Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 14.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Додавання елементів управління, відмінних від кнопок

Безумовно, кнопки займають найбільшу частину площ більшості панелей інструментів. Але існують і інші типи елементів управління, які можна додати в панель інструментів. Наприклад, панель інструментів текстового процесора MS Word містять дуже зручні списки, що розкриваються, дозволяють користувачеві вибрати зображення і розмір шрифту.

Першим етапом додавання елементу управління, відмінного від кнопки, є створення місця для нього – на панелі інструментів. Для цього можна відкрити і відредагувати ресурс панелі інструментів, вставивши в нього роздільник як місце для елементу управління:

IDRJTOOLBAR 16,15 BEGIN

BUTTON ID__CUT

BUTTON ID_COPY BUTTON ID_PASTE

SEPARATOR

SEPARATOR // Місце для елементу управління

Другий етап має на увазі виділення простору на панелі інструментів для елементу управління. У цих цілях за допомогою функції CToolBar:: SetButtonlnf про необхідно збільшити ширину області, займаної роздільником:

SetButtonlnfo (4, IDC_FONTS, TBBS_SЕPARATOR, nWidth) ;

У приведеному вище фрагменті перший аргумент містить позицію елементу управління на панелі інструментів, IDC_FONTS— ідентифікатор ресурсу елементу управління, TBBS SEPARATOR — константа MFC, що представляє роздільник панелі інструментів, а аргумент nWidth містить ширину елементу управління. Після звернення до функції CToolBar : : SetButtonlnfo можна нарешті створювати елемент управління:

CRect rect;

GetltemRect (4, &rect);

rect.bottom = rect.top + nHeight;

m_ctlFonts.Create(WS_CHILD | WS_VISIBLE | WS_VSCROLL | CBS_SORT | CBS_DROPDOWNLIST, rect, this, IDC_FONTS);

На практиці, весь вищеописаний код і звернення до функції SetButtonlnfo розміщують зазвичай у функції-обробнику події OnCreate панелі інструментів.

Оновлення елементів управління, відмінних від кнопок

Якщо панель інструментів містить лише кнопки, то для їх оновлення використовується стандартний механізм класу CCmdUI. Але якщо в панель інструментів додані елементи управління, відмінні від кнопок, то цей механізм непридатний. Зневірятися не варто, бібліотека MFC надає вирішення у вигляді іншого класу панелі інструментів, CControlBar, і його механізму оновлення — функції CControlBar : : OnUpdateCmdUI.

Все, що необхідне для його застосування, — це створити клас панелі інструментів як похідний від класу CControlBar, а не від класу CToolBar. Після внесення такої зміни стане доступна функція OnUpdateCmdUI. Якщо її перевизначити, можна оновлювати навіть такі елементи управління, які не мають обробників подій оновлення (наприклад, списки або списки, що розкриваються)