Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1 спыноза кульчицький.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
102.91 Кб
Скачать

Висновки

Отже, дослідивши праці філософів можна зроби висновок, еволюція поглядів приводить О. Кульчицького до висновку, що філософія є найглибшим і найширшим знанням. Через це вона не може своєю назвою точно визначити філософські рефлексії, які вона має досліджувати. Філософія намагається побачити все те загальне, яке існує в світі, об'єднати його в єдину цілісність буття. Така універсальність філософських рефлексій у поєднанні з його тотальністю (суцільністю) остаточно створює таку її характеристику, яка відділяє філософію від інших спеціальних наук.

О. Кульчицького хвилює проблема розвитку людської духовності. Через це можна говорити про гуманістичну спрямованість творчих пошуків філософа.

На відміну від інших І.Франко основою всього сутнього визнавав “матір природу” в її багатоманітності й вічності, постійних змінах. Обстоював наукове пізнання світу, людини, причин і механізмів суспільного розвитку. Виступав проти догматизму, ратував за свободу творчості Його філософії властиве етико антропологічне спрямування, екзистенційно художній характер. Серед філософських проблем Франка присутні “герои особистість і народ, нація”. Закликав українську інтелігенцію сприяти формуванню української нації як суспільного організму, здатного до самостійного життя. Особливого значення надавав розвиткові української мови, захищав самобутність, самодостатність української культури виступав за політичну самостійність, політичну незалежність української нації.

Центральне місце у творчості Спінози займає формування нової самостійної світської науки про мораль — етики, — розробленої на основі раціоналістичного "геометричного" методу. Важливе місце, при цьому, відводиться поняттю свободи.

Список використаних джерел:

1.Федів Ю.А.,Мозкова Н.Т.Історія української філософії.Навчальний посібник.-К.:Україна.,2000.-511с. 2.Подольська Є.А. Філософія. Підручник. 2006р. – 704 с.

3.Релігійні цінності як основа розвитку духовності особистості. // Українське релігієзнавство, №13. – К.:УАР, 2000. – С.34-42.

4.Духовність як культурний феномен. // Українське релігієзнавство, №9. – К.:УАР, 2000. – С.28-35.

5.Український екуменічний рух в світлі православно-католицьких та міжправославних відносин. // Екуменізм і проблеми міжконфесійних відносин в Україні. – К.: УАР, 2001. – С.134-140.

6.Різун В., Трачук Т. Нариси з історії та теорії українського літературознавства: Монографія. — К., 2005. - 251с.

7.Хамар У. В. Іван Франко про "національний ідеал" // Науковий вісник ВДУ. Журнал Волинського державного університету ім. Лесі Українки. Серія: Філософські науки. - 2000. - №8. - СІ 12-115.

8.Хамар У. В. Іван Франко про здійснимість ідеалів // Наукові записки Тернопільського державного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Серія: Філософія. - 2001. - №6. - С.29-35.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]