Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по выполнению курсовой по ЭПТБ 2009.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

4. Організація виконання курсової роботи

Виконання курсової роботи включає такі основні етапи: вибір теми, підбір і вивчення літератури, складання плану роботи, збір й обробка практичних матеріалів за об’єктом дослідження, написання роботи у встановлений термін, здача на перевірку керівникові й захист.

Після закріплення за студентами тем курсових робіт студентові необхідно познайомитися з нормативними документами, що регулюють об'єкт дослідження, вивчити вітчизняні й закордонні джерела за обраною темою, скласти проект плану й погодити його з викладачем-керівником. При узгодженні плану конкретизуються цілі й завдання досліджень, визначаються завдання по збору практичних матеріалів для виконання курсової роботи.

Всі курсові роботи повинні виконуватися на високому теоретичному рівні з використанням передових методів аналізу й планування на основі прогресивних комп'ютерних технологій, а також містити елементи самостійних економічних досліджень, а саме:

а) оцінку ступеня теоретичної розробки досліджуваних проблем;

б) узагальнення результатів аналізу статистичного, практичного або експериментальних даних об'єкта дослідження;

в) обґрунтування конкретних планових показників на основі різноманітних розрахунків і вибору кращого варіанта;

г) розробку шляхів удосконалювання діючого механізму економічного управління підприємством;

д) обґрунтування шляхів підвищення ефективності використання ресурсного потенціалу досліджуваного підприємства й т.д.

Курсова робота повинна являти собою логічно побудований самостійний виклад результатів дослідження. При виконанні курсової роботи керівник направляє дослідження, перевіряє правильність розрахунків й обґрунтованість висновків і рекомендацій. Студент не повинен допускати безініціативності, виконуючи тільки вказівки керівника, щоб не втратити самостійність у дослідженні й почуття відповідальності за виконану роботу.

Курсова робота виконується відповідно до затвердженого календарного плану (табл.1 )

Таблиця 1

Календарний план виконання курсової роботи з дисципліни «Економіка підприємств турбізнесу»

№ п/п

Назва етапу курсової роботи

Термін виконання етапу курсової роботи

1

Вибір теми курсової роботи

1.09-10.09

2

Складання плану курсової роботи

11.09-20.09

3

Підбір літературних так електронних джерел та збір практичних матеріалів на підприємстві

21.09-30.09

4

Написання першого розділу курсової роботи

1.10-10.10.09

5

Написання другого розділу курсової роботи

11.10.-25.10

6

Написання третього розділу курсової роботи

26.10-10.11

7

Формулювання висновків та рекомендацій

11.11-21.11

8

Перевірка курсової роботи керівником

22.11-30.11

9

Підготовка роботи з врахуванням виправлень та зауважень та здача готової роботи керівнику

1.12-10.12

7

Отримання рецензії

11.12-18.12

У теоретичній частині роботи необхідно розкрити сутність досліджуваних економічних категорій і показників. Із цією метою необхідно ретельно вивчити офіційні нормативні й методичні документи, підручники й навчальні посібники, монографії й матеріали періодичної преси, зокрема електронної. Теоретичний матеріал повинен бути творчо оброблений. Студент повинен аргументовано висловити свій погляд по спірних економічних питаннях, вступити в дискусію по порушеним у роботі проблемам, для чого слід проаналізувати точки зору різних спеціалістів та науковців. Треба зауважити, що в першому розділі треба зосередити увагу тільки на тих показниках, які будуть розраховані у наступному розділі.

Аналітична частина курсової роботи виконується на практичних матеріалах конкретного підприємства індустрії туризму з використанням відповідних показників його діяльності й методів їхнього аналізу й планування. Центральним завданням тут є не тільки оцінка економічних показників діяльності підприємства, але й установлення тенденцій досліджуваних явищ, що дозволить сформулювати висновки й обґрунтувати рекомендації для практичного застосування результатів дослідження. Для цього необхідно проаналізувати діяльність за декілька років (кварталів, місяців).

