Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
80.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
41.63 Кб
Скачать

80. Особливості мислення при шизофренії

Розладу мислення при шизофренії описані клініцистами-психіатрами і психологами. Для мислення хворих шизофренією характерно те, що порушення на рівні понять не виключає відносної схоронності формально-логічних зв'язків. Відбувається не розпад понять, а перекручування процесу узагальнення, коли в хворих виникає безліч випадкових, ненаправлених асоціацій, що відбивають надзвичайно загальні зв'язки.

Ю. Ф. Поляків у хворих шизофренією відзначає порушення актуалізації зведень з минулого досвіду. За даними експерименту, у порівнянні зі здоровими хворі краще пізнають ті стимули, що є менш очікуваними, і гірше – стимули, більш очікувані. У результаті відзначається розпливчастість, примхливість мислення хворих, що приводить до порушення психічної діяльності при шизофренії.

Ці хворі не виділяють значимих істотних зв'язків між предметами і явищами, однак не оперують, як олігофрени, другорядними конкретно-ситуаційними ознаками, а актуалізують надмірні-загальні, що не відбивають реальної дійсності, часто слабкі, випадкові, формальні ознаки.

При проведенні методик "виключення предметів", "класифікація предметів" хворі часто роблять узагальнення на основі особистого смаку, випадкових ознак, пропонуючи кілька варіантів рішення, при цьому не віддаючи переваги жодному з них. У даному випадку можна говорити про разноплановости мислення, коли судження про якесь явище протікає в різних площинах.

Початкова стадія порушень мислення раніш, ніж в інших методиках, виявляється в піктограмах. Тут виявляються розлади аналітико-синтетичної діяльності (співвіднесення абстрактно-значеннєвих і предметно-конкретних компонентів). Хворі можуть вибирати образ, неадекватний змісту поняття, можуть пропонувати порожній, вихолощений, беззмістовний набір предметів, псевдоабстрактные образи, самі по собі позбавлені змісти, чи частина, фрагмент якоїсь ситуації і т.д.

При асоціативному експерименті відзначаються асоціації атактические, эхололические, отказные, по співзвуччю.

Перекручування процесу узагальнення відбувається в сполученні з порушеннями послідовності і критичності мислення. Наприклад, розглядаючи малюнки Х. Бидструпа, хворі не розуміють гумору, гумор переноситься на інші, неадекватні об'єкти.

При проведенні багатьох методик у хворих відзначається резонерство. Резонерство при шизофренії відрізняється выхолощенностью асоціацій, утратою цілеспрямованості, соскальзываниями, претензійно-оцінною позицією, схильністю до великих узагальнень із приводу щодо незначних об'єктів судження.

Соскальзывание виявляється в тім, що хворі, адекватно міркуючи, раптом збиваються з правильного ходу думок на помилкову асоціацію, потім знову можуть міркувати послідовно, не виправляючи помилок. Непослідовність суджень не залежить від истощаемости, складності завдань. Таким чином, при шизофренії можуть виявлятися порушення уваги і порушення пам'яті. Однак при відсутності органічних змін головного мозку ці порушення є наслідками порушень мислення. Тому основна увага психолог повинний приділяти дослідженню мислення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]