Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osnovi ochoroni praci.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
18.12.2018
Размер:
1.07 Mб
Скачать

2.6. Шум, ультразвук та інфразвук

Визначення поняття «шум» - фізичного та фізіологіч­ного. Параметри звукового поля: звуковий тиск, інтен­сивність, частота, коливальна швидкість. Звукова потуж­ність джерела звуку. Діапазон частот та звукового тиску, що сприймаються органами слуху людини, нижній поріг сприймання, поріг больового відчуття. Спектральна чутли­вість органів слуху людини. Рівні звукового тиску та рівні звуку. Класифікація шумів за походженням (механічні, гідро-, газо- та електродинамічні), за характером спектра та часовими характеристиками. Дія шуму на організм люди­ни, зміни у функціонуванні окремих систем організму, шу­мові професійні захворювання. Нормування шумів за гра­ничними спектрами та за рівнями шуму залежно від ха­рактеру робіт та характеру шуму. Контроль параметрів шуму, вимірювальні прилади. Методи та засоби колективного та індивідуального захисту від шуму, шляхи їх реалізації, вибір, ефективність.

Інфра- та ультразвук. Параметри інфра- та ультразву­кових коливань: частота, тиск та інтенсивність. Джерела ультра- та інфразвукових коливань. Дія ультра- та інфра­звуку на організм людини. Нормування та контроль рівнів, методи та засоби захисту від ультра- та інфразвуку.

2.7. Іонізуючі випромінювання

Визначення понять «іонізуюче випромінювання» та «ра­діаційна безпека». Корпускулярні та фотонні іонізуючі випромінювання, взаємодія випромінювання з середови­щем. Непружна взаємодія, іонізаційні та радіаційні втра­ти, взаємодія незаряджених часток із середовищем.

Проникаюча та іонізуюча здатність, поглинута та еквіва­лентна дози, потужність дози. Радіонукліди та електрон­но-променеві прилади, як джерела іонізуючих випроміню­вань. Внутрішнє та зовнішнє опромінення. Вплив іонізую­чих випромінювань на організм людини залежно від еквівалентної дози, потужності дози, опромінених площі поверхні та органів тіла. Соматичні та генетичні наслідки опромінювання. Променева хвороба, стадії її розвитку. Можливі наслідки разового опромінення залежно від еквівалентної дози, абсолютно смертельні дози. Гігієнічне нормування іонізуючого опромінення, основні дозові гра­ниці (ГДД та ГД), їх значення в залежності від групи кри­тичних органів. Допустимі рівні, їх суть та призначення. Переопромінення персоналу, планування та контроль дозових навантажень персоналу. Методи та засоби захисту: ек­ранування, захист часом, відстанню, будівельно-планувальні рішення, зонування приміщень і територій, заходи та засо­би індивідуального і колективного захисту, дозиметричний контроль, використання радіопротекторів.

Невикористовуване рентгенівське випромінювання, його джерела, характеристики, дія на організм людини. Розраху­нок потужності експозиційної дози, нормування та контроль. Санітарні правила роботи з джерелами невикористовуваного рентгенівського випромінювання, методи захисту.

2.8. Електромагнітні поля та електромагнітні випромінювання радіочастотного діапазону

Параметри полів і випромінювань. Класифікація елект­ричних і магнітних полів та електромагнітних випроміню­вань за частотним спектром, їх джерела. Вплив на людину. Гранично допустимі напруженості полів. Методи захисту від полів: вибір оптимальних геометричних параметрів елек­троустановок високої напруги, екрануючі пристрої, захист часом та відстанню, виділення зон випромінювання, екра­нуючий одяг. Нормування електромагнітних випромінювань радіочастотного діапазону. Захист від електромагнітних випромінювань радіочастотного діапазону: зменшенням ви­промінювання джерела, часом і відстанню, екрануванням, виділенням зон випромінювання, застосуванням засобів інди­відуального захисту. Розрахунок екранів. Розрахунок очі­куваної інтенсивності опромінення. Прилади та методи кон­тролю електромагнітного випромінювання на робочих міс­цях.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]