Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.дипломир..doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
481.28 Кб
Скачать

Передзахист

За два тижні до захисту на протязі двох-трьох днів випускаюча кафедра проводить передзахист дипломних робіт, що є своєрідною перевіркою наявності і якості майбутніх дипломних робіт спеціалістів. Передзахист за рішенням кафедри проводить комісія у кількості декількох осіб або, по-можливості, завідувач кафедри.

На перед захист дипломант на розгляд комісії повинен обов’язково представити:

1. не зброшуровану дипломну роботу;

2. рецензію незалежного;

3. демонстраційні листи;

4. свою можливу доповідь у вигляді чернетки;

5. відзив керівника дипломної роботи.

5. Процедура захисту дипломних робіт

Присвоєння кваліфікації спеціаліста здійснюється державною екзаменаційною комісією (ДЕК) згідно з “Положенням про організацію навального процесу у вищих навчальних закладах”, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 2.06.93р. № 161.

Державна екзаменаційна комісія створюється єдина для денної, заочної форм навчання, перепідготовки та екстернату з кожної спеціальності (спеціалізації). До складу державної екзаменаційної комісії входять: декан факультету або його заступник, завідувач кафедр, професори, доценти, старші викладачі профілюючих кафедр, провідні спеціалісти виробництва та працівники фінансових органів та підприємств. Персональний склад членів державної екзаменаційної комісії затверджується наказом ректора академії не пізніше, ніж за місяць до початку її роботи.

Захист дипломних робіт випускників здійснюється публічно на засіданнях Державної екзаменаційної комісії у спеціально обладнаних приміщеннях (аудиторіях) за графіком, розробленим випускаючою кафедрою.

Студент – випускник здійснює доповідь про виконану дипломну роботу. У доповіді обов’язково мають бути висвітлені такі питання: актуальність теми дослідження, основні результати дослідження (виявлені закономірності, тенденції, особливості сучасного стану, рушійні сили розвитку, фактори і чинники змін, виявлені резерви, розроблені пропозиції, їх обґрунтування та економічна ефективність впровадження). Викладення одержаних результатів дипломного дослідження студент здійснює за допомогою демонстраційних таблиць, графопроектора чи шляхом передачі всім членам ДЕК демонстраційних матеріалів, спеціально розмножених з цією метою.

Тривалість доповіді має бути розрахована на 5 – 7 хвилин.

Після захисної доповіді студенту задають питання в межах всієї виконаної дипломної роботи спочатку члени ДЕК, а потім – решта осіб, присутніх на захисті дипломної роботи. Голова ДЕК керує цим процесом як науковою дискусією. Метою цієї дискусії є більш об’єктивна оцінка професійної підготовки випускника.

Після завершення захисту на підставі попередніх оцінок членів ДЕК відкритим голосуванням, звичайною більшістю голосів членів комісії визначається підсумкова оцінка захищених дипломних робіт.

Результати захисту дипломних робіт оголошуються в цей день після оформлення протоколів засідання ДЕК.

Студент, який при захисті дипломної роботи отримав незадовільну оцінку, відраховується з вищого навчального закладу, і йому видається академічна довідка.

Студенту, який захистив дипломну роботу відповідно до вимог освітньо–професійної програми підготовки, рішенням Державної комісії присвоюється відповідно освітній рівень (кваліфікація), видається державний документ про освіту.