Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_na_zalik.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
4.24 Mб
Скачать

1.4. Формати просторових даних

Елементи географічної інформації

Існують деякі універсальні принципи, що надають основу того, як система ГІС представляє, обробляє і видає географічну інформацію. Як і карта, ГІС грунтується на шарах. Набори даних ГІС представляють набори окремих об'єктів з їх географічним положенням і формою так само як шари на карті, але доповнюють їх описовою інформацією, що зберігається в атрибутах. Ось чотири основні типи географічних представлень :

- Просторові об'єкти (набори точок, ліній і полігонів)

- Безперервні поверхні (наприклад, висота)

- Зображення

- Атрибути

Усі багаті здібності ГИС відображувати і обробляти географічну інформацію грунтуються на цих основних типах.

Просторові об' єкти (набори точок, ліній і полігонів)

Географічні об'єкти - це представлення предметів, розташованих на або біля поверхні Землі. Географічні об'єкти можуть бути:

- Природними (річки або рослинність), рукотворними (дороги, трубопроводи, свердловини, будівлі і споруди)

- Умовними (адміністративні і державні межі, земельні ділянки).

Хоча існують різні класифікації, зазвичай географічні об'єкти відображують у вигляді точок, ліній і полігонів.

Точки визначають дискретні місця розташування географічних об'єктів, які занадто малі для відображення у вигляді ліній або полігонів, - колодязі, телефонні будки, річкові водомірні пости і так далі. Такі об'єкти, як адреси, координати GPS або гірські вершини також можуть представлятися точками.

Лініями показують форму і місце розташування географічних об'єктів, які занадто вузькі для відображення у вигляді полігонів (центральні лінії вулиць, струмки). Лінії також використовуються для відображення об'єктів, у яких є довжини, але немає площ (ізолінії і адміністративні межі). Далі ми детальніше поговоримо про ізолінії, оскільки з їх допомогою можна зображувати безперервні поверхні.

Полігони - це замкнуті області (багатокутники), що представляють форму і місце розташування таких однорідних об'єктів, як міста, країни, земельні ділянки, типи грунтів або зони землекористування. На прикладі нижче полігонами зображені земельні ділянки.

Поверхні

Поверхня описує ту, що зустрічається значення для кожної точки на Землі. Наприклад, висотна поверхня - це безперервний шар значень висот земної поверхні над середнім рівнем моря для усього набору даних. Ще бувають поверхні з кількістю опадів, рівнем забруднення, а також підземні поверхні геологічних утворень.

Зображувати поверхні досить складно. На безперервному наборі даних неможливо вказати усі значення для усіх точок. Існують різні способи представлення поверхонь за допомогою просторових об'єктів або растрів. Способи представлення поверхонь за допомогою просторових об'єктів або растрів:

Контурні лінії- ізолініями показані місця з рівними значеннями, наприклад, висоти.

Контурні смуги- території, де значення на поверхні знаходяться в певному діапазоні, наприклад середньорічна кількість опадів від 25 до 50 см

Набори растрових даних- Матриця осередків, де кожен осередок представляє вимір безперервною змінною. Наприклад, цифрові моделі рельєфу (ЦМР) часто використовуються для представлення висот поверхні.

Шари TIN. Нерегулярна триангуляційна мережа (Triangulated Irregular Network - TIN) - це структура даних, що представляє поверхні у вигляді мережі сполучених трикутників. Кожен кут трикутників має координати XY і значення висоти Z.

Зображення

Зображення - це структури растрових даних, що отримуються з різних сенсорів, що знаходяться на супутниках і літаках. Зображення обробляються як растрові дані, що складаються з комірок, що становлять сітку рядків і стовпців. Окрім картографічної проекції, система координат набору растрових даних включає розмір комірки і базові координати (зазвичай лівого верхнього і правого нижнього кутів сітки).

Ці властивості дозволяють описати набір растрових даних як серію значень комірок, починаючи з лівого верхнього. Кожне значення комірки можна автоматично знайти, знаючи базові координати, розмір комірки і кількість рядків і стовпців.

Типові джерела зображень включають камери, що роблять зйомку і географічну прив'язку зображень, а також прив'язку з урахуванням рельєфу (цифрові ортофотоснимки).

