Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФМБ іспит.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
98.3 Кб
Скачать

33. Цілі та завдання фінансового менеджменту у банку.

Визначення цілей діяльності банку на найближчу і подальшу перспективи — це основне у менеджменті.

Розрізняють загальні і специфічні цілі. Загальні (стратегічні) цілі відбивають концепцію розвитку банку в цілому, специфічні — розробляються в рамках загальних цілей з основних видів банків­ської діяльності.

Стратегічною метою діяльності банку є максимізація його ринкової вартості (ринкової оцінки власного капіталу). На зміну ринкової вартості акціонерного капіталу впливає два основні чинники - чистий прибуток та рівень ризику банку. Прибуток і ризик є основними індикаторами, за якими слід оцінювати рівень ефективності банківського менеджменту.

З огляду на вибрану мету формується стратегія діяльності конкретного банку. За системного підходу під стратегією розуміють сукупність засобів для досягнення поставленої мети.

Стратегія максимізації прибутку передбачає свідоме прий­няття ризику, характеризується спекулятивними тенденціями та реалізується через застосування незбалансованих підходів до управління активами і пасивами банку (які не передбачають вирівнювання окремих статей балансу за обсягами чи строками). До них належать, наприклад, управління гепом, управління дюрацією, утримання відкритої валютної позиції.

Стратегію мінімізації ризику вибирають тоді, коли рівень прибутковості банку задовольняє керівництво й акціонерів, а основною метою є стабілізація фінансових результатів. У цьому разі мета досягається за допомогою таких прийомів управління, як приведення у відповідність строків та обсягів активів і зобов’язань, чутливих до змін відсоткової ставки (фіксація спреду); імунізація балансу;

Методи реалізації стратегій. У процесі реалізації будь-якої зі стратегій використовуються дві групи методів — методи управління структурою балансу та методи управління, пов’язані з проведенням позабалансових фінансових операцій (страхування, хед­жування, спекулятивні операції з фінансовими деривативами, арбітраж з контрольованим ризиком і т. ін.).

Завдання банківського менеджменту:

  • забезпечення прибуткової діяльності;

  • задоволення потреб клієнтів у структурі та якості пропонованих банком послуг;

  • наявність адекватних систем контролю за рівнем банківських ризиків;

  • створення ефективної організаційної структури банку;

  • організація роботи систем контролю, аудиту, безпеки, інфор­маційних та інших систем, що забезпечують життєдіяльність банку;

  • створення умов для набору кваліфікованих працівників і пов­ної реалізації їхніх потенційних можливостей;

  • створення систем підготовки, перепідготовки та розстановки кадрів;

  • забезпечення умов для здійснення сильного та послідовного управління банком;

  • створення умов для підвищення культури працівників, наявність спільних цінностей, забезпечення сприятливого морального клімату в колективі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]