на довкілля. Натуральна розчинна кава є органічним продуктом рослинного походження, тому її виробництво, споживання та утилізація не шкодять навколишньому середовищу та є екологічно безпечними.