Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
337.41 Кб
Скачать
  1. Підтримка багатокористувацького режиму

По числу одночасно працюючих користувачів ОС можна розділити на:

  • однокористувацькі (MS-DOS, Windows 3.x);

  • багатокористувацькі (Windows NT, Unix).

Найбільш істотна відмінність між цими ОС полягає в наявності в багатокористувацьких системах механізмів захисту персональних даних кожного користувача.

  1. Багатопроцесорна обробка (Linux, Solaris, Windows nt, і ряді інших.)

Багатопроцесорні ОС розділяють на симетричні й асиметричні. У симетричних ОС на кожному процесорі функціонує те саме ядро, і завдання може бути виконана на будь-якому процесорі, тобто обробка повністю децентралізована. При цьому кожному із процесорів доступна вся пам'ять. В асиметричних ОС процесори нерівноправні. Звичайно існує головний процесор (master) і підлеглі (slave), завантаження й характер роботи яких визначає головний процесор.

  1. Системи реального часу

Вони використаються для керування різними технічними об'єктами або технологічними процесами. Такі системи характеризуються гранично припустимим часом реакції на зовнішню подію, протягом якого повинна бути виконана програма, що управляє об'єктом. Система повинна обробляти дані, що надходять, швидше, ніж вони можуть надходити, причому від декількох джерел одночасно.

Настільки тверді обмеження позначаються на архітектурі систем реального часу, наприклад, у них може бути відсутня віртуальна пам'ять, підтримка якої дає непередбачені затримки у виконанні програм.

Багатозадачність це режим одночасного рішення декількох завдань на комп'ютері.

Завдання в цьому випадку — це частина роботи, виконуваної процесором.

1. Характеристика операційних систем unix/Linux:

  • SCO UnixWare 7.1.3

  • SCO OpenServer 5.0.7

  • SCO OpenUnix 8

  • Linux

  • SCO UnixWare 7.1.3

UnixWare 7.1.3 становить собою багатофункціональну нарощувану систему Unix з інтегрованими мережевими сервісами. UnixWare 7 працює на апаратних платформах Compaq, Data General, Digital Equipment Co., HP, Hundai, IBM, ICL HPS, Fujitsu/ICL, Siemens Nixdorf, Unisys та ін. Компанії-постачальники програмного забезпечення, такі як Oracle, Baan, BEA, CA, IBM(DB2), Informix, Netscape, Progress, Sybase перенесли свої останні розробки в UnixWare 7.

SCO OpenServer 5.0.7 забезпечує надійну роботу мережевих сервісів для невеликих і середніх компаній. Підтримує сервіси розподілу ресурсів файлової системи і друку для Unix і Windows, e-mail, доступ до web і з'єднання з інтернет. OpenServer підтримується усіма великими постачальниками СУБД, включаючи Sybase, Oracle, Informix і Progress. Для OpenServer існую також компウлятори FORTRAN, COBOL, BASIC, С і широкий спектр для розробки додатків клієнт/сервер.

Linux - операційні системи на основі відкритого коду. Компанія “Атлас” надає рішення на будь-яких дистрибутивах: Redhat Linux, SuSE Linux, ALT Linux, ASP Linux, Debian Linux, Mandrake Linux, , Slackware Linux.

SUSE SLES 8 – ОС, якій абсолютно під силу стати основою інфраструктури вашого підприємства. На даний момент поставляється в двох редакціях - SLES8 Standart Edition / SLES8 Enterprise Edition. Найбільш інтегрований і дружній до користувача інтерфейс управління основними настроюваннями і розгортання ПЗ з пакетів. Практично всі останні кластерні системи, що увійшли в рейтинги суперкоп’ютерів - побудовані саме на SUSE. Перша випустила 64-бітний дистрибутив GNU/Linux.

REDHAT AS 1,2,3 - є розповсюдженим промисловим дистрибутивом у світі і Північній Америці. Володіє відмінною масштабованістю і потужною підтримкою. Має свою власну, дуже ціновану у США систему сертифікації співробітників для роботи з дистрибутивом. Сертифікований під безліч промислових платформ і має сертифікати відповідності стандартам захищеності для урядових закладів і військових організацій. 3.ОС DOS та її компоненти

  • 1985, листопад- Windows 1.0 фактично не використовувалась

  • 1987, 9 грудня- Windows2.0

  • 1990,22 трявня- Windows3.0,зявилась підтримка процесорів 80286,80386

  • 1992,серпень- Windows3.1.

  • 1992,жовтень- Windows for Workgrouos 3.1,зявилась підтримка локальної мережі

  • 1993,листопад- Windows for Workgrouos 3.11

  • 1994,Windows3.11

Ці версії Windows не були повноцінними ОС. Користувачі при роботі з цими версіями мали змогу використовувати віконний інтерфейс, керування за допомогою миші,візуальні способи взаємодії з комп’ютером.

Операційна система MS-DOS принципово побудована як однозадачна система, хоча деякі оболонки (наприклад, DOSSHELL) намагаються працювати одночасно з декількома завданнями,працює в основному в текстовому режимі (усі інші підтримують формати MS-DOS і дуже на неї схожі, тому можна просто говорити про дискову ОС-ДОС). Це 16нрозрядна ОС.

Файлова система операційної системи MS-DOS має в основі таблицю розміщення файлів — FAT (File Allocation Table); містить відомості про розташування всіх файлів (кожний файл ділиться на кластери відповідно до наявності вільного місця на диску, кластери одного файлу не обов'язково розташовані поруч). Файлова система MS-DOS має значні обмеження й недоліки, наприклад, під ім'я файлу приділяється 12 байт, робота із твердим магнітним диском великого обсягу приводить до значної фрагментації файлів;

DOS складається з системи вводу-виводу та оболонки система вводу-виводу зберігається на диску у 2 схованих файлах Io.sys i Msdos.sys.Програма користувацького інтерфейсу або оболонка,що втримується у файлі Command.com,є частиною DOS,що дозволяє працювати з командним рядком.Саме вона використовується для для спілкування користувача з операційною системою.

Windows 3.1, Windows 3.11, Windows for Workgrouos 3.1 і 3.11 важко назвати повноцінними ОС.Вони є графічними надбудовами над ОС DOS.Однак ці системи повністю використовують переваги мікропроцесорів Intel 80386. Windows надає можливість виклику загальних функцій для доступу до пристрою практично будь-якого типу. А при установці DOS-додатків необхідні спеціальні драйвери для використання можливостей нових пристроїв,оскільки сама DOS не може мати прямо доступу до цих пристроїв. Windows3.1- 16-розрядна система ,що працює на базі Intel. Windows3.11 містила оновлені файли: Commdlg.drl;Gdi.exe;Krnl3 86.exe;shell.dll;Unidrv.dll;User.exe.Головний їх недолік-відсутність підтримки мережі. Windows for Workgrouos 3.1 і 3.11 практично не відрізняється від Windows3.1,але «вміє»працювати в мережі.У цій системі вперше були реалізовані клієнти для підключення до мереж Microsoft i Novell.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]