Атрибути

Карти виражають описову інформацію за допомогою картографічних символів, кольорів і написів. Ось деякі типові приклади:

    • Дороги зображаються на підставі їх класу (залізниці, автомобільні дороги, шосе і вулиці зображаються різними лінійними символами).

    • Річки і водні об'єкти зображаються синім, що означає воду.

    • Вулиці міст надписуються по назвах.

    • Школи, лікарні, аеропорти, бензоколонки і так далі позначаються специфічними символами.

Представлення та організація географічної інформації в ГІС

Нині чотири типи географічної інформації (просторові об'єкти, растри, атрибути і поверхні) обробляються в ГІС за допомогою трьох початкових структур даних :

    • Класів просторових об'єктів;

    • Таблиць атрибутів;

    • Наборів растрових даних.

Кожен з цих первинних наборів даних може бути розширений за рахунок додаткових можливостей для підтримки цілісності даних (наприклад, використовуючи топологію), для моделювання географічних стосунків (зв'язність мережі або потік) або для додавання розширеної поведінки (наприклад, з використанням ТІN).

Представлення в ГИС чотирьох типів шарів карти

Типи шарів карти

Набори даних ГИС

Просторові об'єкти - точки, лінії і полігони

Класів просторових об'єктів;

Атрибути

Таблиці

Зображення

Наборів растрових даних.

Поверхні

Як просторові об'єкти, так і растри можна використовувати для надання ряду альтернативних представлень поверхонь :

  • Класи просторових об'єктів (такі як контури)

  • Набори цих висот, засновані на растрі

  • Поверхні TIN, побудовані по точках з координатами XYZ і 3D лінійних класів просторових об'єктів

Управління просторовими стосунками

Коли ви плануєте організацію своїх наборів даних ГІС, ви можете помітити можливі вимоги моделювання просторових стосунків між просторовими об'єктами. Як, наприклад, ви б з'єднали класи просторових об'єктів каналізаційних труб, люків і інших пов'язаних об'єктів в мережу колекторів зливової каналізації, в якій вам ще потрібно буде моделювати потоки?

У подібній і багатьох інших ситауциях вам потрібно точно визначити і змоделювати ключові просторові стосунки для своєї бази геоданных ГИС. Щоб це зробити в ArcGIS, ви розширите базові класи просторових об'єктів (набори точок, ліній і полігонів), додавши ряд просунутих елементів баз геоданных - топології, набори мережевих даних, поверхні terrain, локатори адрес і інш.

Колекція наборів даних в ГІС

Зазвичай ГІС використовується для обробки декількох різних наборів даних, кожен з яких містить дані про певний набір просторових об'єктів (наприклад, дорожня мережа), географічно привязаном до земної поверхні.

Дизайн бази даних ГІС заснований на серіях тим з даними, кожна з яких має певне географічне представлення. Наприклад, окремі географічні елементи можуть бути представлені як просторові об'єкти (точки, лінії і полігони), як растрові зображення або як поверхні за допомогою просторових об'єктів, растрів і TIN, а також у вигляді описових атрибутів.

У ГІС однорідні колекції географічних об'єктів організовані по таких темах з даними, як земельні ділянки, колодязі, будови, орто-зображення і засновані на растрах цифрові моделі рельєфу (ЦМР). Точне і просте визначення географічних наборів даних дуже важливе для корисності географічних інформаційних систем, а концепція шарів тим даних - важлива концепція ГІС.

Набір даних - це набір однорідних просторових об'єктів. Географічні представлення організовані в серії наборів даних або шарів. Більшістю наборів даних є набори таких простих географічних елементів, як дорожня мережа, набір меж земельних ділянок, типи грунтів, поверхня рельєфу, супутникові зображення від певної дати, місця розташування колодязів і так далі

У ГИС набори просторових даних зазвичай організовані як набори цих класів просторових об'єктів або засновані на растрах набори даних.

Багато тем даних краще всього представляються у вигляді одного набору даних, наприклад, типи грунтів або колодязі. Інші теми, такі як дорожньо-транспортна мережа, краще представляти декількома наборами даних (окремі класи просторових об'єктів для вулиць, перехресть, мостів, залізниць і так далі).

