Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Podatkova_sistema_metodichka.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
1.91 Mб
Скачать

УКООПСПІЛКА

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

Кафедра фінансів

Н.С.Педченко

Навчально – методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни

ПОДАТКОВА СИСТЕМА

за кредитно-модульною системою організації навчального процесу

для студентів напрямів підготовки:

6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит», 6.030509і «Облік і аудит»

Полтава 2009

Автор: Педченко Н.С., доцент кафедри фінансів Полтавського університету споживчої кооперації України, к.е.н.

Рецензенти: Косаріна В.П., завідувач кафедри фінансів Полтавського університету споживчої кооперації України, професор, к.е.н.

Міщенко С.Г., Голова Державної податкової адміністрації в Полтавській області, професор, д.е.н.

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри фінансів 28 вересня 2009 р., протокол № 2

Педченко Н.С.

Податкова система: Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни. – Полтава: РВВ ПУСКУ, 2009. – 191 с.

Відповідальні за зміст навчально-методич­ного видання автор, рецензенти та завідувач кафедри фінансів Косаріна в.П.

Повне та часткове відтворення, тиражування, передрук та розповсюдження даного видання без дозволу Полтавського університету споживчої кооперації України ЗАБОРОНЕНО

© Полтавський університет споживчої кооперації України, 2009 р. Вступ

Дисципліна “Податкова система” вивчається студентами факультету фінансів і обліку за напрями підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит», 6.030509і «Облік і аудит» у VII семестрі.

Бюджет загального навчального часу на вивчення даної дисципліни складає всього 108 год., в тому числі лекцій - 18 год., практичних занять – 14 год., індивідуальні навчально-дослідні завдання - 17 год., інша самостійна роботи – 59 год.

Основною метою викладання дисципліни «Податкова система» є формування у студентів спеціальних знань та практичних навичок з питань розкриття соціально-економічної сутності і принципів орга­нізації податкової системи в Україні.

Завдання вивчення дисципліни полягає у теоретичній та практич­ній підготовці студентів з питань формування та розвитку подат­кової системи, оподаткування та правильності обчислення і своєчас­ності сплати до бюджетів та державних цільових і позабюджетних фондів України податків, зборів та інших обов’язкових платежів.

Дисципліна «Податкова система» вивчає податкову систему України у взаємозв’язку та взаємозалежності з податковою політи­кою Уряду держави, порядок обчислення та сплати податків і відрахувань до державних цільових та позабюджетних фондів згідно з діючим законодавством, нарахування пені за прострочку платежів і стягнення штрафних санкцій за невиконання боргових зобов’язань за податко­вими платежами.

Розподіл та послідовність викладення лекційного матеріалу і його закріплення на практичних заняттях здійснені таким чином, що забезпечують поступове оволодіння студентами спеціальною термі­нологією, дозволяють вже з перших лекцій усвідомити важливість та необхідність вивчення даної дисципліни. Питання, що вивчаються на лекціях та практичних заняттях, сформульовані і логічно викладені таким чином, щоб інформаційне навантаження на студентів зроста­ло поступово. Розкриття питань формування і розвитку податкової системи в цілому та характеристика кожного податку і збору зокрема вкладається в процесі вивчення у стабільну відпрацьовану схему «соціально-економічна сутність – причинно-наслідкові взаємо­зв’язки та взаємозалежності – платники – об’єкт оподаткування – порядок обчислення і строки перерахування в бюджет – відповідаль­ність платників за порушення податкового законодавства». Такий підхід дозволяє досягти чіткого розуміння та конкретного сприй­няття специфіки сукупності податків, зборів, інших обов’язкових платежів як елементів податкової системи держави.

Курс лекцій читається відповідно до типової програми дисципліни «Податкова система», що є обов’язковою методичною вимогою для викладача-лектора.

Дисципліна «Податкова система» базується на знаннях, отрима­них при вивченні філософії, політичної економіки, макроекономіки, мікроекономіки, фінансів, місцевих фінансів, фінансового права, бюджетної системи. Необхідність визначення оподатковуваного обороту та обчислення конкретних обсягів податків і зборів до сплати в бюджет вимагає знань бухгалтерського обліку, економіко-математичного моделювання, фінансового аналізу. Знання, отримані при вив­ченні курсів «Економіка підприємства», «Статистика», «Гроші і кредит», допоможе студентам розкрити сутність непрямих податків, уза­гальнювати статистичні сукупності показників та групувати їх за певними ознаками. Оволодіння ґрунтовними знаннями з національної економіки, менеджменту, маркетингу в комплексі з навичками, набутими при вивченні дисципліни «Податкова система», довер­шують формування цілісного уявлення про функціонування таких складних понять, як «податкова система», «суб’єкт господарювання будь-якої форми власності та підпорядкування», «фінансові взає­мовідносини між державою і платниками податків» тощо.

Опанувавши дисципліну «Податкова система» та отримавши вищезазначені навички, студенти повинні знати систему оподатку­вання в Україні, види податків, об’єкти оподаткування, категорії платників, ставки та пільги при стягненні податкових платежів, терміни і порядок їх сплати, а також штрафні санкції при порушенні чинного податкового законодавства.

У результаті вивчення дисципліни «Податкова система» студен­ти набувають ґрунтовних знань та професійних навичок. Вони повинні вміти:

  • визначити вплив податкового навантаження на формування кінцевих результатів діяльності суб’єктів господарювання;

  • аналізувати доходи державного та місцевих бюджетів за видами податкових надходжень, виявляти недоліки в організації сис­теми оподаткування та вносити пропозиції щодо її вдосконалення;

  • складати декларації та розрахунки зі сплати податків (зборів);

  • здійснювати контроль за своєчасністю подання щоквартальної (щомісячної) звітності органам Державної податкової служби України, та за своєчасністю сплати податків до бюджетів всіх рівнів та відрахувань до державних цільових та позабюджетних фондів України.

Організація навчального процесу передбачає вивчення нормативно-законодавчих документів, спеціальної економічної літератури, публікацій у періодичних виданнях з питань формування та розвитку податкової системи України.

Практичні навички набуваються у процесі аудиторних практичних занять та позааудиторної самостійної роботи студентів, які перед­бачають розв’язання задач на обчислення обсягів податків і зборів до сплати у бюджет, нарахування пені за прострочку платежів, стяг­нення штрафних санкцій за порушення чинного законодавства із оподаткування, і спрямована на поглиблене засвоєння програмного матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]