Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕКОНОМІКА 4 МОДУЛЬ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
69.3 Кб
Скачать

2 Іовгострокові біологічні активи тваринництва

У зв'язку із набуттям чинності П(С)БО ЗО «Біологічні активи» з 1 січня 2007року. почали діяти нові підходи щодо організації і ведення обліку запасів і основних засобів у сільському господарстві, які можуть зараховуватись до складу поточних і довгострокових біологічних

Ця тема досить нова для вітчизняної бухгалтерської практики і тому потребує детального. Розглянемо один із аспектів цього питання - облік поточних біологічних активів тваринництва тваринництві до складу поточних біологічних активів зараховується молодняк тварин і тварини на відгодівлі, які систематично дають сільськогосподарську продукцію у вигляді приросту живої маси, гною у період, що не перевищує 12 місяців.

Об'єктами бухгалтерського обліку поточних біологічних активів тваринництва є вили тварин на вирощуванні і відгодівлі: молодняк великої рогатої худоби, свиней, вівців, птиці, звірів, бджіл або однорідні групи цих біологічних активів:

  • телички та бички різного віку на вирощуванні;

  • корови та бики-плідники на відгодівлі;

  • молодняк свиней на вирощуванні і відгодівлі;

  • свиноматки та хряки-плідники на відгодівлі;

  • птиця (молодняк і доросла)

  • звірі та кролі (молодняк і дорослі).

Одиницею виміру біологічних активів є штуки, голови, жива маса. Для обліку інформації про рух поточних біологічних активів тваринництва використовуються два субрахунка: -212 «Поточні біологічні активи тваринництва, оцінені за справедливої вартості» -213 «Поточні біологічні активи тваринництва, оцінені за первісною вартістю». Основними джерелами надходження поточних біологічних активів тваринництва на підприємство є:

1) придбання за плату;

2) вирощування у господарстві;

3) обмін на подібні і неподібні активи;

4) внесок до статутного капіталу; 5 езоплатне отримання.

Від джерела надходження поточних біологічних активів залежить їх оцінка. Придбані (отримані) біологічні активи зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю, яка складається з витрат, фактично понесених господарством на їх отримання: сума, сплачена постачальником біологічних активів; сума транспортних витрат; сума ввізного мита; сума інших витрат, пов'язана з придбанням біологічних активів і доведення їх до стану, у якому вони придатні для використання в запланованих цілях. Особливості оцінки біологічних активів тваринництва подано в таблиці 1.

7. Отримання біологічних активів в результаті біологічних перетворень.

Справедлива вартість, зменшена на очікувані виграти па місці продажу

На дату річного балансу біологічні активи оцінюються за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу: комісійні винагороди посередникам і торговим агентам; біржові збори; непрямі податки та мита, що справляються при продажу біологічних активів.

Оцінка поточних біологічних активів тваринництва на дату балансу за первісною вартістю можлива у випадку, якщо їх справедливу вартість неможливо достовірно визначити. Витрати, пов'язані з біологічними перетвореннями поточних біологічних активів тваринництва відображаються на окремому субрахунку 2322 «Витрати на утримання поточних біологічних активів тваринництва» за статтями витрат. За дебетом субрахунку 2322 відображаються: прямі матеріальні, трудові і інші витрати; розподілені загальновиробничі витрати; втрати від псування в межах технологічних норм; сума різниці між справедливою вартістю біологічних активів і фактичними витратами виробництва. За кредитом рахунку 2322 обліковуються: вихід біологічних активів (приріст живої маси тварин, шерсть, яйця, товарна риба, мед, віск бджолиний, гній, пташиний послід, прополіс) за справедливою вартістю, зменшеної на очікувані витрати на місці продажу, або в окремих випадках за собівартістю; сума різниці між фактичними витратами виробництва і справехіивою вартістю оприбуткованих біологічних активів.

Субрахунок 2322 закривається одночасно з визнанням доходу (витрат) від первісного визнання сільськогосподарської продукції. Конкретний період закриття субрахунку 2322 слід указати в наказі про облікову політику підприємства.

У процесі біологічних перетворень поточні біологічні активи тваринництва постійно змінюють свою вагу, характерні особливості і вартість. Для визначення справедливої вартості біологічних активів на кожному підприємстві створюється спеціальна комісія. На підставі рішень цієї комісії у бухгалтерському обліку відображається зміна вартості поточних біологічних активів.

Розглянемо порядок відображення підприємством операцій оприбуткування на баланс поточних біологічних активів тваринництва:

1. Надходження від власного виробництва:

- опрнб>тковується приплід тварин за справедливою або первісною вартісно:Дт 212. 213 -Кт232

- оприбутковуються вибраковані тварини, які обліковувались у складі довгострокових біологічних активів, до складу поточних за справедливою або первісною вартістю:Дт212. 213-Кт 746

- переведення у групу відгодівлі тварин, які вибраковані із основного стада:Дт212 Кі 163

-оприбутковується молодняк тварин, встановлений піл час інвентаризації:Дт212 Кт719

2. Надходження від постачальників за плату та за обміном:

- молодняка тварин за договірною вартістю: Дт213-Кт 631

- відображається податковий кредит по ПДВ:Дт641 - КтбЗІ

- відображаються витрати по доставці тварин на підприємство:Дт213 Кт 685, 661,65,209

3. Безоплатне отримання молодняка тварин:Дт212 -Кт718

4. Надходження молодняка тварин, як внесок до статутного капіталу:Дт212-Кт46

5. Відображаються результати від зміни справедливої вартості молодняка тварин на сумурізниці:

- збільшення суми Дт 212 - Кт 710

- зменшення суми Дт 940 - Кт 212

Розглянуті питання у доповіді допоможуть більш якісно зрозуміти механізм організації і ведення обліку поточних біологічних активів тваринництва.