Набори растрових даних використовуються для представлення просторово прив'язаних зображень, а також безперервних поверхонь висот, ухилів і аспектів.

Звичайні представлення ГИС

Тема

Географічне представлення

Гідрографія

Лінії

Центральні лінії доріг

Лінії

Рослинність

Полігони

Забудовані території

Полігони

Адміністративні межі

Полігони

Лінії висот

Лінії

Колодязі

Точки

Оргофотография

Растр

Космічні знімки

Растр

Земельні ділянки

Полігони

Записи про вартість земельних ділянок

Таблиці

База даних ГИС організована за принципом наборів даних

Концепція теми даних була одним з ранніх понять в ГИС. Історично склалося так, що фахівці-практики ГИС замислилися про те, як географічну інформацію на картах можна розкласти на серію логічних інформаційних шарів - як більш ніж випадковий набір об'єктів. Вони уявляли собі однорідні набори представлень, з якими можна б було працювати як з шарами, і ці шари з даними можна комбінувати завдяки просторовій прив'язці. Ці ранні користувачі ГИС організовували інформацію в різні теми даних, які описували поширення явища і як це явище зображалося на своєму географічному екстенті.

Ці шари також надавали набір правил для збору представлень.

Наприклад, тема даних могла описувати контури різних територій, що представляють типи грунтів (це шари з набором полігонів типів грунтів). Кожній з цих територій на певному екстенті приписувався точний тип грунту, а типи грунтів могли описуватися за допомогою властивостей або атрибутів для кожного полігону.

Наслідки пошарової організації тим даних

Концепція дизайну ГІС як заснованих на шарах темах даних має некторые ключові моменти:

    • Усі шари мають бути просторово прив'язані до своїх місць розташування на землі.

    • Шари можна комбінувати безліччю способів - візуальним (порядок відображення шарів на карті), або за допомогою заснован

    • Шари ГІС можна брати з різних джерел і від різних користувачів. их на інструментах операторів або "команд".

Типи і формати даних в ГІС

ArcGIS підтримує географічні набори даних, які знаходяться в базах геоданных, а також в численних файлових форматах ГИС. Набори даних бази геоданных є основною структурою даних для ArcGIS і є основним форматом даних, який використовується для редагування і обробки даних. Але можна використовувати також багато додаткових наборів даних.

Підтримується ряд додаткових форматів файлів. Їх можна використовувати в ArcGIS подібно до наборів цих баз геоданных - створювати шари в ArcMap і ArcGlobe; брати в якості вхідних даних при операціях геообработки; переглядати і робити до них запити в таблицях, на картах, глобусах і діаграмах; конвертувати з і в різні інші ГИС формати.

Деякі найбільш поширені типи зовнішніх даних в ArcGIS

ESRI

Покриття

Покриття ArcInfo Workstation

Grid

Растровий формат ArcInfo GRID

TIN

Формат нерегулярної триангуляційної мережі (triangulated irregular network - TIN) ArcInfo

Шейп-файл (SHP)

Формат шейп-файла ESRI

Векторні

TIGER/Line

Файли формату Бюро перепису населення США TIGER/Line

MIF/MID

Обмінний векторний формат MapInfo (MapInfo Vector Interchange)

Обмінний табличний формат MapInfo для MIF

TAB

Рідний формат MapInfo

VPF

Формат векторних файлів Національного агентства геопространственной розвідки (Vector Product File)

GML

Обмінна специфікація Відкритого геопространственного консорціуму

Растрові

IMG

Файли зображень Leica ERDAS Imagine

BMP

Bitmap растровий формат

TIF

TIFF растровий формат

JPG

JPEG стислий растровий формат

JP2

JPEG 2000 растровий формат

SID

MrSID растровий формат

CAD - САПР

DXF

CAD обмінний файл. Використовує ASCII або двійковий обмінний файл.

