Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab2.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
337.41 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет

“Львівська політехніка”

Кафедра “Інформаційні системи і мережі”

Порівняльна характеристика операційних систем класу Windows. Інсталяція операційної системи Windows server 2003

Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт №2

для студентів спеціальності

з курсу

Затверджено на засіданні кафедри

“Інформаційні системи і мережі”

Протокол № _____

від “___” __________ 2009 року

Львів - 2009

Порівняльна характеристика операційних систем класу Windows. Інсталяція операційної системи Windows SERVER 2003. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт для студентів спеціальності , r, Львів, Вид-во Національного університету “Львівська політехніка”, 2019.

Укладачі r

Мета: здійснити порівняльну характеристику операційних систем класу Windows. Навчитися інсталювати операційну систему Windows SERVER 2003

Теоретичні відомості

1.Поняття ,склад та функції операційної системи

Операційні системи (ОС) займають важливіше місце в сукупності сучасних системних програмних засобів, які складають програмне забезпечення електронно-обчислювальних машин. Вони є основою організації обчислювального процесу у обчислювальній системі та визначають ефективність як використання апаратних компонентів системи, так і розв’язання поставлених задач. Від них залежить також ефективність праці персоналу.

Операці́йна систе́ма — комплекс програм, що забезпечує управління апаратними засобами комп'ютера; організує роботу з файлами і прикладним програмним забезпеченням; здійснює введення і виведення даних.

Операційна система є посередником між ЕОМ, з однієї сторони, та людиною – з іншої. Іншими словами, операційна система – логічне розширення функцій апаратури у бік людини. Вона дозволяє від „фізичного” рівня апаратури перейти до більш високого „логічного” рівня, який стає рівнем обчислювальної системи і який є більш зручним для людини.

Основні функції операційних систем:

  1. керування виконанням програм;

  2. ведення файлової системи;

  3. розподіл ресурсів, у т.ч. оперативної пам'яті;

  4. динамічне компонування виконуваних програм;

  5. обробка переривань

  6. забезпечення багатозадачної роботи.

Усі програми ОС, які визначається набором функцій, для виконання яких вона призначена, можна поділити на дві групи: керуюча програма та системні обробляючі програми.

     Керуюча програма – обов’язковий компонент будь-якої ОС. Її функції – планування проходження безперервного потоку завдань, управління розподілом ресурсів, реалізація прийнятих методів організації даних, управління операціями вводу-виводу, організація мультипрограмної роботи, управління працездатністю системи після збоїв та інші.

     Керуюча програма скуладається з ряду компонентів, серед яких слід виділити чотири основних:

  • управління статичними ресурсами (управління завданнями);

  • управління динамічними ресурсами (управління задачами);

  • управліня данними;

  • управління поновленням.

В складі ОС виділяють три групи компонентів:

  • ядро, що включає в себе також планувальник та драйвери пристроїв, що безпосередньо керують обладнанням;

  • мережеву та файлову підсистеми;

  • системні бібліотеки та оболонки з утилітами.

Сучасні операційні системи мають складну структуру, кожний елемент якої виконує певні функції по керуванню комп'ютером.

Керування файловою системою. Процес роботи комп'ютера в певному змісті зводиться до обміну файлами між пристроями. В операційній системі є програмні модулі, що управляють файловою системою.

Командний процесор. До складу операційної системи входить спеціальна програма — командний процесор, — яка запитує в користувача команди й виконує їх.

Користувач може дати команду запуску програми, виконання якої-небудь операції над файлами (копіювання, видалення, перейменування), виводу документа на друк і так далі. Операційна система повинна цю команду виконати.

Графічний інтерфейс. Для спрощення роботи користувача до складу сучасних операційних систем, і зокрема до складу Windows, входять програмні модулі, що створюють графічний користувацький інтерфейс. В операційних системах із графічним інтерфейсом користувач може вводити команди за допомогою миші, тоді як у режимі командного рядка необхідно вводити команди за допомогою клавіатури.

Сервісні програми. До складу операційної системи входять також сервісні програми, або утиліти. Такі програми дозволяють обслуговувати диски (перевіряти, стискати, дефрагментировать і так далі), виконувати операції з файлами (архівувати і так далі), працювати в комп'ютерних мережах і так далі.

До складу операційної системи входять драйвери пристроїв, спеціальні програми, які забезпечують керування роботою пристроїв і узгодження інформаційного обміну з іншими пристроями, а також дозволяють робити настроювання деяких параметрів пристроїв. Кожному пристрою відповідає свій драйвер.

Технологія «Plug and Play» (підключи й грай) дозволяє автоматизувати підключення до комп'ютера нових пристроїв і забезпечує їхнє конфігурування. У процесі установки Windows визначає тип і конкретну модель установленого пристрою й підключає необхідний для його функціонування драйвер. При включенні комп'ютера проводиться завантаження драйверів в оперативну пам'ять.

Користувач має можливість вручну встановити або переустановити драйвери.

Довідкова система. Для зручності користувача до складу операційної системи звичайно входить також довідкова система. Довідкова система дозволяє оперативно одержати необхідну інформацію як про функціонування операційної системи в цілому, так і про роботу її окремих модулів.

Класифікація операційних систем по деяких ознаках з погляду користувача.

  1. По числу одночасно виконуваних завдань операційні системи можна розділити на два класи:

  • багатозадачні (Unix, OS/2, Windows);

  • однозадачні (наприклад, MS-DOS).

Багатозадачна ОС, вирішуючи проблеми розподілу ресурсів і конкуренції, повністю реалізує мультипрограмний режим відповідно до вимог

Багатозадачний режим втілює в собі ідею поділу часу .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]