Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Dokument_Microsoft_Word.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
192 Кб
Скачать

2.2 Види і функції прибутку

Кінцевим позитивним результатом господарської діяльності будь-якого підприємства є прибуток. Прибуток визначається як перевищення доходів підприємства над його видатками [3, 346 с] .

Основними функція прибутку є такі [3, 346 с]: Оцінювальна — ефект використання основних ресурсів підприємства. Стимулююча — функція прибутку спрямована на зниження витрат виробництва запровадженням інновацій, що збільшує можливості розширення виробництва і зростання масштабів бізнесу. Господарського розрахунку — доходи підприємства мають не тільки покривати витрати, але й резерв. Розподільча — функція прибутку забезпечує вибір підприємницької діяльності серед альтернативних варіантів. Індикативна (інформаційна) — функція прибутку забезпечує підприємство інформацією, з одного боку, про оцінку його діяльності, а з другого-про наповненість ринку товаром даючи тим самим економічний сигнал про необхідність збільшувати чи зменшувати обсяги виробництва.

З метою аналізу та забезпечення ефективного управління формуванням прибутку розрізняють такі види прибутку підприємства [3, 347 - 350 с] : маргінальний прибуток; валовий прибуток; операційний прибуток або прибуток від операційної діяльності; прибуток від звичайної діяльності до оподаткування; прибуток від звичайної діяльності до оподаткування; чистий прибуток підприємства.

Маргінальний прибуток () – це різниця між чистим доходом підприємства та змінними витратами, пов’язаними з виробництвом реалізованої продукції ( виконаних робіт, наданих послуг). Він є джерелом покриття всіх постійних витрат підприємства. Обчислюється так:

, (2.1)

де ЧД – чистий дохід підприємства, грн..;

- сума змінних витрат підприємства, пов’язаних з виробництвом реалізованої продукції, грн..

Валовий прибуток , що обчислюється як різниця між чистим доходом підприємства та виробничою собівартістю реалізованої ним продукції, яка, крім змінних витрат, включає ще й накладні виробничі витрати (амортизацію виробничого обладнання, опалення приміщення виробничого цеху тощо):

(2.2)

де виробнича собівартість реалізованої продукції, грн.

Валовий прибуток може бути зменшений на величину супутніх платежів: 1. податок на майно; 2. податок з власників транспортних засобів; 3. плата за землю; 4. утримання дошкільних закладів.

Операційний прибуток, або прибуток від операційної діяльності підприємства являє собою різницю між валовим прибутком та постійними витратами підприємства, пов’язаними з його операційною діяльністю у звітному періоді. Він визначається як алгебраїчна сума валового прибутку, іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інші операційні витрати:

(2.3)

де інший операційний дохід, грн.;

адміністративні витрати, грн.;

витрати на збут, грн.;

інші операційні витрати, грн.

Інші операційні доходи відображають суми від операційної діяльності підприємства, крім доходу (виручки) від реалізації продукції, а саме: 1. дохід від оренди майна; 2. дохід від операційних курсових різниць; 3.  доходи від реалізації оборотних активів (крім фінансових інвестицій); 4.  відшкодування раніше списаних активів.

Операційні витрати включають: 1. адміністративні витрати (загальногосподарські витрати, пов’язані з управлінням та обслуговуванням підприємства); 2. витрати на збут (витрати на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції, на рекламу, пакування, доставку продукції споживачам).

Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування - визначається як алгебраїчна сума загального прибутку від операційної діяльності ( який підприємство отримало від реалізації продукції, робіт, послуг) та доходів і втрат від іншої діяльності:

(2.4)

де доходи підприємства від участі в капіталі, грн.;

інші фінансові доходи, грн.;

інші доходи підприємства, грн.;

втрати від участі в капіталі, грн.;

інші фінансові втрати, грн..;

інші втрати підприємства, грн..

Прибуток від звичайної діяльності підприємства визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку. Величину податку на прибуток визначають, виходячи з суми прибутку від звичайної діяльності до оподаткування та діючої ставки податку на прибуток:

(2.5)

де % податку – ставка податку на прибуток (виражена у вигляді десяткового дробу).

Чистий прибуток підприємства (Пч) визначається як алгебраїчна сума прибутку від звичайної діяльності, доходу, витрат та податку з прибутку від надзвичайної діяльності:

(2.6)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]