DGN

MicroStation дизайнерський фаловый формат

DWG

AutoCAD файловий формат креслень

Таблиці

XLS

Excel листи

DBF

dBase формат фалів даних

Info

Arc/Info Workstation INFO таблиці

MDB

Фалйовый формат баз даних Microsoft's Access

TXT

Текстові файли, що часто використовують коми або tab 'ы для розмежування атрибутивних стовпців

ArcGIS documents

Додатки ArcGIS використовують серії документів для збереження створеної в ArcGIS роботи. Ці документи визначають, як карти, елементи карт, шари карт, глобуси, елементи глобусів і моделі геообработки обробляються і використовуються програмним забезпеченням. Наприклад, документ карти визначає, які елементи містяться в документі карти, а також які шари карти і їх властивості відображення використовуються для представлення наборів даних ГИС. Створивши документ карти, ви потім можете використовувати його, просто вибравши і відкривши. Для відкриття вибраного документу карти запуститься додаток ArcMap.

Кожен документ ArcGIS зберігається як файл на теці диска.

Деякі часто використовувані документи ArcGIS, які зустрічаються в теках робочих областей ArcGIS

Тип документу

Розширення

Коментарі

Документ ArcMap

.mxd

Файл, який містить карту, її шари, інформацію про відображення і інші використовувані в ArcMap елементи.

Документ ArcGlobe

.3dd

Файл, який містить глобус, його шари і властивості 3D зображень для використання в ArcGlobe. Частина додаткового модуля 3D Analyst.

Документ ArcScene

.sxd

Файл, який містить 3D сцену, її шари і властивостей 3D зображень для використання в ArcScene. Частина додаткового модуля 3D Analyst.

Файл шару ArcGIS

.lyr

Шар є набором правил відображення наборів даних в ArcMap і ArcGlobe. Визначення шарів включають використовувані символи, класифікації, правила надписування і інші властивості використання карти.

Тип документу

Розширення

Коментарі

Опублікований для ArcReader файл карти

.pmf

Доступний тільки для читання файл карти, створений за допомогою додаткового модуля ArcGIS Publisher. Доступні тільки для читання карти можна використовувати в ArcReader і ArcMap. Також можуть обслуговуватися через Мережу.

Файл стилю ArcGIS

.style

Зумовлений набір кольорів, символів і графічних елементів, використовуваний для відображення і представлення географічних наборів даних відповідно до стандартів карти.

Файл локатора адрес ArcGIS

.loc

Набір даних і правил Локатора, використовуваний для геокодирования адрес в ArcGIS. Локатори є різновидами наборів цих баз геоданных; їх можна зберігати на диску незалежно від бази геоданных і передавати іншим користувачам.

Файли метаданих

.xml

Документи метаданих для окремих файлових наборів даних зберігаються як файли XML і часто обробляються в теках робочих областей ArcGIS.

Тип документу

Розширення

Коментарі

Моделі, групи інструментів і інструменти геообработки ArcGIS

.tbx

Набори моделей геообработки, що зберігаються за допомогою файлів наборів інструментів.

Файл картографічної проекції

.prj

Інформація про систему координат і картографічної проекції для набору даних

Скрипти геообработки

.py

.aml

aml

Покриття

Покриття (Coverage) - це формат представлення векторних даних. Покриття об'єднуює просторові і атрибутивні дані, а також зберігає топологічні зв'язки між об'єктами.

Покриття використовують набір класів для представлення географічних даних. Кожен клас зберігає набір точок, ліній (дуг), полігонів або анотацій. Покриття можуть мати топологію , що визначає відносини між об'єктами.

В ArcCatalog робочу область покриття можна побачити у вигляді папки з даними, всередині якої зберігаються класи у вигляді окремих файлів. Наприклад, покриття “streams” містить клас лінійних об'єктів, клас анотацій, і клас реєстраційних точок.

CAD

Декілька файлових форматів CAD можуть бути безпосередньо доступні в ArcGIS. Підтримувані CAD формати включають в себе:

  • AutoCAD drawing files (.dwg) up to AutoCAD 2007

  • American Standard Code for Information Interchange (ASCII), binary, and partial drawing interchange files (.dxf) that comply with DXF standards up to AutoCAD 2007

  • MicroStation design files (.dgn) up to version 8

У ArcCatalog ви можете безпосередньо звертатися до креслень САПР.

Креслення САПР зазвичай мають безліч шарів, кожен з яких представляє певний тип географічного об'єкту.

Наприклад, креслення може мати окремі лінійні шари для вулиць, водних артерій і меж ділянок. Інші шари креслення можуть представляти географічні об'єкти крапками або полігонами, або містити анотації для надписування об'єктів.

