Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трипільська культура.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.12.2018
Размер:
82.43 Кб
Скачать

6) Греція

Античний період. I тис. до н.е. Розвиток ремесла і торгівлі, через те , що Греція мала зручні бухти, природні багатства. В той час , коли народи інших країн ще займалися землеробством і скотарством, греки стали ремісниками. Антична громада виступала в основному як місто. В полісі( місті) рівноправними були лише землевласники. Місто підпорядкувало собі село, експлуатувало його. У VII-VI ст.. до н.е. ремесло відокремлюється від с/г, між районами Греції відбувається торгівля. З являються гроші, торговий капітал. Виплавляється залізо; розвивається кораблебудування, мореплавство, будівництво жител; в майстернях виготовляють кераміку;зростають міста; споруди будуються не з дерева, а з каменю4 з являється спеціалізація виробників: художники, маляри і т.д. У с/г і ремеслі використовується праця рабів. Суспільство розпалося на два стани – вільних громадян і невільників. Орна земля і природні багатства відійшли до аристократії, тому між ними і селянами точилася боротьба. У VIII – VI ст. до н.е. формуються грецькі рабовласницькі міста-держави (поліси). Спарта – рабовласницька держава; військовий табір, господарство було відсталим. В Аттиці розвивалося ремесло і торгівля; розроблялися поклади срібла, глини; В Афінах земельна аристократія гнобила вільних землеробів. Селяни потрапляли в боргове рабство, якщо не віддавала процент за запозичене зерно. Згодом за реформою Соломона, скасовувалися селянські борги, афінян не продавали в рабство. Фактором економічного життя Старод. Греції була колонізація. Все продуктивнішою стає праця рабів; привілейованими рабами були учителі, лікарі, поліцаї. Vст. до н.е. найвищий рівень розвитку рабовласницького суспільства в Гр. На території переважало землеробство, с/г і тваринництво, а ремесло і торгівля розвивалися в незначній частині. Поля удобрювали вапном; Вирощувалась пшениця, ячмінь, виноградники, оливкові гаї. Експорт олії, вина, грецька кераміка, тканини. Популярністю користувалися такі професії, як-от: скульптори і архітектори. Афіни – центр грецького ремесла. Виплавляються метали, з яких виробляють прикраси, посуд. Поширилися ярмарки, торгівля була здебільшого вільною. Спочатку експлуатація рабів сприяла високому економічному розвитку, але можливості їхні вичерпувалися.. Через війни між грецькими містами та між рабами і рабовласниками економічне життя паралізовувалося.. 338р.до н.е. Грецію завоювала Македонія.

Грецькі колонії

VII ст. до н.е. грецька колонізація Причорномор я. Причини: перенаселення міст-полісів, нестача землі, продуктів харчування. Колоністи відтворювали свою систему господарювання.. Господарською системою був поліс. Греки заснували Феодосію, Євпаторію, Херсонес. Греки-колоністи займалися землеробством, скотарством, рибним промислом; розвивалася металургія, ковальство, ткацтво, гончарство, судноплавство. Вивозили з України пшеницю, мед, віск, рабів, ліс. Розвинена монетна система.

7)Давній Рим

Три етапи розвитку Римської держави: царський(VIII-VI ст.до н.е.); республіканський(509-31 рр. до н.е.); імператорський(31р. до н.е.-476 р.н.е)

1)Царський – перехід від родової общини до рабовласницької. Патриції-римські громадяни, володіли громадською землею. Соц. розвиток визначався відносинами між патриціями і плебеями(не мали пол. і громад. прав, але володіли землею на правах приватної власності).2)республіканський: характеризується розвитком матеріальної культури, руйнуванням громадського землеволодіння, утвердженням приватної власності. Д розвитку рабовласницького господарства. Міські раби: слуги, вчителі, медики - використовувалися в дом. господарстві; інші - в сільс. господ. Джерело рабства були війни, піратство, і внутр. борги. Римська держава вважалася юридичним власником землі, роздавала її у приватну власність. Внаслідок концентрації землі, дешевої робочої сили сформувалися латифундії. Провідна роль в господарстві належала виноградарству, городництву, вирощуванню маслин. Розвивалося птахівництво і тваринництво; виникали спеціалізовані латифундії; збиралися високі врожаї пшениці. Користувалися серпом, плугом; вирощували пшеницю, просо, льон, коноплю, маслини, оливки, боби, дині, буряки, інжир, груші. 3)імператорський. I-III ст. до н.е. найвищий рівень розвитку с/г