Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
окончательный вариант.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
5.16 Mб
Скачать

25.Напишіть і поясніть рівняння Бернуллі для потоку рідини.

26. Сформулюйте геометричний і енергетичний зміст рівняння Бернуллі.

З енергетичної точки зору сума трьох доданків є повною питомою енергією рідини в і-тому перерізі або повним гідродинамічним напором. Двочлен

– це питома потенціальна енергія або п’єзометричний напір в і-тому перерізі, що складається з питомої енергії положення і питомої енергії тиску ;; – питома кінетична енергія в і-тому перерізі або швидкісний напір; – втрати питомої енергії між перерізами 1 і 2.

Під час руху реальної рідини частина енергії потоку витрачається на подолання сил тертя між шарами рідини та між рідиною і стінками русла. Крім того рух рідини часто супроводжується обертанням частинок, утворюються вихори, окремі шари переміщаються. Тому частина повного напору втрачається,Н2 напір буде менший за напір Н1 на величину втрат:

27.Дайте графічне зображення членів рівняння Бернуллі

28. Що називають гідравлічним та п’єзометричним уклоном?

Гідравлічний похил – відношення витрати напору ΔH до довжини шляху руху рідини Δl:

I = ΔH / Δl.

П’єзометричним похилом називають відношення зміни п’єзометричного напору до довжини потоку називається .

29. В чому полягає принцип роботи водоміра Вентурі? Наведіть рисунок.

30. Подайте виклад рівняння рівномірного руху рідини.

При рівномірному русі величина середньої швидкості і розподілення швидкості по перерізу повинні залишатися незмінними по довжині трубопроводу. Тому рівномірний рух можливий лише в трубах сталого перерізу, коли при заданій витраті крапельної рідини Q середня швидкість буде незмінною .

31. В чому полягає принцип роботи водоструменневого насосу ? Наведіть рисунок.

Водоструменневий насос - різновид струменевих насосів, призначених для перемішування струменя робочої (активної) рідини з потоком підсмоктуваємої (пасивного) середовища, що виникає за рахунок ефекту Вентурі, і подальшого сумісного їх транспортування, тобто зовнішня енергія до гідроструминні насосів підводиться робочою рідиною. Для забезпечення роботи насоса необхідно, щоб активна рідина мала вищий тиск, ніж тиск пасивної середовища. Тиск суміші середовищ після апарата має проміжне значення між вихідними тисками середовищ

32. Які існують види опору (втрат напору) при руху рідини. Наведіть формули для їх розрахунку.

При турбулентному русі окрім втрат тиску на тертя спостерігається і втрати тиску у місцевих опорах при місцевих опор утворюються додаткові турбулентності, в яких енергія потоку розсіюється (переходить в тепло).

Всі місцеві опори діляться на 4 групи:

опори, що викликані зміною діаметра труб,

опори, викликані зміною напрямку руху – повороти,

опори, які викликані злиттям або розподілом потоків (трійники, хрестовини).

Опори, які викликані наявністю в потоці твердих тіл або наявністю запірно-регулюючої арматури (крани, вентилі, засувки, решітки).

Місцеві опори характеризуються коефіцієнтами місцевого опору, який позначається ζ – втрати тиску або напору після проходження місцевого опору, обчислюється за формулою Вейсбаха. Вона застосовується тільки для турбулентного руху (Re>2320):