Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen kozak .docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
280.44 Кб
Скачать
  1. Транслятор. Види трансляторів.

Транслятор – це програма, що опрацьовує формальний текст і переводить його в деяке інше представлення. Прикладами трансляторів є компілятори та інтерпретатори мов програмування, XML-процесори, браузери HTML-сторінок, системи підтримки специфікацій та моделювання, текстові процесори й видавничі системи, сервери запитів СУБД тощо. Транслятори застосовують при розробці ПЗ, при організації роботи мережевих програм, при створенні різного роду розподілених інформаційних систем і т.і. Широке розповсюдження трансляторів, їх як пряме, так і опосередковане використання в різних галузях комп’ютерної індустрії, обумовлює високі вимоги до якості трансляторів.

Види трансляторів:

  1. Компілятор.

Компілятор – це транслятор, який переводить початкову програму в еквівалентну їй об’єктну програму на мові асемблера. Відмінність компілятора від транслятора полягає у тому, що результуюча програма має бути написана на мові машинних команд (кодів) або на асемблері. Результат роботи транслятора може бути представлений на будь-якій мові.

  1. Інтерпретатор.

Інтерпретатор – це програма, що приймає вхідну програму на початковій мові та виконує її. На відмуну від транслятора не видає результуючої програми або коду. Після аналізу тексту початкової програми інтерпретатор зразу її виконує, тобто перетворює в машинні коди, які недоступні користувачеві. Машинні коди створюються інтерпретатором, виконуються та знищуються.

  1. Асемблер.

Асемблер переводить початкову програму, написану на автокоді, в переміщувану програму на мові машинній. Оскільки асемблер здійснює трансляцію на мову завантажувача, при завантаженні програми необхідна налаштування умовних адрес, тобто адрес, значення яких залежать від розташування даної програми в пам'яті ЦВМ і від її зв'язків з іншими незалежно трансльованими програмами.

  1. Дизасемблери.

Дизасемблер — комп'ютерна програма що транслює мову машинних кодів у мову асемблер. Дизасемблер не є декомпілятором, на відміну від останнього, результатом роботи дизасемблеру не є представлення програмного коду мовою високого рівня, а є асемблерний код. Результат роботи дизасемблера, дизасембльований код, часто форматується для простішого сприйняття людиною, а не для його виконання як асемблера, перетворюючи дизасемблер у засіб для зворотньої розробки.

  1. Препроцесор.

Препроцесор — програма, яка виконує попередню обробку даних, для того, щоб вони могли використовуватись іншою програмою, наприклад, такою як компілятор. Про дані на виході препроцесора говорять, що вони знаходяться в препроцесованій формі, придатній для обробки подальшими програмами (компілятор). Результат і вид обробки залежать від виду препроцесора; так, деякі препроцесори можуть тільки виконати просту текстову підстановку, інші здатні за можливостями порівнятися з мовами програмування. Найчастіший випадок використання препроцесора — обробка початкового коду перед передачею його на наступний крок компіляції. Мови програмування C/C++ і система комп'ютерної верстки TeX використовують препроцесори, що значно розширяють їхні можливості. Назва широко поширеної скриптової мови програмування PHP є рекурсивним акронімом 'PHP: Hypertext Preprocessor'.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]