Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen kozak .docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
280.44 Кб
Скачать

18. Основні поняття технології програмування.

Технологією програмування називають сукупність методів і засобів, що використовуються в процесі розробки програмного забезпечення. Як будь-яка інша технологія, технологія програмування являє собою набір технологічних інструкцій, які включають:

• вказівка ​​послідовності виконання технологічних операцій;

• перерахування умов, при яких виконується та чи інша операція;

• описи самих операцій, де для кожної операції визначені вихідні дані, результати, а також інструкції, нормативи, стандарти, критерії та методи оцінки і т. п.

Крім набору операцій та їх послідовності, технологія також визначає спосіб опису проектованої системи, точніше моделі, використовуваної на конкретному етапі розробки.

Щоб розібратися в існуючих технологіях програмування і визначити основні тенденції їх розвитку, доцільно розглядати ці технології в історичному контексті, виділяючи основні етапи розвитку програмування, як науки.

  • Перший етап - «стихійне» програмування.

  • Другий етап - структурний підхід до програмування (60-70-ті роки XX ст.).

  • Третій етап - об'єктний підхід до програмування (з середини 80-х до кінця 90-х років XX ст.).

  • Четвертий етап - компонентний підхід і CASE-технології (з середини 90-х років XX ст. До нашого часу).

19. Класичні технологічні процеси.

Класичні технологічні процеси:

  • Виникнення і дослідження ідеї: виникнення ідеї вирішення проблем, постановка задачі, прийняття рішення про початок роботи над проектом.

  • Управління: управління проектом, еволюція менеджменту, методи управління проектами, сучасні підходи до управління проектом.

  • Аналіз вимог та проектування.

  • Програмування (реалізація).

  • Тестування і відлагодження.

  • Ввід програми в дію.

  • Експлуатація і супровід.

  • Завершення експлуатації.

20 Перелічім, стандартні технологічні процеси створення Пз

Стандартні процеси: основні, додаткові та організаційні процеси Основні, придбання, доставка, розробка, експлуатація, супровід. Додаткові( документування, управління конфігурацією, забезпечення якості,

верифікація, атестація, спільна оцінка, аудит, вирішення проблем. Організаційні: управління, створення інфраструктури, удосконалення, навчання.

21 Виміри, міри і метрики

Проведемо класифікацію різних підходів до якості програмного забезпечення, використовуючи два виміри [УПе1 2000].

□ Перший вимір орієнтоване або на продукт, або на процес. Для підвищення якості програмного забезпечення можна зосередитися читься на якості самого продукту, наприклад, роблячи його більш дружест- венним користувачеві. Альтернативний підхід полягає в здійснений- ствования процесу розробки, припускаючи при цьому, що чим краще

процес, тим краще якість програмного забезпечення.

Другий вимір пов'язано або з відповідністю, або з вдосконалять- ристанням. Під відповідністю будемо розуміти відповідність якомусь стандарту. Удосконалення має на меті перехід на більш со-

вершенно методи і кращу практику для підвищення якості. У табл. 3.2 наведено приклади кожного з чотирьох підходів: □ 1БО 9126 є стандартом на якість продукту, що визначає ат-

рібути і характеристики якості, включаючи вимірювання кількісної оцінки цих характеристик;

Про "удосконаленням практики", наприклад, є удосконалення- ня управління конфігурацією програмного забезпечення, інспекцій, тестування і т. п.; Про 180 9000 1150 9000 1992] - це сукупність стандартів, декларую-

щих вимоги для якісних систем. З точки зору розробки програмного забезпечення найбільш корисні "Настанови

по застосуванню 150 9001 при розробці, поставці і обслуговуванні програмного забезпечення "[150 9001 1992];

Про методи удосконалення процесу розробки програмного забез- чення пропонують деяку шкалу рівнів і вимоги відповідності, згідно з якими можна визначити місце комп'ютерної компанії на цій шкалі. Найбільш відомі і. популярні два методи:

Два найважливіших затвердження лежать в основі досягнення якості. □ Якість починається з задоволення потреб розробників. □ Якість доводиться задоволенням потреб користувачів.

Підходи до досягнення якості такі: □ якість досягається за допомогою кваліфікованих розробників,

точного дотримання процесів і вдалих технологічних підходів; □ якість досягається шляхом повного розуміння всіх дій і вимі- нений. Жоден рядок в програмі не повинна бути ні добавлена​​, ні змінена без повного розуміння - що, навіщо і як робиться; □ якість досягається шляхом ретельного тестування програми перед тим, як вона буде доступна користувачеві; □ досягнення якості повинне плануватися; □ досягнення якості - обов'язок кожного розробника.

Звичайно, якість повинна бути не тільки досягнуто, але і збережено в процесі розвитку продукта.

Основні характеристики якості ПЗ

Надійність (завершеність, стійкість, відновлюваність). Про Комфортність (понимаемость, ефективність освоєння, ергономічність). Зручність - це характеристика програмного продукту, яка позво- ляет мінімізувати зусилля користувача з підготовки вихідних даних- них, застосуванню програмного продукту та оцінки отриманих резуль- ратів, а також викликати позитивні емоції визначеного або подразумеваемого користувача. □ Ефективність (за часом і за ресурсами). Ефективність - це від- носіння рівня послуг, що надаються проіраммньїм продуктом поль- зователя при заданих умовах, до обсягу використовуваних ресурсів. □ сопровождаемость (простота аналізу, змінність, стабільність, про- веряемость). Сопровождаемость - це характеристика програмного продукту, що дозволяє мінімізувати зусилля по внесенню зраді- ний для усунення в ньому помилок і за його модифікації у відповідних вии до потреб користувачів. □ Переносимість (адаптованість, гнучкість інсталяції, узгодженість зі стандартами і правилами, заменяемость). Переносимість - це спо- собность програмного продукту бути перенесеним з одного середовища в іншу, зокрема, з одного апаратної архітектури на іншу.

□ Добротність (раціональна організація, продуманість, непереускладненість)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]