Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова по ремонту.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
297.83 Кб
Скачать

1.2.Вибір складу і місця розташування роб

При виборі складу і місця розташування підрозділів РОБ необхідно враховувати існуюче розташування, вимоги до їх забудови, тобто наявність земельної площі, робочої сили, води, палива, електроенергії, під’їзних шляхів і т.і., та головне - потреби в проведенні необхідного обсягу робіт з ТО і ремонту машин і обладнання даного господарства (регіону).

Проект РОБ господарства складається з проекту типового машинного двору в складі : - центральної ремонтної майстерні (ЦРМ),

- дільниць ТО, ремонту і зберігання машин і обладнання,

- пунктів ТО машин та знаряддя.

Для уточнення складу майстерні доцільно визначити наявність всіх технологічних підрозділів і допоміжних формувань, які забезпечують виконання всіх видів робіт з ТО і ремонту техніки і обладнання. Питання про місце розташування технологічних підрозділів і допоміжних формувань вирішується на підставі існуючого розташування і рекомендацій, наведених в науково-технічній літературі. Як правило, РОБ господарства складається з підрозділів машинного двору, розташованих на центральній садибі господарства та пунктів ТО і короткочасного зберігання техніки на тракторних бригадах (відділеннях). Їх кількість визначається кількістю тракторних бригад, які рекомендується облаштовувати на кожні 800 га ріллі і укомплектовувати відповідним набором ґрунтообробних, збиральних та інших машин і знарядь. На ПТО передбачається використання обладнання і пристосувань для ефективного виконання робіт щозмінного обслуговування і ТО-1, а роботи з ТО-2, ТО-3, СО, ТО та поточного ремонту слід виконувати в ЦРМ.

Технологічні підрозділи ЦРМ формуються на підставі об’єднання типових з технологічної точки зору робіт, наприклад, прибирально-мийні, розбирально-складальні, газо електрозварювальні, ковальські, слюсарно-механічні, електротехнічні тощо. Ці підрозділи доцільно розташовувати безпосередньо в головному корпусі ЦРМ з урахуванням технологічних, транспортних, протипожежних та інших вимог до їх взаємодії. В багатьох господарствах історично склалося так, що кузня, деревообробне відділення, допоміжні підрозділи ( склади запасних частин, металів і гумотехнічних матеріалів, паливо мастильних матеріалів тощо) розташовані в окремих приміщеннях на певній відстані від ЦРМ. З цим можна погоджуватися до наступного розгляду питань реконструкції машинного двору, при якому доцільно провести об’єднання всіх виробничих підрозділів в одному корпусі ЦРМ. Схематично розміщення всіх підрозділів РОБ господарства зображено на плані машинного двору (додаток1).

При проектуванні РОБ окремого регіону важливим є визначення місця

розташування міжгосподарської ЦРМ. Для цього доцільно використовувати методику визначення центру тяжіння:

Хр.= Хі Qi / Qi;

Ур.= Уi Qi / Qi;

де Хр., Ур.- координати місця розташування ЦРМ регіону;

Хі ,Уi - координати місць розташування об’єктів господарювання;

Qi - загальна маса транспортування об’єктів ремонту.

Можна також використовувати методику мінімальних транспортних витрат. Тобто з двох чи трьох можливих варіантів розташування ЦРМ кращим буде той, для якого сумарні транспортні витрати будуть найменшими:

Т рік. = Lі Qi = min;

де Lі - відстань ( км) від ПТО чи місця зберігання техніки суб’єкту господарювання до місця розташування ЦРМ.