Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по ГКиспр. для 2009 р..doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
616.45 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний Університет кораблебудування

імені адмірала Макарова

О.М. КРАМАРЕНКО

Контрольні завдання з дисципліни „Гроші та кредит”

(для студентів заочної форми навчання)

Рекомендовано Методичною радою НУК

як методичні вказівки

Миколаїв 2011

Крамаренко О.М... Контрольні завдання з дисципліни „Гроші та кредит” для студентів заочної форми навчання: Методичні вказівки. – Миколаїв: НУК, 2011. – с.

Кафедра фінансів

В методичних вказівках надано скорочену програму курсу, варіанти контрольної роботи та приклади щодо її розв’язання, вимоги до виконання робіт, контрольні питання та список рекомендованої літератури.

Призначені для самостійного вивчення курсу "Гроші та кредит” студентами інженерно-економічного факультету заочної форми навчання.

ЗМІСТ

Вступ

1.Робоча програма з курсу „Гроші та кредит”.

2.Вимоги до виконання контрольних робіт.

3. Варіанти для виконання теоретичної частини роботи та контрольні питання.

4. Варіанти та приклади виконання практичної частини контрольної роботи.

5. Рекомендована література.

Вступ

Метою вивчення курсу „Гроші та кредит” є:

  • формування системи базових знань з теорії грошей та кредиту;

  • засвоєння закономірностей функціонування грошового ринку як теоретичної основи державної монетарної політики розвитку банківської системи.

Завдання курсу: вивчення сутності, функцій, концепції та ролі грошей і кредиту в ринковій економіці, закономірностей та специфіки функціонування грошового ринку як теоретико – методологічної бази державної монетарної політики та практичних засад функціонування грошової системи , основ побудови банківської системи та операцій банків, закономірностей розвитку і функціонування валютного ринку.

Предмет курсу: грошові та кредитні відносини ринкової економіки.

1. Робоча програма з курсу „Гроші та кредит”

Зміст дисципліни розкривається в наступних темах:

Тема1.Сутність і функції грошей.

Походження грошей. Роль держави у їх творенні. Сутність грошей. Гроші як гроші і гроші як капітал. Форми грошей та їх еволюція. Вартість, функції, якісні властивості грошей. Роль грошей у розвитку економіки.

Тема 2. Грошовий обіг і грошова маса.

Сутність, економічна основа та модель грошового обороту. Грошові потоки та їх балансування. Структура грошового обороту за економічним змістом та формою платіжних засобів. Маса грошей в обороті. Грошові агрегати та грошова база. Швидкість обігу грошей. Закон грошового обігу. Механізм зміни маси грошей в обороті. Грошово – кредитний мультиплікатор.

Тема3. Грошовий ринок.

Сутність та особливості функціонування грошового ринку його інституційна модель та структура. Попит на гроші. Пропозиція грошей. Графічна модель грошового ринку, рівновага на ньому та процент.

Тема4. Грошові системи.

Сутність, призначення та структура грошової системи. Види грошових систем та їх еволюція. Створення і розвиток грошової системи України. Державне регулювання грошового обороту і місце в ньому фіскально - бюджетної та грошово - кредитної політики. Грошово – кредитна політика, її цілі та інструменти. Монетизація бюджетного дефіциту та валового внутрішнього продукту в Україні.

Тема5. Інфляція і грошові реформи.

Сутність, види та закономірності розвитку інфляції, її причини . Економічні та соціальні наслідки інфляції, її державне регулювання . Особливості інфляції в Україні. Сутність та види грошових реформ. Особливості проведення грошової реформи в Україні.

Тема6. Валютний ринок і валютні системи.

Сутність валюти та валютних відносин. Конвертованість валюти. Валютний ринок; види операцій на ньому. Валютний курс. Валютні системи та валютна політика. Платіжний баланс та золотовалютні резерви в механізмі валютного регулювання. Світова та міжнародна валютні системи.

Тема7. Кількісна теорія грошей і сучасний монетаризм.

Класична кількісна теорія грошей. Неокласичний варіант кількісної теорії грошей. Внесок Дж. М. Кейнса у розвиток кількісної теорії грошей. Сучасний монетаризм. Сучасний кейнсіансько – неокласичний синтез .

