Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции по бухучету.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Контрольні питання

  1. Охарактеризуйте кількісні показники діяльності підприємства.

  2. Охарактеризуйте якісні показники діяльності підприємства.

  3. Охарактеризуйте загальну схему формування ціни.

  4. Що таке калькуляція? Необхідність калькуляції.

  5. Принципи оцінки об'єктів бухгалтерського обліку.

  6. Методика оцінки окремих об’єктів бухгалтерського обліку.

  7. Охарактеризуйте принцип оцінки за історичною (фактичною) собівартістю.

  8. Що таке облікові ціни? Коли їх використовують?

Тема 9. Бухгалтерська звітність

9.1 Бухгалтерська звітність, її значення, завдання і вимоги

9.2 Види звітності та їх основний зміст

9.3 Порядок складання, подання та затвердження звітності

9.1 Бухгалтерська звітність, її значення, завдання і вимоги

Бухгалтерська звітність — це спосіб узагальнення облікових даних і формування системи упорядкованих показників, що характеризують господарсько-фінансову діяльність підприємств за звітний період (місяць, квартал, рік).

Складання звітності є завершальним етапом облікового процесу.

Як матеріальний носій інформації звітність являє собою комплекс компактних форм (таблиць), зручних для огляду та сприйняття людьми, які приймають на її підставі управлінські рішення.

Значення бухгалтерської звітності полягає в тому, що за її допомогою вирішується багато важливих задач, пов’язаних з використанням облікової інформації для управління:

  1. забезпечується фільтрація, агрегування та систематизація інформації, вибираються суттєві для управління показники та усувається надлишкова інформація, яка не має значення для даного рівня управління;

  2. видається сигнал про неузгодженість фактичного стану господарської діяльності із запланованим і відображається відхилення як від плану, так і від фактичних даних за попередній період. Цей сигнал повинен акцентувати увагу управлінського персоналу на конкретних відхиленнях з тим, щоб надати оцінку таким відхиленням, вказати на можливі негативні наслідки та коротші шляхи їх усунення;

  3. забезпечується необхідна розмаїтість інформації для постійного процесу обґрунтування та розробки стратегії діяльності. Оптимальність планових і стратегічних рішень в значній мірі залежить від достовірності та повноти інформаційного описання об’єкту планування. Неточна та неповна облікова інформація не дає можливості скласти оптимальний план навіть за умов використання найкращих економіко-математичних моделей;

  4. забезпечується зручне та тривале збереження облікової інформації.

Таким чином, бухгалтерська звітність є джерелом інформації про результати господарсько-фінансової діяльності підприємства; за відповідними показниками підприємства аналізують свою діяльність, одержують інформацію для подальшого її планування в умовах ринкових відносин.

Основне завдання звітності полягає в пошуку резервів подальшого розвитку і вдосконалення діяльності підприємств, досягнення стабільності на ринку.

Вимоги до бухгалтерської звітності:

  • гарантувати реальність і достовірність даних, що забезпечується документальним обґрунтуванням усіх записів, здійсненням інвентаризації, дотриманням правил оцінки статей балансу, розподілом доходів і витрат за відповідними звітними періодами;

  • забезпечувати своєчасність формування даних для оперативного управління господарською діяльністю організацій і підприємств.