Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
skan.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
1.28 Mб
Скачать

2. 2. Зміст освіти у вищому навчальному закладі

Освітня та/або освітньо-професійна програма формальної освіти - це зміст нормативних навчальних дисциплін (предметів) п зазначенням загального обсягу часу (в годинах і кредитах), відведеного для їх вивчення, та форм підсумкового контролю з кожної навчальної дисципліни (предмета).

Загальний обсяг часу для вивчення навчальної дисципліни (предмета) включає час для ауди гарних видів навчальних занять, самостійної роботи і контрольних заходів.

Співвідношення між обсягами аудиторних видів навчальних занять і самостійної роботи, форми та періодичність контрольних заходів визначаються навчальним планом закладу та установи освіти.

Навчальний план - це державний документ, у якому визначені нормативні навчальні дисципліни за циклами: дисципліни кваліфікаційного рівня магістра; кількість годин на їх вивчення, порядок їх проходження за семестрами і роками навчання.

Навчальний план складається в залежності від терміну навчання і видів навчання. Плани спеціальностей відрізняються кількістю годин і кількістю навчальних дисциплін. Навчальний план побудований з урахуванням всебічної підготовки спеціалістів. План затверджується Міністерством освіти і науки України.

Особливістю навчальних планів є єдність і наступність у змісті освіти. У навчальному плані кожному предмету визначено місце, обсяг і послідовність проходження від курсу до курсу. Навчальні плани через кожних п'ять років поновлюються й змінюються.

Структура навчального плану.

  • Цикл гуманітарних і соціально-економічних (фізичне виховання) дисциплін;

  • Фундаментальні та професійно-орієнтовані;

  • Цикл дисциплін самостійного вибору ВНЗу;

  • Цикл дисциплін самостійного вибору студентами;

  • Початкова військова підготовка

  • Дисципліни кваліфікаційного рівня спеціаліста;

  • Факультативні дисципліни;

  • Виробнича та навчальна практика;

  • Державні іспити.

Навчальна програма - це державний документ, у якому розкривається зміст освіти предмета, визначається система наукових знань, світоглядних і морально-естетичних ідей, практичних умінь і павичок, які необхідно опанувати і кількість і один на їх вивчення.

Історично склалося два способи побудови навчальної програми - концентричний та лінійний. У лінійному способі матеріал кожного наступного ступеня є логічним продовженням того, що вивчалося на попередніх ступенях навчальної роботи. За концентричного способу матеріал даного ступеня навчання вивчається на наступних ступенях навчання, але у більш ускладненому вигляді. Для чого необхідно враховувати вікові особливості.

Основні вимоги до оформлення робочих програм з навчальних курсів

  1. Титульна сторінка:

назва курсу

ким розроблена програма на основі чого розроблена програма

  1. Пояснювальна записка:

мета курсу завдання курсу

значення курсу в системі професійної освіти студента

перелік загальних знань, умінь студентів структура курсу

розподіл годин на лекції та семінарські (практичні, лабораторні)

3. Навчально-тематичний план

Назва теми

Лекції

Семінарські (практичні)

СРС

Д

3

Д

3

д

3

І. Зміст лекції:

розділ тема

кількість годин

Методика викладання психології 1

1. ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ КРСУ "МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ПСИХОЛОГІЇ" 4

Література: 4

1.1.Предмет, завдання курсу "Методика викладання психології" 4

3. ПСИХОЛОГІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТА 24

Література: 24

3.1. Психологія навчальної діяльності студента 24

цненут; 68

■ 84

Розуміння тексту 96

Витяги 102

Темп читання 107

Причини зниження розумової працездатності 108

8. 4. Вивчення наукової літератури з психології 112

Контрольні запитання та завдання 114

9.1. Особливості самостійної роботи з психологічною літературою при заочному навчанні 116

10. ОСОБИСТІСНО ОРІЄНТОВАНЕ НАВЧАННЯ 120

Література: 120

10.1. Особистісно орієнтоване навчання 120

Визначення мети 123

Контрольні запитання та завдання 129

11. КОНТРОЛЫ КОРЕКЦІЯ НАВЧАЛЬНОЮ ДІЯЛЬНІСТЮ СТУДЕНТІВ 130

11.1. Контроль як навчальна діяльність студентів 130

Література: 158

12.1. Особливості написання курсових, кваліфікаційних і дипломних робіт з психології 158

  1. Теоретична частина

  2. Практична частина

  • література (основна і додаткова)

  • завдання для СРС

  • тематика рефератів

  1. Контрольні питання з курсу

  2. Вимоги до знань, умінь і навичок з курсу

  3. Якщо немає типової (міністерської) програми, то робоча програма рецензується і рецензія додається до неї.

2. 3. Кваліфікаційна характеристика психолога

Психологом може працювати спеціаліст, який закінчив вищий навчальний заклад і отримав загальнопсихологічну та спеціальну психологічну підготовку, включаючи знання у галузі психології особистості, психології індивідуальних відмінностей, психології розвитку та дитячої психології, психології сімейного життя і соціології сім'ї, медичної психології, педагогічної психології та ін. А також знання і навички в галузі загального консультування, сімейного консультування та психологічної корекції аномалій поведінки дитини, психодіагностики дитини, сім'ї та знайомий з основами педагогіки, психометрики, психіатрії, сімейного права та психологічної експертизи тощо.

