Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція № 14.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Закріплені і плаваючі панелі

За умовчанням положення панелі інструментів класу CToolBar можна змінити тільки програмно. Але можна дозволити користувачам самостійно переміщати панель інструментів і розташовувати її в інших частинах фреймового вікна. Про те, що така можливість дозволена, необхідно повідомити як панель інструментів, так і фреймове вікно. Для цього необхідно викликати функції CToolBar::EnableDocking і CFrameWnd::EnableDocking таким чином:

m_wndToolbar.EnableDocking(CBRS_ALIGN_ANY);

EnableDocking(CBRS_ALIGN_ANY);

Користувач може самостійно закріпити панель інструментів або залишити її плаваючим. Для програмного закріплення панелі інструментів можна скористатися функцією CFrameWnd: : DockControlBar, а щоб зробити її плаваючою — функцією CFrameWnd: FloatControlBar. Створена і закріплена біля однієї з рамок фреймового вікна панель інструментів цілком працездатна, і робити з нею більше вже нічого не потрібно, хіба що можна організувати її заховання і відновлення на вимогу. Саме ця тема і обговорюється в наступному розділі.

Відображення і заховання панелі інструментів

Головне, що необхідно мати на увазі при організації відображення і заховання панелі інструментів, це те, що вона теж є вікном. Практичним наслідком цього факту є наявність у класу CToolBar всіх стандартних функцій-членів класу CWnd, які і здійснюють всі операції по управлінню вікном.

Перш ніж приховувати або відображати панель інструментів, слід з'ясувати її поточний стан (отображена/скрыта). Інформацію про видимість панелі інструментів містить прапор WS_VISIBLE стилю її вікна. Для цього за допомогою функції CWnd::GetStyle необхідно набути спочатку значення стилю вікна панелі інструментів, а потім порівняти його по масці із значенням прапора WS_viSIBLE. Приведений нижче фрагмент коди встановлює стан логічної змінної bVisible на підставі видимості вікна панелі інструментів:

// З'ясувати поточний стан видимості.

BOOL bVisible = (m_wndToolbar.GetStyle() & WS_VISIBLE);

Звернення до функції CWnd: :SetStyle дозволяє змінити деякі із значень стилю вікна; на жаль, WS__yiSIBLE — не один з них. Тому доведеться скористатися функцією CWnd: ShowWindow, виклик якої з аргументом SW_HIDE приховує панель інструментів, а з аргументом SW_SHOWNORMAL робить її видимою знов. Приведений нижче фрагмент коди перемикає прапор видимості, звертаючись до значення змінної, встановленого в попередньому прикладі:

// Показати або приховати.

int nShow = (bVisible) ? SW_HIDE : SW_SHOWNORMAL;

m wndToolbar.ShowWindow(nShow) ;

Про всі програмні зміни панелі інструментів необхідно повідомляти фреймове вікно, повторно обчисливши при цьому позицію панелі. Для цього достатньо виклику функції CFrameWnd: :RecalcLayout без параметрів:

// Переконфігурувати елементи панелі інструментів.

RecalcLayout ();

Додавання спливаючих підказок і тексту рядка стану

У сучасних додатках панелі інструментів надають користувачеві допомогу як у вигляді спливаючої підказки (ToolTip), так і у вигляді тексту рядка стану (flyby text). Текст рядка стану — це повідомлення, яке відображається в рядку стану, зазвичай в першій її панелі (відокремленою від інших панелей роздільником, ідентифікатор ID_SEPARATOR якого обговорювався раніше в цьому розділі). Текст допомоги, що відображається в рядку стану, може бути трохи довше, ніж текст спливаючої підказки, оскільки для нього відведено більше місця.

При додаванні кнопки в панель або пункту в меню середовище розробки Visual C++ привласнює їм ідентифікатор ресурсу і зберігає інформацію про це в таблиці ресурсів додатку. Ідентифікатори ресурсу (Resource ID) унікальні усередині кожної категорії ресурсів, а отже, дві кнопки панелі не можуть мати однакового ідентифікатора ресурсу і двох рядка строкових ресурсів також не можуть мати однакового ідентифікатора. Але це не означає, що кнопка панелі і рядок не можуть мати однакового ідентифікатора. Насправді саме цей факт і використовується для організації автоматичного відображення спливаючих підказок і тексту рядка стану.

Отримавши під час виконання ідентифікатор ресурсу кнопки або пункту меню, середовище виконання MFC перевіряє, чи немає в таблиці ресурсів додатку рядків з тим же самим ідентифікатором. Як не дивно це звучить, але унікальні ідентифікатори ресурсів унікальні тільки усередині своїх категорій. Кожен елемент таблиці рядків містить як текст для рядка стану, так і текст для спливаючої підказки. Розібратися в рядку ресурсу просто: весь текст перед символом нового рядка відображається в рядку стану, а той, що розташований після нього (коротший), — в спливаючій підказці.