Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
окончательный вариант.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
5.16 Mб
Скачать

6.Дати виклад основного рівняння гідростатики.

В полі сил земного тяжіння на горизонтальних поверхнях X=0, Y=0, Z= -g. Використаємо рівняння Ейлера

- це основне рівняння гідростатики

7.Сформулюйте закон Паскаля і вкажіть де він використовується.

Основне рівняння гідростатики для 2-х точок

,

Нерухома рідина, що знаходиться в замкненій посудині, передає зовнішній тиск, який чиниться на неї, в усіх напрямах однаково (тобто без зміни)

Закон Паскаля покладено в основу дії гідравлічних машин, тобто машин, у яких використовується рідина 

Гідравлічний прес.Гідравлічний прес складається із двох камер, в яких встановлюють поршень П1, П2 площею ω1, ω2. Поле заповнене рідиною, до поршня П1прикладують силу Р1.Тоді під поршнем П1 у меншій камері виникають гідростатичний тиск:

Який по закону Паскаля передається на площу основи більшого поршня П2. Гідростатичний тиск, що направлений до поверхні основи поршня, створює силу:

Котра стискуватиме тіло, що розміщене між поршнем П2 та нерухомим горизонтальним упором. Таким чином, сила тиску Р1, що прикладена до меншого поршня П1, створює стискуючу силу Р2, що перевищує силу Р1 у стільки разів, у скільки площа ω2 більша за площу ω1.

Гідравлічний домкрат

Підйоми великих вантажів на невелику висоту можна легко здійснити використовуючи гідравлічні домкрати. Гідравлічний домкрат складається з циліндра з великим поршнем та насоса з малим поршнем, який нагнітає у сосуд рідину. Поршневий насос приводиться у дії ричажним пристроєм. Тиск поршня насоса передається рідиною на великий поршень з вантажем, вага якого набагато перевищує силу тиску поршня насоса. У цьому і олягає принцип роботи гідравлічного домкрата, який з успіхом використовують у бульдозерах, автокранах та інших будівельних машинах.

8.Що таке абсолютний тиск, надлишковий (манометричний) тиск, вакуум.

Абсолютний тиск – це тиск з урахуванням тиску атмосферного повітря

Раба

В свою чергу 2-й доданок тиску може називатися манометричним або вакуумним тиском:

1) якщо Р Раба, то це манометричний тиск (Рм);

2) якщо Р Раба, то це вакуумний тиск (РB).

9.Дати визначення п’єзометричній та вакууметричній висоті.

Відношення манометричного тиску до питомої ваги рідини називається п’єзометрою або п’єзометрична висота hp.

Вакууметрична висоті (рос. вакуумметрическая высота; англ. vacuummetric height; нім. vakuumetrische Höhe) — висота стовпа рідини заданої густини Q, зрівноважена різницею атмосферного pa й абсолютного pA гідромеханічного тисків у даній точці:

де g — прискорення вільного падіння.

10.Що таке п’єзометричний напір?

.П’єзометричний напір (напір тиску)-напір,який характеризує питому потенційну енергію потоку в точці або перерізі;

11. Які прилади використовують для виміру тиску? Наведіть рисунок і опишіть принцип роботи.

Вимірювання тиску полягає у встановленні значення тиску у рідкому чи газоподібному середовищі. Це необхідно для керування технологічними процесами та забезпечення безпеки виробництва.

Для вимірювання тиску використовують власне манометри та його різновиди: вакуумметри,мановакуумметри, дифманометри, а також, напороміри, тягоміри, тягонапороміри, датчики тиску, барометри та ін.

Часто назва манометр використовується як синонім для будь-якого приладу для вимірювання тиску.

Прилади для вимірювання тиску відрізняються принципом дії. За принципом перетворення величини тиску у сигнал про вимірювану величину або за типом давча тиску прилади поділяються на:

1. гравітаційні, де використовується сила гравітації для прямого вимірювання тиску. Прикладом може бути датчик тиску у формі U-подібної трубки (див. рис.). Такий прилад був вперше використаний Х.Гюйгенсом у 1661 році. Замість стовпа рідини в якості противаги іноді використовується ртуть. Діапазон вимірюваного тиску для U-подібних трубчастих манометрів становить: 10 − 5 МПа до 0,1 МПа.

Принцип вимірювання тиску з використанням U-подібної трубки. 

2. пружинні або деформаційні, де про вимірюваний тиск судять за мірою деформації пружного елементу, що відбувається під тиском. Як пружний елемент можуть використовуватися:

- трубка Бурдона  — датчики виконано у вигляді вигнутої по дузі кола (зазвичай на кут близько 250°) трубки, заповненої рідиною. Під впливом прикладеного тиску труба випрямляється. Стрілка манометра переміщається пропорційно деформуванню трубки. При вимірюванні високих тисків трубка виконується гвинтовою або спіральною. Діапазон вимірювання таких пристроїв: від 10 Па до 1000 МПа;

- пружна мембрана  — працює аналогічно до трубки Бурдона, але в цьому випадку чутливим елементом є мембрана деформація якої прямо пропорційна прикладеному тиску. Діапазон вимірюваних тисків: від 0,0016 МПа до 4 MПa;

- сильфон  — датчик має вигляд тонкостінної металевої трубки або камери з гофрованою (хвилеподібною) бічною поверхнею, зміна довжини якої із зміною тиску середовища в камері свідчить про величину тиску. Діапазон вимірюваних тисків: від 0,1 МПа до 60 MПa.

3. електронні, де здійснюється вимірювання електричних величин, таких як електричний опір,індуктивність, резонансна частота, у які перетворюють безпосередньо значення тиску з використанням відповідних датчиків тиску, котрі дуже часто використовуються в системах автоматизації.