Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.нап.курс.ра. ФО 2011.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.12.2018
Размер:
38.81 Кб
Скачать

Міністерство науки і освіти, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет

імені Олеся Гончара

Економічний факультет

Кафедра обліку та аудиту

МЕТОДИКА ВИКОНАННЯ КУРСОВИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ

БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК” СТУДЕНТАМИ

СПЕЦІАЛЬНОСТІ 6.050106 “ОБЛІК І АУДИТ”

М02066747-019-04

2011

Методика виконання курсових робіт розрахована на студентів спеціальності “Облік і аудит”, які виконують курсову роботу з дисципліни “Фінансовий облік”.

В методиці виконання курсових робіт надаються методичні поради до виконання курсової роботи та підготовки її до захисту.

Методика виконання курсових робіт з дисципліни “Фінансовийоблік” розроблені викладачами кафедри обліку та аудиту економічного факультету ДНУ ім.О.Гончара проф. Гуней В.О. та ст. викладачем Харакоз Л.В.

ЗМІСТ

Вступ ………………………………………………………………….3

1 Загальні положення ………………………………………………..4

2 Етапи виконання курсової роботи ………………………………...5

2.1 Вибір теми ……………………………………………………...…6

2.2 Складання змісту курсової роботи …………………………..….6

2.3 Підбір спеціальних літературних джерел та

фактичного облікового матеріалу ……………………………………7

2.4 Структура курсової роботи ……….……………………………..8

3 Правила до оформлення курсової роботи ………..………….……19

3.1 Загальні вимоги …………………………………………………...19

3.2 Перелік посилань ……………………………….. ……………….21

3.3 Вимоги до оформлення таблиць …………………………………22

4 Порядок захисту курсових робіт …………………………………...23

4.1 Підготовка курсових робіт ………………………………………..23

4.2 Захист курсової роботи ……………..…………………………….23

Додаток А Рекомендовані теми курсових робіт …………………….25

Додаток Б (обов’язковий) Форма титульного аркуша курсової

роботи ………………………………………………………………...28

Додаток В Приклади змістів курсових робіт ………………………...29

ВСТУП

Курсова робота являє собою завершальний етап вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік”, яку згідно з навчальним планом студенти спеціальності “Облік і аудит” виконують у шостому семестрі. Її виконання дозволяє поглибити засвоєння теоретичного матеріалу курсу, змісту законодавчих та нормативних актів України, а також самостійно одержаних і накопичених знань та вмінь щодо використання у розв'язанні конкретних завдань удосконалення бухгалтерського обліку в сучасних умовах розвитку ринкових відносин в Україні.

Перед виконанням курсової роботи студенту необхідно усвідомити її місце та роль у процесі підготовки бакалавра.

Курсова робота повинна довести вміння студента самостійно визначити мету дослідження та шляхи її досягнення. Головна увага приділяється методичним питанням складання змісту роботи, використання літературних джерел з питань обліку, законодавчих та нормативних актів, підбору фактичного матеріалу до розкриття основних положень роботи. Таке дослідження є творчим процесом і передбачає теоретичну розробку розділів й оцінку літературних та інших джерел з даної проблеми, вивчення чинної обліково-аналітичної роботи.

Курсова робота є важливою частиною самостійної роботи студента. Її виконання стає не тільки перевіркою підготовки студента до самостійної творчої роботи, але і важливою формою розвитку навичок до самостійної наукової працездатності. Досвід та знання, одержані студентами на даному етапі навчання, в більшості своїй будуть використані при підготовці ними випускної та дипломної роботи.

1. Загальні положення

Мета курсової роботи – закріпити та поглибити здобуті теоретичні знання й сформовані в процесі вивчення курсу практичні навички. В процесі виконання курсової роботи студент повинен виявити знання Законів України та нормативно-правового регулювання, Положень (стандартів)бухгалтерського обліку .

При виконанні курсової роботи розширюють та поглиблюють теоретичні знання, одержані при вивченні курсу; набувають досвіду роботи з науковою літературою; вчаться самостійно підбирати та аналізувати конкретний практичний матеріал, працювати з документами та обліковими регістрами, складати таблиці, діаграми, узагальнювати одержані дані та робити на цій основі вірні висновки.

Курсову роботу виконують під керівництвом консультанта (керівника курсової роботи), котрий призначається кафедрою. Консультант надає методичну допомогу студентам шляхом проведення загальних та

індивідуальних консультацій, а також контролює хід виконання курсової роботи.

В процесі підготовки курсової роботи необхідно:

  • повністю розкрити тему роботи на підставі глибокого вивчення сучасної вітчизняної, а також закордонної економічної літератури;

  • самостійно вивчити та проаналізувати нормативні документи;

  • написати та оформити курсову роботу згідно з вимогами цієї методики.

У курсовій роботі студент повинен всебічно і глибоко розкрити зміст обраної теми, висвітлити актуальні проблеми обліку на підприємствах різних форм власності, дати оцінку позитивних та негативних аспектів щодо вирішення поставлених задач, вказати напрямки вдосконалення обліку, методики та методології обліку, а також показати вміння використовувати літературні джерела.

Може статися так, що в економічній літературі немає єдиної точки зору з питання, яке досліджується. В цьому випадку слід навести думки кількості акторів, дати критичну оцінку їх точок зору та викласти власні погляди з даного питання. Це допоможе більш глибоко засвоїти матеріал.

Курсова робота свідчить, наскільки знання, здобуті студентами в процесі вивчення дисципліни “Бухгалтерський облік”, є глибокими і фундаментальними; знання принципів організації бухгалтерського обліку на підприємстві, вміння їх використовувати при відображенні господарських операції, знання Положень (стандартів) бухгалтерського обліку; характеризує вміння студентів самостійно дослідити поставлені питання обраної теми.

2. Етапи виконання курсової роботи

Підготовка курсової роботи включає наступні етапи:

  • вибір теми;

  • складання плану роботи;

  • підбір спеціальних літературних джерел та фактичного облікового матеріалу;

  • консультація з викладачем і уточнення плану роботи;

  • написання роботи та передача її на кафедру для рецензування та захист.

2.1 Вибір теми

Тематика курсових робіт складається і затверджується на кафедрі обліку та аудиту (додаток А). Студентам надається право самостійного вибору будь-якої пропонованої теми з урахуванням особистої наукової та практичної зацікавленості. За узгодженням з керівником і завідуючим кафедри студент має можливість вибрати тему курсової роботи поза переліком рекомендованих тем, або змінити назву роботи, якщо в цьому є потреба.

Розробка однакової теми студентами однієї групи, а також написання колективних курсових робіт не дозволяється.

Тема курсової роботи повинна бути пов'язана в подальшому з розробкою питань випускної та дипломної роботи студента.