Кожному кресленню САПР на диску в дереві Каталога відповідають два елементи: набір даних САПР і креслення САПР. Набір даних САПР містить точкові, лінійні, полігональні класи просторових об'єктів, а також класи анотацій і класи просторових объхектов мульти_патч.

Лінійний клас просторових об'єктів може представляти всі лінійні об'єкти шарів креслення, а також їх атрибути. Додаткові атрибути просторових об'єктів можуть зберігатися в окремих таблицях.

Класи просторових об'єктів САПР відображаються у вигляді Географія з використанням тих же символів за умовчанням, що і для відображення шейп_файлов і покриттів. Якщо ви створите шар на основі класу просторових об'єктів САПР, то також можете змінити символи, використовувані для промальовування об'єктів, з'єднати атрибути, що зберігаються в окремих таблицях з об'єктами шаруючи, вибрати, які об'єкти потрібно відображати, відповідно до значень їх атрибутів. У ArcMap ви можете тільки аналізувати і змінювати спосіб відображення об'єктів шаруючи, якщо він заснований на класі просторових об'єктів САПР.

У дереві каталога також ви знайдете елементи креслень САПР, які представляють всі просторові об'єкти всіх шарів креслення. У вигляді Географія об'єкти креслення відображаються відповідно до настройки, що зберігається в самому кресленні. Створивши шар на основі креслення САПР, ви можете управляти відображенням шарів, що входять в його склад. Наприклад, ви можете включити відображення шару вулиць і їх підписів, а решту шарів зробити невидимими.

Приклад представлення даних типу CAD в дереві ArcCatalog:

Бази геоданных

Бази геоданных - це реляційні бази даних, що містять географічну інформацію. Бази геоданных містять класи просторових об'єктів і таблиці. Класи просторових об'єктів можуть бути зібрані в набір класів, але можуть існувати і окремо усередині бази геоданных.

Класи просторових об'єктів зберігають географічні об'єкти, представленые за допомогою крапок, ліній, полігонів, анотацій, об'єктів розмірів, складених об'єктів і їх атрибутів. Всі класи об'єктів в наборі класів мають загальну систему координат. Таблиці можуть містити додаткові атрибути для класу просторових об'єктів або просторову інформацію, таку як адреси або координати x,y,z.

Багато об'єктів в базі геоданных можуть бути зв'язані один з одним. Наприклад, таблиці, які містять адреси клієнтів і інформацію про оплату рахунків є зв'язаними, так само як зв'язуються класи об'єктів штатів і округів.

Щоб явно визначити відношення між об'єктами бази геоданных, ви повинні створити клас відносин. Відносини дозволяють використовувати атрибути, що зберігаються в зв'язаному об'єкті, для відображення, надписування або запитів до класу просторових об'єктів.

Класи просторових об'єктів в наборі класів можуть бути організовані в геометричну мережу. Ця мережа об'єднує лінійні і точкові класи об'єктів для моделювання лінійних мереж, наприклад, електричних мереж, і підтримує топологічні відносини між класами просторових об'єктів мережі. Топологія - це набір взаємин просторових об'єктів одного або декількох класів просторових об'єктів, що мають загальні елементи геометрії.

NetCDF

NetCDF (network Common Data Form) - формат файлу для зберігання багатовимірних наукових даних (змінні) як наприклад температура, вологість, тиск, швидкість і напрям вітру. Кожна з цих змінних може відображуватися через вимір (як наприклад час) в ArcGIS створюючи шар або таблицю з netCDF файлу.

NetCDF файл містить виміри, змінні, і атрибути. Ці компоненти використані разом, щоб фіксувати значення даних і стосунків серед полів даних в збудувати-орієнтованому наборі даних. Наступний малюнок показує структуру netCDF файлу, використовуючи зображення CDL (network Common Data form Language) нотацію. CDL - формат ASCII звик описувати вміст netCDF файлу.

Растри

Ви можете працювати з безліччю типів зображень, грідов ESRI і растрами, що зберігаються в базах геоданных.

Набори растрових даних складаються з одного або декількох діапазонів (каналів).