Кваліфікація психолога повинна бути підтверджена дипломом загального зразка відповідного вищого навчального закладу. Психологи несуть особисту відповідальність за свою роботу. Вони зобов'язані всіляко запобігати і не допускати антигуманних наслідків у своїй професійній діяльності.

Повинні утримуватись від будь-яких дій чи заяв, що загрожують недоторканності особи; не мають права використовувати свої знання і становище з метою приниження людської гідності, пригнічування особистості або маніпуляцію нею; несуть відповідальність за додержання пріоритету інтересів людини.

Психологи застосовують лише ті знання, якими вони володіють відповідно до кваліфікації, повноважень і соціального статусу.

Психологи постійно поновлюють свої знання про нові наукові досягнення у галузі їхньої діяльності, беруться за розв'язання тільки тих завдань, які належать до сфери їх компетенції. У разі непосильності завдання психологи передають його іншому досвідченому фахівцеві або допомагають людині, яка звернулася за підтримкою, налагодити контакт з професіоналом, що може надати кваліфіковану допомогу.

Психологи не використовують методів і процедур, не апробованих центральними органами Товариства психологів України. У тих випадках, коли психологічні методики лише проходять випробування (з дозволу контрольних органів Товариства), психологи, проводячи експеримент з обмеженим мін гингентом досліджуваних, попереджають їх про застосу- вшіня неперевірених методів і технічних пристроїв або про свій недостатній рівень оволодіння ними.

Про досягнуті результати у теоретичній і практичній діяльності психолог повинен інформувати психологічну і ромадськість, ділитись набутими під час своєї професійної діяльності досвідом.

Щодо викладання психології, то важливим є оволодіння іншінями з психології, а також викладач повинен уміти педагогічно грамотно підбирати навчальний матеріал і навчати сіудентів. Тому викладання психології у вищих навчальних »неладах повинно здійснюватися переважно фахівцями, які мають базову психологічну освіту, мають вчене звання кандидата або доктора психологічних наук, а також практикуючими психологами, які мають вищу професійну кваліфікацію.

Вчений ступінь кандидата психологічних наук присвоюється психологам, які підтвердили свою науково- педагогічну кваліфікацію у вигляді успішної здачі кандидатських іспитів з філософії, іноземної мови та наукової спеціальності, а також успішно захистили дисертацію з пошуку наукового ступеня з даної наукової дисципліни. Дисертація з пошуку наукового ступеня кандидата наук повинна бути науково-кваліфікованою роботою, в якій міститься вирішення актуальних питань для відповідної галузі знань.

Учений ступінь доктора психологічних наук є вищою науковою кваліфікацією. Спеціального навчання для отримання цього наукового ступеня не проводиться. Пошукувач повинен підготувати монографію, де зазвичай відображається широкий науково-дослідницький досвід фахівця з вивчення будь-якого нового напрямку психологічної науки, отриманий пошукувачем особисто. Присвоєння вченого ступеня доктора психологічних наук здійснюється Вищою атестаційною комісією України.

Не варто плутати ступінь доктора філософських наук (Ph.D.), який використовують у країнах Європи для вищої наукової кваліфікації психологів, з науковим ступенем доктора психологічних наук в Україні. Для отримання останнього наукового ступеня вимагається вища кваліфікація і більш фундаментальний досвід психологічних досліджень. Ступінь доктора філософії (Ph.D.) можна порівняти з науковим ступенем кандидата психологічних наук.

Окрім учених ступінів для оцінювання рівня кваліфікації професійних психологів у науково-педагогічній сфері існує система вчених звань. Психологам, які працюють у вищих навчальних закладах, можуть бути присвоєні вчені звання доцента та професора.

Вчене звання доцента присвоюється тому, хто має вчений ступінь кандидата наук і займається викладацькою, науковою та методичною діяльністю у вищих навчальних закладах.

Вчене звання професора присвоюється особі, які має вчений ступінь доктора наук провадить викладацьку, наукову та методичну діяльність у галузі вищої та післявузівської освіти.

В галузі практичної психології також існує система оцінювання рівня професійної кваліфікації. До неї входить друга, перша та вища професійні категорії, які присвоюються спеціалісту в залежності від досвіду роботи та оволодіння фаховим умінням.

Контрольні запитання та завдання

  1. Що є метою діяльності системи освіти?

  2. Визначте та проаналізуйте основні завдання системи

освіти.

  1. Охарактеризуйте функцій системи освіти.

  2. Які Ви знаєте формами здійснення освіти?

  3. Дайте визначення форм, видів і технологій навчального процесу і самоосвіти.

  4. Умови для запровадження кредитно-модульної системи

організації навчального процесу у навчальних закладах III - IV рівнів акредитації, обґрунтуйте свою відповідь.

  1. Які види вищих навчальних закладів діють в Україні?

  2. Яких рівнів акредитації можуть діяти вищі навчальні

заклади в системі освіти України?

  1. Здайте визначення змісту освіти у вищому навчальному

закладі.

  1. Яка структура навчального плану?

  2. Які компоненти містить навчальна програма?

  3. Які основні вимоги до оформлення робочих програм з навчальних курсів?

  4. З яких компонентів складається кваліфікаційна характеристика психолога?

  5. Якими категоріями визначається професійна кваліфікація науково-педагогічних працівників вузу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]