Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Урок №18 л_тература 5 клас.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
210.43 Кб
Скачать

Пам’ятка для характеристики героїв з елементами порівняння

1.     Уважно прочитайте твір.

2.     Доберіть з тексту уривки для характеристики літературних героїв (у даному разі – фантастичних дійових осіб). Зверніть увагу на опис їхньої зовнішності, поведінку, мову.

3.     Що об’єднує персонажів?

4.     Чим вони відрізняються один від одного?

5.     Як ви ставитесь до кожного з них? Кому більше симпатизуєте, кого осуджуєте? Доведіть свою думку, спираючись на текст.

6.     Доберіть приказки і прислів’я для увиразнення вашої характеристики.

V. Підсумок уроку.

Узагальнення відомостей з теорії літератури.

Учитель. Фантастичні казки Василя Королева-Старого подібні до народних казок. Однак у літературної казки є свої особливості, що відрізняють її від народної. Оповідь літературної казки підпорядкована авторській волі, і в цьому її головна ознака. Сюжет твору може бути досить відомий, але його трактування, художнє наповнення, характеристика обставин та персонажів належать авторові. Читач бачить те, що відбувається, очима автора, який ділиться з нами життєвими спостереженнями. Так, мудрий погляд Королева-Старого на життя вчить читачів справедливо оцінювати вчинки казкових героїв, розрізняти добро і зло як у казках, так і в житті. Остаточний висновок з того, що відбулося в казці, також робить автор.

Ще одна особливість літературної казки – не традиційна для жанру казки мова зі сталими зворотами, а індивідуальна, авторська. У Королева-Старого вона витончена, шляхетна і трохи іронічна.

Підбиття підсумків уроку.

Учитель. На двох уроках вивчення казок “Хуха-Моховинка” і “Потерчата” ми прагнули дати відповідь на запитання, як авторові вдалося написати такі чудові твори, у чому секрет успіху його дивовижних історій. Без сумніву, Королів-Старий – талановитий письменник. Його талант виявився передовсім у вмінні пильними очима придивлятися до всього, що його оточувало. Він помічав те, чого не бачили інші. Змальовуючи створіння, що “невидимо живуть обіч з нами”, Королів-Старий намагався розширити дітям межі уявлення про довколишній світ природи і людини.

Народи світу протягом століть творили свою історію, з покоління в покоління розвивали усну творчість. Письменник своєю книжкою казок неначе запитує читачів: чи варто відмовлятися від тієї багатющої духовної спадщини, яку людство створювало віками? І відповідає: “Не варто!” Не замикаючись лише в рамках українського фольклору, він хоче зацікавити нашого юного читача міфологією інших народів. Але для цього, зрозуміло, українська дитина має насамперед засвоїти національну фольклорну стихію. Окрім того, автор покладає великі надії на те, що казки привчають дітей бути уважнішими, чуйнішими, добрішими. Недарма в хорі русалок мажорним акордом звучать слова:

Хай правда по світу полине,

Щасливі най будуть всі люди…

Звідціль, з чарівної Вкраїни,

Хай радість розійдеться всюди!

Книжка Королева-Старого “Нечиста сила” доповнює і збагачує великий материк українських літературних казок, що їх творили такі видатні майстри слова, як Марко Вовчок, П. Куліш, Ю. Федькович, С. Воробкевич, І. Франко, Леся Українка, Панас Мирний, а також Н. Забіла, А. Шиян, М. Пригара, П. Воронько, В. Близнець та ін. Чи посяде постать Василя Королева-Старого в цьому ряду належне місце, покаже час. Проте вже тепер, на нашу думку, ця книжка потрібна вам, сучасним школярам, хоча б тому, що вона допоможе у старших класах краще й глибше сприйняти і зрозуміти деякі твори Т. Шевченка, Лесі Українки, М. Коцюбинського.