Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова по ремонту.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
297.83 Кб
Скачать
    1. Розробка річного план-графіку то і ремонту

Використовуючи дані оптимальні агротехнічні і зоотехнічні строки машиновикористання в рослинництві та тваринництві даного господарства, про кількість ремонтів і ТО по всім видам і маркам машин, про трудомісткість і тривалість виконання цих робіт, складають календарний план і будують графік завантаження ЦРМ. Річний план має передбачати рівномірне завантаження ЦРМ протягом року, що сприяє закріпленню постійних кадрів ремонтників і підвищенню їх кваліфікації. Це дозволяє поліпшити якість ремонту, підвищити продуктивність праці і знизити собівартість ТО і ремонту об'єктів.

Об'єм робіт в річному календарному плані розподіляють так, щоб забезпечити готовність техніки за 20 днів до початку її використання в рослинництві чи тваринництві, і планують з урахуванням завантаженості по місяцям.

Практика показує, що 60 – 80 % тракторів ремонтують у зимовий період і біля 20 – 40 % - на решту року. До того ж 25 – 35 % потреби в ТО тракторів доцільно виконувати в зимовий період ( це переважно ТО-3) , а 65 – 75 % - у літній. Сезонне обслуговування і ремонт зернозбиральних і спеціальних комбайнів рекомендується планувати частково відразу після закінчення збиральних робіт, а частково перед початком робіт в полі.

    1. Розробка графіку завантаження роб

Для креслення річного графіка завантаження РОБ і забезпечення рівномірного завантаження робітників і обладнання майстерні визначимо явочну кількість ремонтників різних професій.

Чисельність робітників, необхідну для виконання кожного виду робіт визначають за формулою:

де Тмi – трудомісткість роботи даного виду, (табл. 2.11), люд. – год.;

Фм – номінальний місячний фонд часу робітників, які виконують даний вид робіт, год. ( табл. 2.3).

Календарний розподіл робіт і узгодження тривалості ремонту машин з термінами зайнятості їх на полях і фермах проводять графічно. Основна ціль

побудови графіка завантаження - рівномірний розподіл об'єму всіх робіт протягом року, при якому по кожному виді робіт було б зайнято однакова кількість робітників.

Графік завантаження будують в координатах: по осі абсцис - номінальні фонди часу робітника по кварталах (місяцях, днях); по осі ординат - розрахункова чисельність робітників, необхідна для виконання відповідного обсягу і виду робіт. Для узгодження термінів проведення ремонту техніки під графіком завантаження ЦРМ може бути побудований графік виконання основних машинних робіт.

Масштаб по осі ординат визначають по середньорічній чисельності робітників за формулою:

;

Підставляючи значення параметрів Тм і Фн з табл. 2.1, 2.9, 2.10 отримаємо:

Мср =20521,28 / 2018 =10,2=10 чол.

У першу чергу на графіку відкладають види робіт, які виконуються рівномірно протягом року, наприклад роботи з ремонту і ТО автомобілів, причепів і напівпричепів.

Потім розподіляють роботи з ремонту і ТО тракторів, комбайнів, сільськогосподарських машин і додаткові роботи в рослинництві.

Рівномірність завантаження ЦРМ досягають коригуванням термінів ремонту комбайнів, сільськогосподарських машин і не польових (додаткових) робіт у літній і осінній періоди.

Чисельність робітників, необхідну для виконання кожного виду робіт ( табл. 2.11), відкладають на графіку наростаючим підсумком.

Після побудови графіка його коректують з метою забезпечення рівномірного завантаження робітників протягом року і ефективного використання відпусток. Графік завантаження, крім наочності, дозволяє передбачити можливість перестановки робітників на суміжні роботи.