Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
55-60 (Дипломатич.протокол та етикет - Анна К.)...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
88.06 Кб
Скачать
  1. Проаналізуйте головні положення Указу Президента України «Про державний протокол та церемоніал» від 22 серпня 2002 року.

Указ Президента України «Про державний протокол та церемоніал» – це офіційний документ, який був виданий Президентом України 22 серпня 2002 року з метою забезпечення додержання загальноприйнятих міжнародних норм, правил, традицій організації офіційних заходів, удосконалення й оптимізації порядку проведення в Україні заходів протокольного і церемоніального характеру. Указ був виданий відповідно до пункту 3 частини першої статті 106 Конституції України і затвердив Положення про Державний Протокол та Церемоніал України, який є обов'язковими до виконання органами виконавчої влади.

Головні засади Положення про Державний Протокол та Церемоніал України, затвердженого Указом Президента України про державний протокол та церемоніал від 22 серпня 2002 року:

1. Державний Протокол та Церемоніал України – це сукупність вимог щодо забезпечення єдиного порядку проведення офіційних заходів за участю Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України, Міністра закордонних справ України, інших вищих посадових осіб України з урахуванням загальноприйнятих міжнародних норм, правил і традицій, а також національних традицій України.

2. Додержання Державного Протоколу та Церемоніалу України забезпечують структурні підрозділи з питань протоколу Секретаріату Президента України, Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, а також Міністерства закордонних справ України та інших органів виконавчої влади України.

3. Координує заходи, здійснювані структурними підрозділами щодо забезпечення додержання вимог цього Положення та надає їм у разі потреби методичну допомогу з цих питань Служби Державного Протоколу і Церемоніалу Секретаріату Президента України.

4. Керівники Апарату Верховної Ради України, Секретаріату Кабінету Міністрів України, а також Міністерства закордонних справ України, інших органів виконавчої влади можуть затверджувати на підставі цього Положення необхідні методичні документи з питань додержання Державного Протоколу та Церемоніалу України з урахуванням особливостей функціонування відповідного органу.

Положення про Державний Протокол та Церемоніал України складається з 8 розділів:

І. Загальні положення.

ІІ. Порядок прийому в Україні глав іноземних держав, глав парламентів, глав урядів, міністрів закордонних справ, інших високих посадових осіб, представників іноземних держав.

ІІІ. Зарубіжні візити Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України.

IV. Робочі поїздки Президента України, Прем'єр-міністра України по Україні.

V. Робочі зустрічі вищих посадових осіб України з високими посадовими особами, представниками іноземних держав.

VI. Інші протокольні заходи за участю Президента України, що проводяться в Україні (висвітлюються такі питання: 1) Інавгурація Президента України; 2) Зустрічі Президента України з главами дипломатичних представництв іноземних держав, представництв міжнародних організацій в Україні; 3) Покладання вінків та квітів до могили Невідомого солдата у місті Києві; 4) Покладання квітів до пам'ятника хрестителю Русі – князеві Володимиру в місті Києві; 5) Покладання квітів до пам'ятника Т. Шевченку у місті Києві; 6) Покладання квітів до пам'ятника М. Грушевському; 7) Вручення державних нагород та президентських відзнак; 8) Військовий парад; 9) Урочисте засідання).

VII. Заходи за участю дипломатичного корпусу (включає в себе: 1) Акредитація та закінчення строку повноважень послів іноземних держав в Україні; 2) Вручення Вірчих та Відкличних грамот Президенту України; 3) Заходи з нагоди національних свят іноземних держав, дипломатичні представництва яких акредитовані в Україні; 4) Направлення поздоровлень; 5) Участь вищих посадових осіб України у траурних заходах у зв'язку зі смертю іноземних державних діячів; 6) Робота з персоналом дипломатичних представництв в Україні).

VIII. Протокольне, організаційне, матеріально-технічне та фінансове забезпечення міжнародних контактів вищих посадових осіб України.

Крім того, Положення про Державний Протокол та Церемоніал України містить ще 3 додатки:

  • Додаток №1 «Склад офіційних учасників проводів та зустрічі Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України в аеропорту (на вокзалі) в разі здійснення ними державного, офіційного чи робочого візиту за кордон»;

  • Додаток №2 «Склад офіційних учасників проводів та зустрічі в аеропорту (на вокзалі) під час робочої поїздки Президента України по Україні»;

  • Додаток №3 «Склад офіційних учасників проводів та зустрічі в аеропорту (на вокзалі) під час робочої поїздки Прем'єр-міністра України по Україні».

Указ Президента України «Про державний протокол та церемоніал» підписав Президент України Л.КУЧМА 22 серпня 2002 року, а Положення про Державний Протокол та Церемоніал України, яке додається до Указу, підписав Глава Адміністрації Президента України В.МЕДВЕДЧУК (3 березня 2008 року внесли деякі поправки та зміни відповідно Президент України В.ЮЩЕНКО та Глава Секретаріату Президента України В.БАЛОГА).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]