Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Форми туризму 2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
81.41 Кб
Скачать

2. Короткочасний і тривалий туризм

Залежно від тривалості поїздки (кількості ночівель) короткочасний туризм поділяється на ("туризм вихідного дня" або "туризм кінця тижня") і тривалий.

Короткочасний туризм передбачає 1-3 начівель, та здійснюється найчастіше у щотижневий вільний час (вихідні в кінці тижня) і святкові дні.

Тури вихідного дня були дуже поширені в 70-80 рр. XX ст., особливо в великих містах європейської частини СРСР з її густою мережою залізниць. Ці тури здебільшого сполучали екскурсійні програми з відпочинком на природі або мали за мету тільки відпочинок на природі (наприлад, "грибні" потяги). Такі тури забезпечували мінімум комфортабельності з огляду на незначні відстані та час проведення подорожі: плацкартні вагони з багатомісним розміщенням, або використання спеціальних "електричок" (приміських електропотягів), що прямували без зупинок до обраної як місце відпочинку станції. Короткострокові тури поширювались переважно на святкові дні і передбачали значну екскурсійну та культурно-дозвіллєву програму. Потяг використовується при цьому як "готель на колесах", а переміщення між пунктами маршруту здійснюється переважно вночі, щоб вдень забезпечити виконання програми. Такі подорожі передбачають більшу комфортабельність, тому пропозиція диференціюється відповідно до вимог туристів: до складу потягу включаються вагони різної категорії (спальні, м'які тощо), що мають купе різного класу (СВ з одно-двомісним розміщенням з усіма зручностями, купе з чотиримісним розміщенням зі зручностями в вагоні). В зарубіжній туристичній практиці організації залізничних турів використовуються потяги з комфортабельними умовами розміщення: купе з двома односпальними (розташованими на одному рівні або в два яруси) чи з одним двоспальним ліжком, з усіма зручностями в купе, з кондиционером тощо.

Короткочасний туризм є масовою формою, оскільки доступний для широких верств населення. Його головне завдання – активний відпочинок на лоні природи. Зі збільшенням вільного часу людей, з переходом на п’ятиденний робочий тиждень зросла кількість відпочиваючих у кінці тижня. У зв'язку з цим зросло значення короткочасного туризму, особливо серед молоді. Нетривалі, але часті подорожі у вихідні та святкові дні дозволяють ефективно відпочивати впродовж року, а не тільки під час відпустки. Крім того, необхідно враховувати постійнодіючий чинник, який робить короткотривалі поїздки привабливими – наближеність місць відпочинку до середовища, які найчастіше розташовані навколо міст у "зеленій зоні".

Отже, короткочасний туризм формує потребу у впорядкованих зонах масового відпочинку, до яких можна було б дістатися громадським транспортом від промислового центру або міської агломерації за 2-3 години. Міське населення чимраз більше прагне до відпочинку на лоні природи за містом. Заміські зони відпочинку необхідно передбачати, виходячи з розрахунку 25-30% міського населення.

Короткочасні поїздки характерні також для внутрішнього ділового туризму. Особи, що знаходяться у відрядженні, як правило, за 1-2 дні перебування в дестинації вирішують усі бізнес-питання та вирушають додому.

Тривалий туризм використовує відпустки, канікули тощо. Зазвичай, він передбачає поїздки на значні відстані та охоплює внутрішній далекий і міжнародний туризм. Залежно від тривалості поїздки його можна поділити на такі категорії:

  • 4-7 ночівель – поїздки з різними мотивами, що здійснюються переважно під час додаткової відпустки;

  • 8-28 ночівель (середньотривалі) – поїздки під час тривалої відпустки, головним чином для відпочинку;

  • 29-91 і 92-365 ночівель (довготривалі) – поїздки, що здійснюються економічно неактивним населення для відпочинку, розваг і лікування, а також особами, які перебувають у довготривалому відрядженні з діловими й професійними цілями (монтаж устаткування та обладнання тощо).

Наприклад, у Євросоюзі ЕU-25 у 2004 р. туристичні поїздки під час відпустки за тривалістю розподілились так: 4-7 ночівель – 54,8%; 8-14 ночівель – 30,5%; 15 і більше ночівель – 14,7%. При тривалих подорожах потягом надаються, крім побутових та решти, передбачених і в готелях додаткових послуг, також низка ділових послуг (сучасний зв'язок, офісна техніка). Багатоденні тури потягом передбачають, крім виконання програми, також наявність "зелених" зупинок з денним відпочинком на природі, що знімає втому від тривалих переїздів. Часто в залізничних турах використовуються ретро-потяги, що дозволяє зануритись в атмосферу певного часу (наприклад, кінця XIX ст. як у США, або 20-х - 40-х років XX ст. як в Європі).