Перший підрозділ другої частини має містити характеристику внутрішнього та зовнішнього середовищ туристичного підприємства.

Характеристика підприємства повинна включати назву підприємства, форму власності, місце розташування, дату реєстрації та характеристику установчих документів, характеристику місії та цілей діяльності підприємства, перелік надаваних послуг, результати туристичної діяльності за останній рік. Вивчаючи економічний потенціал підприємства, слід коротко охарактеризувати стан матеріально-технічної бази, технологію основної діяльності.

В інших підрозділах другої частини курсової роботи має бути зроблена діагностика проблем управління економічної діяльністю підприємства. Починати рекомендується з аналізу об'ємних показників (натуральних і вартісних), поряд з якими має бути використані й відносні показники (рівні, індекси, питомі ваги, відсотки й т.д.). Для аналізу економічної інформації необхідно користуватися угрупованнями з урахуванням різних ознак, методами порівняння, виявлення тісноти зв'язку показників, ступеня їхньої дисперсії й ін. Серед обов’язкових показників, що мають бути розглянуті студентом, слід назвати чистий дохід, чистий прибуток та рентабельність підприємства.

Приступаючи до обробки фактичного матеріалу, студент повинен ранжувати дані й факти за їхньою значимістю для дослідження поставленої в роботі проблеми. Для цього необхідно оцінити практичні дані з погляду того, наскільки вони точні й достовірні, чи типові вони для досліджуваного явища, є головними або другорядними. При використанні цифрового матеріалу варто пам'ятати: не можна надмірно перевантажувати текст цифрами й факторами, що на них впливають. Потрібно наводити тільки ті цифри й приклади, які з найбільшою повнотою й переконливістю характеризують досліджуваний показник або явище. Не потрібно робити розрахунки, які не мають відношення до проблеми дослідження.

В роботі студентом представляються тільки результати розрахунків, які заносяться в таблицю.

Аналітична обробка матеріалів повинна супроводжуватись складанням таблиць, графіків, діаграм, рисунків з поясненнями до них. Аналіз тенденції зміни одного показника слід освітлювати не у формі таблиці, а графіка. В останньому бажано розміщувати не тільки абсолютні значення, а й темпи щорічного росту.

Аналіз економічних показників діяльності підприємства повинен завершуватися виявленням резервів підвищення ефективності використання наявних ресурсів. Він повинен також стати вихідним етапом в обґрунтуванні планів розвитку діяльності досліджуваного підприємства. Вдумливий, критичний аналіз господарської діяльності досліджуваного підприємства дозволить студентам зробити правильні висновки й обґрунтувати пропозиції по її поліпшенню й підвищенню ефективності.

Третій розділ може складатися з двох підрозділів. В першому пропонуються управлінські рішення, спрямовані на вирішення проблем, що були визначені в результаті аналізу об’єкта дослідження на підприємстві. Ці рішення мають бути цілком реальними, тобто ґрунтуватися на конкретних заходах, які можуть бути реалізованими в умовах ринку. Завершується основна частина курсової роботи обґрунтуванням економічного ефекту від упровадження запропонованих заходів, тобто розрахунком планових показників діяльності підприємства. Оскільки курсова роботи виконується у другій половині календарного року, а фінансова звітність досліджуваного підприємства складається на початок року, студенту необхідно визначити результати діяльності за звітній період. При цьому можуть використовуватися внутрішня документація підприємства, результати діяльності у передплановому періоді, та враховуватися сучасні тенденції розвитку туристичного ринку. Після визначення результатів діяльності за звітній період, студент складає план на наступний період з урахуванням запропонованих рекомендацій щодо підвищення ефективності функціонування суб’єкта туристичної діяльності.

Обсяг курсової роботи повинен бути в межах 30-40 сторінок друкованого тексту.