Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
69-90_pravo.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
88.58 Кб
Скачать

77. Розкрийте поняття форми державного правління та назвіть його види.

Форма державного правління — це спосіб організації верховної влади, який визначає систему її найвищих органів, порядок їх формування і особливості розподілу повноважень між ними, а також взаємовідносини з населенням держави.

Відомі дві форми правління: монархія і республіка.

Монархія — це форма державного правління, за якої державна влада повністю або частково зосереджена в руках однієї особи — монарха, передається у спадок по кровній лінії. Монархія буває абсолютною і обмеженою.

Республіка — це форма державного правління, за якої державна влада здійснюється представницькими органами (парламентом, президентом), що обираються населенням на певний термін.

Парламентська республіка — форма державного правління, при якій державна влада здійснюється за умови верховенства парламенту.

Президентська республіка — форма державного правління, за якої державна влада здійснюється шляхом надання президенту великого кола повноважень.

Змішана республіка - форма державного правління, яка поєднує ознаки президентської і парламентської республік.

78. Розкрийте поняття цивільна правоздатність та цивільна дієздатність.

Цивільна правоздатність - це здатність фізичної особи мати цивільні права і обов´язки. Цивільна правоздатність - це не тільки здат­ність фізичних осіб мати цивільні права і обов´язки, а й обов´язок держави гарантувати своїм громадянам певне коло цивільних прав і здійснювати контроль за виконанням ними цивільних обов´язків.

Дієздатність — це здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Дієздатність, на відміну від правоздатності, залежить від віку, фізичного стану особи, а також інших особистих якостей людини, що з'являються у неї в міру розумового, фізичного, соціального розвитку.

79. Розкрийте поняття цивільних правовідносин.

Цивільні правовідносини — це форма, завдяки якій норми цивільного права реалізуються в житті. Цивільні правовідносини виникають, змінюються і припиняються на підставі юридичних фактів, тобто певних життєвих обставин, ситуацій, інших подій і дій, з якими пов'язано настання певних правових наслідків (наприклад, укладення договору, створення літературного твору, завдання шкоди).

80. Розкрийте поняття цивільно-правового договору та назвіть його види.

Цивільно-правовий договір – це різновид правочину, тобто юридичний факт, на підставі якого виникає договірне правовідношення.

За кількістю сторін: двосторонні; багатосторонні.

За наявністю, або відсутністю майнового еквіваленту: відплатні; безвідплатні.

В цивільному праві існує кілька форм відплатності: грошова; речова (матеріальна); відробіткова.

За моментом укладення: консенсуальні; реальні.

За їх взаємозв’язком та значенням: головні, додаткові.

За послідовністю досягнення цілей: основні; попередні.

За колом суб’єктів для яких створюються правові наслідки договором: на користь сторін договору; на користь третіх осіб; про виконання третім особам.

За характером прав, які встановлюються договором: зобов’язальні; речові.

81. Розкрийте поняття цивільно-правової відповідальності та назвіть її види.

Цивільно-правова відповідальність - установлена законом негативна реакція держави на цивільне правопорушення, що виявляється в позбавленні особи певних цивільних прав чи накладенні на неї обов'язків майнового характеру. Вона є однією з форм державного примусу, оскільки пов'язана з застосуванням санкцій майнового характеру, спрямованих на відновлення порушених прав і стимулювання нормальних ринкових відносин, і полягає у стягненні неустойки, штрафу або пені.

Різновидностями цивільно-правової відповідальності є:

- договірна та позадоговірна;

- часткова і солідарна;

- основна й субсидіарна (додаткова);

- повна та обмежена.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]