Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
188572_3DEEE_shpargalka_z_pravoznavstva_na_ukra....doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
762.37 Кб
Скачать

7. Правотворення як процес самоорганізації права

Останнім часом у юридичній літературі роз­різняють категорії правотворення, правотворчість і нормотворчість. Усі ці види діяльності здійснюються з метою соціального регулювання суспільних від­носин.

Соціальне регулювання — процес упорядкування поведінки соціальних суб'єктів через надання їм прав на певні дії, покладання обов'язків, установ­лення заборон, застосування заохочення та примусу.

Соціальне регулювання існує з моменту виник­нення суспільства практично в усіх сферах його життєдіяльності, здійснюється з допомогою соціаль­ної влади.

Розрізняють два види соціального регулюван­ня — державне і недержавне. Кожен із цих видів може бути нормативним чи індивідуальним і реалі­зується соціальними суб'єктами. Це індивіди та їх групи, з яких складається суспільство. Одним із найпоширеніших видів соціальних суб'єктів є соці­альні організації — об'єднання людей, що спільно реалізують певні програми, завдання, цілі та працю­ють на підставі загальновизнаних правил і проце­дур. Такими соціальними організаціями, наприк лад, є держава, партії, різні громадські об'єднання, які, своєю чергою, можуть складатися з інших со­ціальних організацій.

Правотворення розуміється у двох значеннях: по­ходження права і творення окремих юридичних за­конів.

Під творенням права у вигляді окремих юридич­них законів розуміють процес закріплення правил поведінки людей, що склалися в суспільстві, які пе­рекладаються мовою нормативів, приписів та існу­ють у конкретній юридичній формі. Ця діяльність має дві основні стадії: усвідомлення необхідності правового врегулювання тих чи тих суспільних від­носин; правотворча діяльність.

Перш ніж стати юридичною нормою, те чи те пра­вило поведінки може виступати як філософський, правовий, етичний, політичний чи інший принцип, звичай або традиція. Головним на стадії усвідомлен­ня необхідності регулювання суспільних відносин є юридичний мотив, тобто погляди, уявлення, думки про певну сукупність соціальних зв'язків, визначе­ний варіант поведінки учасників суспільних відно­син, які повинні стати загальнообов'язковими пра­вилами поведінки, вміщеними в певному джерелі права, наприклад, у нормативно-правовому акті.

Правотворчість — це діяльність державних ор­ганів і посадових осіб, громадських організацій, уповноважених на те державою, а також усього на­роду країни, що спрямовується на утворення, зміну чи скасування нормативно-правових актів.

Правотворча діяльність здійснюється на певних принципах — основних ідеях, відправних засадах, на яких будується правотворчість. Розглядають такі принципи правотворчості: демократизм, гуманізм, поєднання національного та інтернаціонального, за­конність, науковість, плановість.

Види правотворчості — сукупність засобів і спосо­бів вияву суспільних відносин, що потребують свого врегулювання, та їх фактичне впорядкування (коре гування, узгодження) з допомогою юридичних засо­бів. Розрізняють такі види правотворчості: безпосе­редня, делегована, санкціонована.

Суб'єктами правотворчої діяльності є: держава та її органи; інші організації громадянського суспіль­ства, якщо держава делегувала їм таке право; весь народ країни в разі референдуму.

Правотворча діяльність характеризується певним юридичним процесом, що має три етапи.

На підготовчому етапі готують проект норматив­но-правового акта. Своєю чергою, він поділяється на такі стадії: рішення про необхідність підготовки проекту нормативно-правового акта; визначення ко­ла осіб, що готуватимуть проект; безпосереднє готу­вання названого проекту; обговорення тексту проек­ту; узгодження проекту з усіма зацікавленими орга­нами і службовими особами; доопрацювання проекту.

Другий етап — видання нормативно-правового акта охоплює такі стадії: внесення проекту норма­тивно-правового акта на обговорення правотворчого органу (посадової особи); обговорення проекту, мож­ливість кількох читань; прийняття нормативно-пра­вового акта і процедура його підписання; можли­вість права відкладного вето для законів.

Третій етап — набирання нормативно-правовим актом чинності — це опублікування чи доведення до виконавців іншим способом.

Від правотворчої діяльності слід відрізняти нормотворчу — діяльність усіх інших суб'єктів, окрім Верховної Ради, з підготування, прийняття, зміни чи скасування і введення в дію норм права, що мають підзаконний характер.

Відмінності правотворчої та нормотворчої діяль­ності: різний суб'єкт; незбіжність етапів і стадій; різна юридична сила нормативних актів; різний рі­вень регульованих відносин; порядок уведення в дію і припинення дії актів та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]