Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОСЗ_LR_торгівельне обслуговування.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
224.77 Кб
Скачать

Як не стати ошуканим покупцем

Є кілька простих правил, як не виявитися обманутим. Увійшовши до магазину, перш за все, зверніть увагу на таке:

  • чи є в ньому «Куточок споживача», де повинна міститися інформація про права й обов’язки продавця і покупця, відомості про продавця, адреси і телефони контролюючих органів;

  • чи є на видному й доступному місці «Книга відгуків і пропозицій»;

  • чи мають продавці й касири значки («бейджики»), на яких вказано їхні посади й імена.

За такими ознаками ви можете зробити висновок щодо ставлення власників і продавців даного магазину до покупців, а також щодо того, наскільки чесною торгівлею вони займаються.

Перш ніж оплачувати вибраний товар або послугу, перевірте:

  • відповідність названої продавцем ціни тій, яка вказана в ціннику або прейскуранті;

  • якщо товар штучний — чи не пошкоджена упаковка і чи дійсно в ній той товар, за який ви платите; комплектність товару; наявність супровідної документації. Водночас попросіть продавця продемонструвати, як діє товар або як ним користуватися;

  • якщо товар ваговий — чи не збиті ваги. При цьому намагайтесь стояти точно перпендикулярно до шкали ваг;

  • наявність необхідної інформації на упаковці і в супровідній документації. Слід детально ознайомитися з цією інформацією, перш за все, з терміном придатності товару, гарантійними зобов’язаннями виробника.

Під час купівлі товару (оплати послуги, роботи) прослідкуйте, щоб вам видали касовий чек (якщо товар тривалого користування — попросіть також виписати товарний чек) і щоб на ньому було видно сплачену вами суму; щоб у паспорті виробу були точно проставлені дата купівлі й назва магазину- продавця.

Цим ви забезпечите захист своїх прав у випадку, якщо придбаний вами товар або сплачена вами послуга, робота виявляться неякісними (виконаними з порушенням зобов’язань).