Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
57 - 70.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
137.22 Кб
Скачать

Утопічний соціалізм Томаса Мора, Томмазо Кампанелли, їх вплив на розвиток літератури.

Боротьба різних прошарків населення за рівноправність у соціальних, економічних і політичних відносинах, за право реалізації своїх волевиявлень, думок і дій була і залишається основним соціальним питанням.

Вони намагалися проаналізувати стосунки і відносини, які склалися у різних прошарків населення і скласти певні моделі ідеального суспільства. Це стало метою основних наукових праць вчених того часу, стало початком розвитку такого наукового напрямку як утопічний соціалізм.

Томас Мор розпочинає роботу над своєю "Утопією" далеко від власної батьківщини. За свідченнями сучасників спочатку на дозвіллі Мор написав другу книгу, а потім ... приєднав до неї першу. Утопія Томаса Мора з'явилася прямим віддзеркаленням гострих класових суперечностей того часу, викликаних аграрним переворотом в Англії.

Велику увага Мор приділяв організації праці в досконалому суспільстві, спеціально розглядаючи проблему тривалості робочого дня. Останнє завжди мало важливе значення для дрібного селянського господарства. Особливої краси набуває проблема робочого часу в період появи капіталістичної мануфактури і фермерства. Т. Мор указував на незвичайно жорстоку експлуатацію народу. Він встановлює шестигодинний робочий день. Весь вільний час дозволяється кожному проводити на свій розсуд, причому більшість віддає перевазі своє дозвілля наукам.

Грецький термін ou topos позначає «місце, якого немає». Від цього слова сер Томас Мор використав слово «утопія» для позначення ідеального гуманістичного суспільства. Його книга «Утопія» була надрукована латинською мовою в 1516 році, і в англійському перекладі в 1551. Створюючи проект комуністичного суспільства в Утопії, Мор віддає перевагу загальній трудовій повинності і скромному, але забезпеченому всім необхідним життю на початках рівності, ніж здійсненню елітарного дозвілля для вибраних членів суспільства.

Ідеї утопічного соціалізму в Італії розвинув Томмазо К а м п а н е л л а (1568-1639) -Мислитель і борець за визволення Італії від іноземного ярма. Автор праці "Місто Сонця", слідуючи за Мором, твір якого було добре йому відомо, він приходить до висновку, що причиною всіх зол в суспільстві є приватна власність. Ідеальний суспільно-політичний лад, що відповідає інтересам трудящих,-це лад, заснований на суспільній власності

Саме такий лад зображує Кампанелла на сторінках своєї чудової книги. В Місті Сонця ліквідована приватна власність, засоби виробництва належать всьому суспільству. Кожен громадянин Міста Сонця зобов'язаний трудитися, праця носить загальний і обов'язковий характер, визнається почесним і благородною справою. У зв'язку з тим, що продуктивною працею зайнято все населення, робочий день скорочено до чотирьох годин Споживання, як і виробництво носить громадський характер, хоча тут Кампанелла стоїть за Мора, вводячи спільну власність навіть на предмети одягу та особистого вжитку.

Цікаві ідеї Кампанелли про трудове виховання. Навчання в Місті Сонця пов'язана з продуктивною працею. Велике значення надається розвитку науки і техніки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]