Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
криминология.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
35.15 Кб
Скачать

3 Вопрос

2.4 Класифікація жертв злочинів

Отже, жертва злочину - це людина, якій злочином заподіяно фізичну, майнову або моральну шкоду незалежно від того, визнано її у встановленому законом порядку потерпілим чи таким вона сама себе вважає.

Велике значення у розкритті змісту даного поняття має вивчення особи на соціально-психологічному рівні - це її соціальний статус, позиції, ролі. Статус потерпілого визначається сукупністю його прав і обов'язків у межах кримінального процесу і його відносинами з іншими особами, втягнутими в орбіту злочинної діяльності. Позиція жертви - це особливості відносин між „співпотерпілими", між ними і третіми особами або свідками злочину, між жертвою й злочинцем. Роль жертви - істотний фактор у вчиненні злочину. Адже її поведінка може так вплинути на розвиток конфлікту, що перетворить її з об'єкта злочину на його суб'єкт [17].

У межах криміногенної ситуації поведінка жертви може бути оцінена як:

а) правомірна; б) нейтральна; в) неправомірна.

Комплексний підхід кладе в основу класифікації ступінь віктимності, що відображає у найбільш узагальненому вигляді віктимну деформацію особи, вікову віктимність, професійну віктимність, віктимну патологію.

Типи жертв злочинів:

1. Випадкова жертва - коли особа стає такою внаслідок збігу обставин.

2. Жертва з незначним ступенем ризику - віктимність виникла під впливом конкретної несприятливої ситуації.

3. Жертва з підвищеним ступенем ризику - володіє низкою віктимних властивостей: а) жертва необережних злочинів; б) жертва умисних злочинів.

4. Жертва з дуже високим ступенем ризику - особа, морально-соціальна деформація якої не відрізняється від правопорушників [18].

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]