Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія 1-60.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
433.66 Кб
Скачать

23. Березневі статті : умови і правове значення.

1654 р. – Березневі статті за рішенням Переяславської ради. Це був договір між Україною і Московським царством. Москва зобов’язувалась вступити у війну проти Польщі. Україна переходила «під руку» московського царю як самостійна держава – зі своїм главою ( гетьманом), своїм політичним устроєм та територією. Реєстр установлювався в 60 тис. чол., козаки могли жити і судитись за своїми законами. Гетьман міг вступати у міжнародні відносини з іншими державами, крім Польщі і Туреччини. Гетьмана мало обирати військо і лише повідомляти про це царя. Збір податків залишався за укр. урядовцями, але вони повинні були передавати частину московським. Таким чином, суверенітет Укр. держави частково обмежувався у міжнародній та фінансових сферах. Водночас від час підписання Березневих статей і Переяславського договору з боку гетьманського уряду були допущені певні прорахунки, що відіграли потім негативну роль у відносинах між Москвою та Україною. Москва скористалася тим, що в умовах договору чітко не визначалася форма відносин між Україною і Москвою; московський уряд не присягнув у тому, що він буде виконувати свої зобов’язання; Б.Хмельницькому варто було б обмежитися особистою присягою, а не дозволяти присягати всьому народу; помилкою був і дозвіл мати російських воєвод в український містах, а також збір податків на користь царя в Україні.

Таким чином, Переяславський договір:

Констатував відокремлення України від Речі Посполитої;

Означав міжнародно-правове визнання Укр. держави;

Засвідчив внутрішньополітичний суверенітет України, зберігав її основні політичні інститути;

Суттєво змінював геополітичну ситуацію у Сх Європі, посилював позиції України в боротьбі з Польщею, зміцнював вплив Москви у цьому регіоні.

24. Постать б. Хмельницького в укр. Історії. Оцінки діяльності.

Хмельницький Богдан (Зіновій) Михайлович (1595—1657) — гетьман України, творець Української держави. Місцем народження вважається Суботів. Походженням з дрібної української шляхти (по матері — з козацької родини). Освіту здобув в одній із київських шкіл та у Львівській єзуїтській колегії, добре знав декілька мов, історію, юриспруденцію, військову справу тощо. З юнацьких років на військовій службі. Брав участь у походах проти Кримського ханства, а в часи повстань 30-х років XVII ст. виступав на боці козаків. У січні 1648 р. на Запорозькій Січі він піднімає повстання, поклавши тим самим початок Українській національній революції. Під час національно-визвольних змагань виявив себе як видатний державний діяч, досвідчений полководець, тонкий дипломат. Москва скористалася тим, що в умовах договору чітко не визначалася форма відносин між Україною і Москвою; московський уряд не присягнув у тому, що він буде виконувати свої зобов’язання; Б.Хмельницькому варто було б обмежитися особистою присягою, а не дозволяти присягати всьому народу; помилкою був і дозвіл мати російських воєвод в український містах, а також збір податків на користь царя в Україні.

До кінця свого життя Хмельницький проводив незалежну внутрішню політику, прагнув зміцнити міжнародні позиції України. Помер у Чигирині. Похований у Суботові в Іллінській церкві.

Оцінка:

Б. Хмельницький проводив активну зовнішню політику з Кримським Ханством, з Туреччиною, з Валахією, Молдавією, Семигарддям ( Трансільванією), Швецією. Активно велись переговори про співробітництво ( з 1648 р.) з Московьким царством. Було встановлено дипломатичні зв’язки з Австрією, Англією, Венецією, Персією.