Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30-81.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
543.23 Кб
Скачать

54. Визначення рівноважного ввп на основі методу „витрати-випуск”. Модель „кейнсіанський хрест”

Рівноважний ВВП забезпечується тоді, коли сукупна кулькість вироблених товарів та послуг дорівнює тій кількості, яку економіка має намір купити. Рівноважний ВВП за методом «витрати—випуск» можна визначити за такою формулою:. Згідно з цим методом рівноважний ВВП ґрунтується на підході від відповідності виробленого ВВП запланованим сукупним витратам – витратам резидентів і нерезидентів, спрямовані на закупівлю вітчизняних товарів та послуг. Графічна модель рівноважного ВВП, визначеного за методом «витрати — випуск», називається «кейнсіанським хрестом»

55. Визначення рівноважного ввп за методом „вилучення-ін'єкції”. Модель „заощадження - інвестиції”

Згідно з методом «вилучення-інєкції » в економічному кругообігу постійно виникають вилучення (зменшення витрат) та ін’єкції (збільшення витрат). Вилучення відбуваються у формі заощаджень, податів, імпорту, а ін’єкції – у формі інвестицій, державних закупівель, експорту. Рівноважний ВВП забезпечується за умови, коли сума вилучень = сумі ін’єкцій. У приватній закритій економіці вилучення = приватним заощадженням, а ін’єкції – приватним інвестиціям. Це означає, що рівноважний ВВП забезпечується за умови, якщо S = I. При цьому І — це заплановані інвестиції, які є складовим елементом запланованих сукупних витрат. Визначення рівноважного ВВП за методом «вилучення—ін’єкції» не суперечить його визначенню за методом «витрати—випуск». Це пояснюється тим, що рівновага між заощадженнями та запланованими інвестиціями є лише іншим відображенням рівноваги між запланованими сукупними витратами і ВВП. Якщо за методом «витрати — випуск» рівновага в економіці визначається за формулою Y = C + I, то YC = I. Оскільки YC = S, то S = I. Крім запланованих інвестицій можуть виникати незаплановані інвестиції у товарні запаси. Фактичні інвестиції, як правило, відхиляються від запланованих. Але вони завжди врівноважуються із заощадженнями за рахунок незапланованих інвестицій:

56. Модель простого мультиплікатора витрат. Механізм мультиплікації автономних витрат. Ефект мультиплікатора.

Мультиплікатор витрат відноситься до ключових категорій макроекономічної теорії. Автономні витрати позначаються . Оскільки автономними видатками є заплановані інвестиції, то , . Якщо , а , то зміну рівноважного ВВП можна визначити за формулою:.Коефіцієнт є мультиплікатором витрат. У широкому розумінні «мультиплікатор» - примноження, яке свідчить на скільки одиниць змінюється залежна змінна, якщо його незалежна змінна змінюється на одиницю. По-перше, мультиплікатор витрат — число, на яке потрібно помножити зміну автономних витрат, щоб визначити зміну рівноважного ВВП. По-друге, мультиплікатор витрат відображає відношення між зміною рівноважного ВВП і зміною автономних витрат. Мультиплікатор витрат . Мультиплікатор витрат перебуває в прямій залежності від граничної схильності до споживання і в оберненій від граничної схильності до заощаджень. Мультиплікатор витрат, як правило, більше одиниці. Це означає, що приріст автономних витрат на 1 грн. спричиняє приріст рівноважного ВВП більше, ніж на 1 грн. Ввраховуючи, що , то. Отже, мультиплікатор витрат залежить від рівня вилучень із економічного кругообігу. Мультиплікатор витрат називається простим, оскільки він враховує лише один канал вилучень — заощадження. Мультиплікатор витрат, який враховує всі вилучення (заощадження, податки, імпорт), називається складним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]