Тема8. Кредит у ринковій економіці.

Загальні передумови та економічні чинники, що обумовлюють необхідність кредиту. Сутність та структура кредиту, його теоретичні концепції. Стадії та закономірності руху кредиту, принципи кредитування. Форми види та функції кредиту його економічні межі . Позичковий процент. Роль кредиту в розвитку економіки.

Тема9. Фінансові посередники грошового ринку.

Сутність, призначення та види фінансового посередництва. Банки – провідні фінансові посередники, їх функції. Банківська система. Особливості побудови банківської системи в Україні. Небанківські фінансово – кредитні установи.

Тема10. Центральні банки.

Призначення, статус та основи організації центрального банку. Основні напрями його діяльності ,походження та розвиток . Становлення НБУ в Україні.

Тема11. Комерційні банки.

Поняття, призначення та класифікація комерційних банків, їх походження та розвиток. Основи організації та специфіка діяльності різних видів комерційних банків. Активні та пасивні операції банків. Розрахунково – касове обслуговування клієнтів. Банківські послуги . забезпечення стабільності банків. Особливості розвитку комерційних банків в Україні.

Тема12. Міжнародні валютно – кредитні установи та форми їх співробітництва з Україною.

Міжнародний валютний фонд і його діяльність в Україні. Світовий банк. Регіональні міжнародно – фінансові інституції. Європейський банк реконструкції та розвитку. Банк міжнародних розрахунків. 2.Вимоги до виконання контрольних робіт.

Мета проведення контрольної роботи – організація самостійної роботи студентів заочної форми навчання з вивчення питань, викладених у програмі курсу, а також ознайомлення з законодавчими та нормативними актами та вказівками.

Послідовне вивчення відповідних тем курсу та виконання практичних завдань надасть можливість глибоко засвоїти курс та надалі застосовувати набуті знання для ров’язання виробничих проблем.

Контрольна робота виконується по варіантах, які обираються згідно номеру виконувача у списку групи . Якщо виконано невідповідний варіант робота не зараховується. У складі кожного варіанту 2 теоретичних завдання та 10 практичних. Теоретичні завдання надаються викладачем згідно списку вихідних контрольних питань. В теоретичній частині необхідно надати повні та вичерпані відповіді на поставлені питання, за допомогою матеріалів лекцій, рекомендованої літератури, тощо. Виконуючи практичну частину, необхідно навести обґрунтоване розв’язання 9 завдань, згідно свого варіанту, використовуючи загальноприйняті позначення, та, при необхідності, зробити висновки.

Оформлення роботи та вимоги щодо її захисту.

1.Роботу слід виконувати згідно вимог стандарту інженерно –економічного факультету.

2.Викладання питань повинно бути детальним, розв’язання задач докладним та містити посилання на теорію та висновки ( при необхідності).

3.В кінці роботи необхідно навести повний список літератури, якою користувався студент при написанні контрольної роботи.

5.Контрольна робота повинна мати титульний аркуш, на якому містяться встановлені відомості про виконувача роботи особистий підпис і дата.

6. Остаточний термін подання контрольної роботи в деканат – за 30 днів до початку сесії. Після перевірки контрольна робота може мати варіанти оцінок: « на доопрацювання», «до захисту». У роботі з оцінкою” на доопрацювання” студент зобов’язаний виправити помилки та подати в деканат вдруге. Робота з оцінкою „до захисту” видається студенту перед захистом.

7. Контрольну роботу студент повинен захистити, тобто відповісти викладачу – рецензенту на питання, щодо її змісту. При цьому з’ясовується рівень самостійності виконання роботи, достатність рівня знань студента. Остаточний термін захисту контрольних робіт – за 20 днів до початку сесії.

8.Після захисту контрольна робота може мати такі варіант оцінок:

«захищено», «не захищено». Роботу з оцінкою «не захищено» студент зобов’язаний детально опанувати та знов захищати. Робота з оцінкою «захищено» є допуском студента до іспиту . За 10 днів до початку сесії викладач подає до деканату список студентів, яки не захистили контрольні роботи, тобто не допущені до іспиту.