Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по выполнению курсовой по ЭПТБ 2009.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

2. Вибір теми курсової роботи

Темою курсової роботи має бути одна з актуальних проблем сучасного управління підприємством турбізнесу, яка відповідає завданням та вмінням, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр галузі знань «Менеджмент і адміністрування». В темі повинні чітко проглядатися обсяги, ціль вивчення, масштаби й завдання дослідження. Назва курсової роботи має бути, по можливості, короткою, відповідати сутності розв'язуваної проблеми.

Невід’ємною умовою при виборі теми курсової роботи є наявність достатньої теоретичної бази. Студент також має упевнитися у можливості отриманні необхідних даних на досліджуваному підприємстві. Роботи, що виконані тільки на теоретичному матеріалі без аналізу проблеми на підприємстві, що припускає економічні розрахунки, не допускаються кафедрою до захисту та повертаються до доопрацювання.

Для допомоги у виборі тим курсових робіт студентам рекомендується зразкова тематика, розроблена й затверджена на засіданні кафедри економічних дисциплін (див дод. А).

Студенти можуть пропонувати свої теми, що випливають з їх наукових або практичних інтересів, але якщо вони відповідають дисципліні «Економіка підприємств турбізнесу». Актуальність і практична значимість робіт ураховується при їхньому захисті.

Обрані теми курсових робіт закріплюються за студентами відповідним розпорядженням на засіданні кафедри економічних дисциплін. Цим же розпорядженням призначаються керівники курсових робіт, строки її виконання та захисту.

Назва абиякої курсової роботи може уточнюватися в період її виконання з двосторонньої згоди студента й керівника роботи, про що складається доповнення до розпорядження про закріплення тем курсових робіт за студентами.

При видачі завдання на виконання курсової роботи визначається період (час) дослідження наданої в роботі проблеми. В умовах непередбачуваності й фінансової нестійкості через кризу період прогнозування можна обмежувати одним роком.

3. Структура і зміст курсової роботи

Курсова робота повинна мати таку структуру: титульний лист; реферат; зміст; вступ; основна частина; висновки і рекомендації; список використаних джерел; додатки.

Титульний аркуш – це окремий аркуш, перша сторінка роботи (див. дод. Б), що містить: повне найменування навчального закладу; найменування кафедри, по якій виконується курсова робота; найменування документа та дисципліни; тему курсової роботи в точній відповідності з розпорядженням; прізвище, ім'я, по батькові студента, його курс та групу навчання; прізвище, ім'я, по батькові, учене звання й ступінь керівника роботи; місто й рік захисту роботи.

Реферат роботи повинен у стислій формі розкривати зміст роботи, методи і результати дослідження, ключові слова (див. дод. В). Оптимальний обсяг реферату – 5-8 рядків друкованого тексту. Реферат повинен міститися безпосередньо за титульним аркушем на окремій сторінці.

Зміст міститься безпосередньо після реферату, починаючи з нової сторінки. Він містить найменування всіх частин роботи й номери їх початкових сторінок: вступу, основної частини, у тому числі розділів та підрозділів, висновків і рекомендацій, списку використаних джерел і додатків (див дод. Д).

Якщо в роботі використовуються нерозповсюджені умовні позначки, символи, одиниці виміру, скорочення й терміни, то вони пояснюються в переліку умовних позначок, що міститься після змісту роботи на новій сторінці.

У вступі викладається актуальність обраної теми, ступінь її розробленості й висвітлення в економічній літературі, формується мета й завдання дослідження, вказується об'єкт та предмет дослідження. Об'єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію й обране для вивчення. Предмет дослідження міститься в межах об'єкта. Об’єктом дослідження можуть бути процеси на підприємстві, його діяльність, але не саме підприємство, яке є базою дослідження.

Вступ має містити інформацію про кількість сторінок тексту, кількості таблиць, рисунків, формул, використаних літературних джерел, додатків. Обсяг вступу 2-3 сторінки друкованого тексту.

Основна частина курсової роботи охоплює декілька параграфів, які можуть мати підпункти, кожний з яких повинен містити закінчену інформацію, що входить у єдиний комплекс дослідження, проведеного в курсовій роботі. У них розкривається теоретична сутність предмета дослідження, дається коротка організаційно-економічна характеристика підприємства, на матеріалах якого виконується робота, проводиться аналіз практичних даних по темі дослідження й виявляються резерви підвищення ефективності економічної діяльності досліджуваного підприємства з метою прийняття управлінських рішень або для обґрунтування планових показників. Кожен параграф повинен закінчуватися коротким висновком. Обов'язковим для кожної курсової роботи є використання комп'ютерних технологій.

Завершується курсова робота висновками й рекомендаціями з теоретичних досліджень і практичних розробок. Висновки й рекомендації повинні носити конкретний характер і бути підтверджені зробленою роботою. Вони формулюються коротко й чітко, не повинні носити відсторонений характер і перевантажуватися другорядною цифровою інформацією. Серед рекомендацій можуть бути вказані напрями удосконалення досліджених процесів. Якщо рекомендації вже впроваджені чи прийняти до впровадження, то вказується місце впровадження. Обсяг тексту висновків і рекомендацій до 3-х сторінок. Текст висновків і рекомендацій повинен розділятися на пункти.

Список використаних джерел розміщується після висновків і рекомендацій. Нумерація використаної літератури здійснюється в порядку згадування про неї в тексті роботи з наскрізної нумерації. Посилання на використані джерела даються по тексту роботи у квадратних дужках, де вказується порядковий номер літературного джерела в списку літератури й сторінки. Описується використана література в переліку посилань відповідно до діючих стандартів по бібліотечній і видавничій справі (див. дод. Ж).

Додатки оформляються як продовження курсової роботи на наступних після списку використаних джерел сторінках. До додатків можна включати таблиці, ілюстрації, матеріали, які через великий розмір, специфіку викладення або форму подання не можуть бути вміщені в основну частину (проміжні економічні розрахунки, методики, документація досліджуваного підприємства). До додатків відносять звіт за формою № 1-ТУР, баланс, звіт про фінансові результати підприємства.