Канал растрового зображення є прямокутною матрицею осередків. Окремі гріди, такі як цифрові моделі висот (DEM), або зображення з одним діапазоном відображаються в ArcCatalog як растрові набори даних з одним каналом. Многозональні зображення відображаються як растрові набори даних, що містять декілька каналів.

Для деяких форматів растрових даних у вигляді таблиці ви можете побачити атрибути, що описують набір растрових даних. Атрибути можуть містити описову інформацію про значення растру, таку наприклад, як типи землекористування для класифікованого растрового зображення або статистики по значеннях растру.

З великими файлами растрових даних часто буває важко працювати. Тому, великі набори растрових даних традиційно розбиваються на менші складові частини (листи _ tiles), що зберігаються як окремі файли на диску. У ARCSDE ці окремі частини можуть бути завантажені в один растровий набір даних для створення безшовної растрової мозаїки.

Приклад представлення растрів в дереві ArcCatalog:

SDC

Додаток ArcCatalog надає право читання даних у форматі Smart Data Compression (SDC). Дані SDC – це дані зашифровані і такі, що мають високий ступінь стиснення. Цей формат використовується ESRI для надання даних по Європі в додатковому модулі StreetMap™ Europe, а також власниками комерційних даних, що поширюють просторову інформацію з детальністю “до вулиць” для геокодирования і побудов маршрутів в різних програмних продуктах ESRI. Набори просторових даних SDC – це таблиці атрибутів, один або декілька стовпців Shape, що містять (форма). Кожен стовпець Shape містить різні представлення того ж самого просторового об'єкту.

У Каталозі ви побачите один клас просторових об'єктів SDC для кожного стовпця Shape. Всі класи просторових об'єктів в наборі просторових даних матимуть один і той же тип об'єктів, крапок, ліній або полігонів і той же самий набір атрибутів. Таблиця SDC не містить стовпців Shape.

Зазвичай для кожного масштабу карти використовується окремий клас просторових об'єктів SDC. Наприклад, набір просторових даних SDC, що представляє основні транспортні магістралі може мати чотири класи просторових об'єктів: majhwys, majhwys_1, majhwys_2, and majhwys_3. Клас majhwys міститиме саму деталізовану інформацію, а клас majhwys_3 – найбільш генерализованную. У такому разі з'являється можливість використовувати в груповому шарі для відображення в крупних масштабах шар majhwys, а для відображення в дрібних масштабах _ шар majhwys_3.

Приклад представлення даних типу SDC в дереві ArcCatalog:

Шейп-файл

Шейп-файл є простим, нетопологічним форматом для зберігання геометричного розташування і атрибутивної інформації географічних особливостей. Географічні особливості в шейпфайлі можуть представляти точки, лінії, або полігони (області). Робоча область, може, також містити dBASE таблиці, які можуть зберігати додаткові атрибути, котрі можуть бути приєднані до особливостей шейп-файлу.

Нижче - приклад того, як шейпфайл з'явиться в ArcCatalog. Ви можете також бачити dBASE файл і проектний файл, який, можливо, існує від ArcView.

VPF

Vector Product Format (VPF) – це стандарт Міністерства оборони США, що визначає структуру і організацію великих географічних баз даних. Дані VPF доступні в ArcCatalog тільки для читання. Проте якщо у вас є право доступу на запис до тих тек, де зберігаються дані, ви можете створювати в Каталозі метадані. Існує чотири рівні даних VPF.

База даних VPF є набором даних, який розглядається як одиниця даних з погляду управління. Бібліотека VPF, подібно до бібліотеки LIBRARIAN, містить набір покриттів, що мають загальний экстент і систему координат. продуктів.

Покриття VPF, як і покриття ArcInfo, може містити багато класів просторових об'єктів. Ім'я покриття VPF складається з імені бібліотеки, до якого додається власне ім'я покриття. Наприклад, покриття з ім'ям “elev” в бібліотеці “algiers” відображатиметься в Каталозі під ім'ям “algiers:elev”. Імена покриттів часто обмовляються в специфікації VPF

Клас просторових об'єктів VPF – це набір просторових об'єктів (примітивів) з однаковими атрибутами.

