Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30-81.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
543.23 Кб
Скачать

38. Зв’язок між інфляцією і безробіттям у короткостроковому періоді на основі кривої Філіпса. Крива Філіпса та економічна політика.

Підтримання інфляції і безробіття на низькому рівні є двома головними завданнями макроекономічної політики держави. При їх вирішенні використовується крива Філіпса у короткостроковому періоді, яка розкриває зв’язок між інфляцією і безробіттям. Сучасний варіант кривої Філіпса можна виразити за допомогою такого рівняння:Згідно з рівнянням кривої Філіпса базовим чинником інфляції в наступному періоді є очікувана інфляція. Якщо спиратися на теорію адаптивних очікувань, то це означає, що . Проте в наступному періоді інфляція може прискоритися або уповільнитися порівняно з попереднім періодом. Іншим чинником, який може прискорити або уповільнити інфляцію, є збурення сукупної пропозиції. Несприятливі збурення сукупної пропозиції викликають інфляцію витрат, що прискорює інфляцію, а сприятливі – спричиняють дефляцію витрат, що уповільнює інфляцію. Отже, інфляція, що викликається збуреннями сукупної пропозиції, прямо впливає на сукупну інфляцію, і тому перед стоїть знак “плюс”. Якщо інфляція повної зайнятості збільшується, то крива Філіпса переміщується вправо; якщо ця інфляція зменшується, то крива Філіпса переміщується вліво. Натомість, зміни в інфляції , що викликаються циклічним безробіттям, відображаються на графіку через відповідне переміщення точки інфляції вздовж нерухомої кривої Філіпса. Спираючись на криву Філіпса, уряд може робити вибір між інфляцією і безробіттям. Цього він може досягати за рахунок політичних заходів, які здатні впливати на циклічний компонент інфляції. Наприклад, уряд може стимулювати сукупний попит, щоб зменшити рівень безробіття. Протилежний приклад – уряд може обмежити сукупний попит. Це викличе зростання рівня циклічного безробіття і збільшення величини , що уповільнить інфляцію. Отже, ціною зменшення рівня інфляції є збільшення рівня безробіття. Вибір між інфляцією і безробіттям існує лише у короткостроковому періоді. У довгостроковому періоді можливість такого вибору зникає.

39. Доходи і витрати домогосподарств в моделі економічного кругообігу

Споживання домогосподарств — їхні витрати на споживчі товари та послуги, які залежать від їхніх доходів. В умовах приватної закритої економіки модель економічного кругообігу пояснює взаємодію лише двох суб’єктів економічної системи: домогосподарств і підприємств, а отже, не відображує державного втручання в економіку та будь-яких зв’язків із зовнішнім світом. Домогосподарства взаємодіють з підприємствами через ринок ресурсів і ринок продуктів. У процесі цієї взаємодії домогосподарства формують свої доходи і здійснюють витрати на споживання. Домогосподарства, які володіють усіма економічними ресурсами, виходять на цей ринок із своїми ресурсами. Підприємства для здійснення виробництва купують ці ресурси у домогосподарств. У результаті купівлі-продажу виробничі витрати підприємств, що пов’язані з купівлею ресурсів, водночас формують грошові доходи домогосподарств. Сума цих доходів є доходом домогосподарств, або особистим доходом. Величину особистого доходу можна визначити за такою формулою:Особистий дохід= Заробітна плата найманих працівників+Змішаний дохід+дохід від активів+соціальні трансферти. Перші два елементи особистого доходу називаються доходами від трудової діяльності. Доходи від активів — дохід від власності. До таких доходів можна віднести дивіденди, проценти, ренту. Соціальні трансферти охоплюють пенсії, стипендії, виплати по безробіттю, субсидії тощо. Діяльність домогосподарств спрямована на задоволення особистих потреб. Тому свої доходи вони спрямовують переважно на купівлю споживчих товарів і послуг. У наведеній моделі економічного кругообігу величина приватного споживання дорівнює сумі доходів домогосподарств. Проте реально витрати на приватне споживання менші за дохід домогосподарств. Це пояснюється перш за все тим, що не весь дохід домогосподарств надходить в їхнє розпорядження. Тому крім особистого доходу слід розрізняти особистий наявний дохід – та частина сукупного доходу, яка залишається після сплати податківі може бути використана лише на соживання та заощадження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]