Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
busines plan metodichka.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
221.18 Кб
Скачать

3. Характеристика послуг і продукції.

У даному розділі надається опис продукції (послуг) підприємства з позиції споживача, виробника їхня комплексна оцінка. З цією метою приводяться наступні відомості:

* потреби які задовольняє товар;

* показники якості;

* економічні показники;

* зовнішнє оформлення;

* порівняння з іншими аналогічними товарами;

* патентна захищеність;

* показники експорту і його можливості;

* основні напрямки удосконалення продукції;

* можливі ключові фактори успіху.

Потреби які задовольняє товар можна представити у виді факторів привабливості товару:

ТОВАР

Можливість придбання

Цінність

Термін служби

Упакування

Форма

Марка

Імідж

Екологічність

Якість

Ціна

Показники якості - це властивості продукту: довговічність, надійність, простота і безпека в експлуатації і ремонті, інші достоїнства. Набір властивостей, як і рівень якості, варто вимірювати в поняттях, що відповідають купівельним представленням. Вказується наявність сертифікатів якості за міжнародними стандартами.

Економічні показники представляються у витратах на придбання й експлуатацію товару, собівартість, прибуток.

Таблиця 1.3 - Економічні показники продукції

Вид продукції

Ціна споживання

Показники одиниці продукції

Продажна ціна

доставка

установка

…..

разом

собівартість

прибуток

4. Дослідження та аналіз ринку збуту - один з найважливіших етапів підготовки бізнес-плану, що повинен дати відповіді на питання: хто, чому й у яких кількостях буде купувати продукцію підприємства.

Зміст даного розділу:

- визначення типу ринку;

- визначення ринкової структури;

- оцінка кон'юнктури ринку;

- добір цільових сегментів;

- позиціювання на ринку;

- прогноз обсягу продажів.

При дослідженні ринку необхідно, у першу чергу, визначити тип ринку по кожному товару чи послузі. У процесі вибору придатного ринку для підприємницької діяльності і визначення особливостей роботи на ньому бізнес-планування повинне спиратися на класифікацію ринків. При визначенні типу ринку варто також дати його характеристику, тобто вказати стадію розвитку ринку (тенденції росту чи спаду), історичні й економічні причини існування ринку, територіальне розміщення ринку (регіон і концентрація населення), обмеження ринку (економічні, правові й ін.) і т.д.

При аналізі ринку збуту вивчається його структура, тобто проводиться операція сегментація ринку - поділ загальної сукупності споживачів на визначені групи (сегменти), для яких характерні загальні потреби, вимоги до товару і мотиви його придбання. Від того, наскільки обґрунтовано обраний сегмент ринку, багато в чому залежить успіх підприємства в конкурентній боротьбі за ринок.

Оцінка кон'юнктури ринку здійснюється в оцінці чисельності покупців у кожному з виділених сегментів і виробляється вимір попиту, визначення місткості ринку і ступеня задоволення попиту. На основі цих даних здійснюється відбір найбільш вигідних для підприємства сегмент-цільових ринків.

Відбір цільових сегментів. На основі даних оцінки кон'юнктури ринку здійснюється відбір найбільш вигідних для підприємства сегментів. Перспективним може вважатися сегмент, у якому знаходиться приблизно 20% покупців даного ринку, що споживають 80% товару, пропонованого підприємством. Тут також досліджується положення підприємства на ринку.

Позиціонування на ринку. У бізнес-плані описуються дії по виведенню товару на ринок і забезпеченню йому конкурентоспроможного положення в сегменті, тобто по здійсненню позиціювання ринку.

Позиціювання ринку може йти по одному з обраних напрямків:

- заповнення виявленої на ринку ніші;

- займання місця, близького до позиції одного з конкурентів, тобто конкурентне позиціювання.

Прогноз обсягу продажів. Це один з показників прогнозу розвитку ринку. Ґрунтуючись на перевагах вироблених підприємством товарів (послуг), визначається можливий обсяг продажів у натуральному і грошовому виразі. При цьому, з огляду на відому невизначеність ринкової ситуації, доцільно підготувати в робочому варіанті три сценарії розвитку: оптимістичний, песимістичний і найбільш імовірний. Правильно визначений прогноз продажів є основою для: організації виробничого процесу, ефективного поділу засобів, належного контролю над запасами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]