Кожен клас просторових об'єктів містить крапки (вузли), лінії (ребра), полігони (грані) або об'єкти анотацій, а також пов'язану з об'єктами таблицю атрибутів. Класи просторових об'єктів усередині покриття представляють різні типи об'єктів. Наприклад, покриття Гідрографія може містити класи просторових об'єктів, що представляють греблі, канали, річки і озера.

Об'єкти покриття відображаються безперервними, хоча насправді вони можуть бути розділеними. Вони також повинні бути зв'язані між собою відповідно до певної топології покриття. У покриттях VPF існує чотири рівні топології (0, 1, 2 і 3). У покриттях рівня 0 немає топологічної інформації. Покриття рівня 3 мають повну полігональну топологію.

Таблиці VPF описують вміст баз даних, бібліотек, покриттів і класів просторових об'єктів. Вони розташовуються в теках, відповідних кожному рівню даних.

Таблиці, що описують вміст бази даних з'являються в її списку покриттів. Таблиці, що описують бібліотеку, знаходяться усередині її теки разом з теками покриттів. У свою чергу, тека покриття містить таблиці, що описують його вміст, і по одній теці для кожного листа (якщо вони існують).

Приклад представлення даних типу VPF в дереві ArcCatalog :

XML

Мова XML (Extensible markup language) подібна до мови Hypertext markup language (HTML). HTML визначає як дані, так і їх уявлення. Файли XML містять тільки дані, інформація про представлення цих даних зберігається в окремих файлах – шаблонах стилів. У файлах HTML містяться текст і теги, вказуючі програмам проглядання Web_страниц як відображати дані: наприклад, <B>24</B> відобразить текст “24” жирним шрифтом. У HTML дізнатися до чого відноситься число “24” можна тільки із змісту тексту, що з'являється на сторінці: якщо поряд з числом коштує значок “°C” ви здогадаєтеся, що мова йде про температурі.

У дані XML вбудовані теги, які додають смислові значення. Наприклад, <price>24</price> оголошує, що число “24” є ціною. У XML ця ціна є елементом. Іншими елементами можуть бути назви продуктів, кількість або підсумкові суми. По-перше, людина, що проглядає документ XML може зрозуміти, що “24” є ціною, але ще важливіше, що елементи ціни з файлів можна витягувати програмно (це неможливо зробити у файлах HTML, де немає ніякого зв'язку між “24” і “°C”).

XML дані можуть відображатися в програмах проглядання Webстраниц за допомогою шаблонів стилів XSLT, які трансформують дані XML в сторінки HTML. Шаблон стилю подібний SQL_запросу, і здійснює вибір, розташовує в певному порядку, форматує значення з таблиць RDBMS і представляє ці дані у вигляді звіту. За допомогою шаблонів стилів можна відображати одні і ті ж дані XML різними способами. У вихідний HTML сторінці з'являться тільки значення вибраних елементів XML.

Приклад представлення даних типу XML в дереві ArcCatalog:

Формати даних, що підтримуються в ArcGis

ArcGIS дозволяє працювати з великою кількістю джерел даних.Нижче наведений їх список.

ArcGIS Data Interoperability

Додатковий модуль ArcGIS Data Interoperability надає безпосередній доступ для читання до різних форматів просторових даних, які ще не підтримуються в ArcGIS. Наприклад, ви можете використовувати додатковий модуль Data Interoperability, щоб додати підтримку різних профілів GML, а також додаткових форматів даних : DWG/DXF, MicroStation Design, MapInfo MID/MIF і TAB.

За допомогою цього додаткового модуля ви можете конвертувати дані з цих форматів в базу геоданных і назад. Більш важливо, що ви можете використовувати Data Interoperability для прямого використання цих форматів в ArcGIS.

Користувачі можуть брати і перетягувати ці і багато інших джерел даних в ArcGIS для картографії, геообработки, роботи з метаданими і глобусами. Наприклад, ви можете використовувати усі доступні для "рідних" форматів ESRI функції картографії в ArcMap для цих джерел даних - переглядати просторові об'єкти і атрибути, ідентифікувати просторові об'єкти і робити вибірки.

Додатковий модуль ArcGIS Data Interoperability також включає продукт FME Workbench, який містить ряд інструментів для трансформації даних, щоб будувати конвертери для багатьох комплексних форматів векторних даних.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]