Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція спілкування дозвільна система госп діяль....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
140.8 Кб
Скачать

Тема № 2. Правові засади спілкування з органами влади з питань отримання дозволів в сфері господарської діяльності.

  1. Напрямки діяльності органів державної влади в яких най частіше відбувається спілкування органів державної влади з суб’єктами господарювання.

Спілкування особи з органами влади в сфері господарської діяльності в основному відбувається в таких напрямах діяльності органів влади:

1) реєстраційна діяльність ( Основним нормативно-правовим актом який регулює це спілкування є Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців»);

2) дозвільна діяльність ( Основним нормативно-правовим актом який регулює це спілкування є Закон України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»);

3) контрольна діяльності органів влади в сфері господарської діяльності (Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності»)

4) фіскальна діяльність (( Основним нормативно-правовим актом який регулює це спілкування є Податковий Кодекс України)

2. Правове регулювання спілкування з органами влади щодо отримання дозволів в сфері господарської діяльності.

Загальним та комплексним нормативно-правовим актом який регулює відносини між суб’єктами господарювання та органами влади в процесі їх спілкування щодо отримання дозволів є Закон України «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності» від 6 вересня 2005 року.

Даний закон визначає правові та організаційні засади функціонування дозвільної системи у сфері господарської діяльності і встановлює порядок діяльності дозвільних органів, уповноважених видавати документи дозвільного характеру, та державних адміністраторів, зокрема щодо їх спілкування з суб’єктами господарювання, які звертаються щоб отримати той чи інший дозвіл.

Окремі питання щодо необхідності певного дозволу чи вимог які необхідно виконати щоб отримати той чи інший дозвіл визначається спеціальними законами чи підзаконними правовими актами.

Наприклад: надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки на проектування та будівництво МАФ (до 30 кв. м.) Закон України “Про регулювання містобудівної діяльності“ Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 07.07.2011 № 109 “Про затвердження Порядку надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх склад та зміст“

Отже ЗУ «Про дозвільну систему в сфері господарської діяльності» є загальним (застосовується для різних видів дозволів, отримання яких необхідно для здійснення господарської діяльності в різних галузях народного господарства) перш за все спрямований на врегулювання спілкування суб’єкта господарювання з органом влади в процесі зверення та отримання дозволів. Проте, навіть цей, загальний Закон не поширюється на всі сфери в яких можуть видаватись дозволи.

Дія цього Закону не поширюється на відносини у сфері :

  1. ліцензування господарської діяльності;

  2. державного експортного контролю;

  3. державного регулювання ринків фінансових послуг;

  4. охорони державної таємниці (провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею);

  5. захисту економічної конкуренції;

  6. на дозвільну систему, що поширюється на операції зі зброєю, бойовими припасами, вибуховими матеріалами і речовинами, сильнодіючими отруйними речовинами, дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії, дозвільну діяльність у сфері цивільної авіації.

Підзаконні нормативно-правові акти:

Постанова КМУ «Про деякі питання застосування принципу мовчазної згоди» від 27 січня 2010 р. N 77

П О С Т А Н О В А КМУ від 5 грудня 2011 р. N 1274 Про Реєстр адміністративних послу

Постанова КМУ від 17 липня 2009 р. N 737 Про заходи щодо упорядкування державних, у тому числі адміністративних послуг.

Н А К А З ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ

РЕГУЛЯТОРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПІДПРИЄМНИЦТВА ВІД 05.12.2005 N 116

Про затвердження Положення про державного адміністратора та порядок його взаємодії з місцевими дозвільними органами, суб'єктами господарювання (чинний, втрачає чинність з моменту опублікування НАКАЗУ МІНІСТЕРСТВА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ Від 12.01.2012 № 28 Про затвердження Положення про державного адміністратора і порядок його взаємодії з регіональними, місцевими дозвільними органами та суб’єктами господарювання (не набрав чинність, в процесі опублікування).