Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

PrIS

.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
7.24 Mб
Скачать

211

конкретні вакансії, прогнозування найпопулярніших вакансій, місць роботи, спеціальностей тощо.

Діаграма потоків даних першого рівня подана на рис. 12.12. Перших два процеси (1.1 та 1.2) реалізують такі функції працівника

біржі праці:

Збирання інформації – потоки резюме, майбутніх місць роботи, побажання, місця розташування фірм, вакансії, вимоги до працівників, – надходять із зовнішніх сутностей;

Збереження та оперативне опрацювання – збереження зазначених потоків даних у сховищах даних V.Вакансії та О.замовники; виділення із вказаних даних класифікаційних ознак та збереження їх у сховищі даних С.Класифікатори;

CV, вимоги до

 

інформація про

 

 

1.1

нових замовників

 

 

майбутніх місць

 

 

 

 

Облік

 

 

O

Замовники

роботи,

 

 

побажання

замовлень

С

Класифікатори

 

 

 

 

 

 

 

 

Відмова від вакансії

Місце розміщення

 

 

 

1.3

прогнози

 

 

 

щодо

фірм, вакансії,

1.2

 

 

Аналіз

 

 

замовлень

вимоги до

Облік

 

 

замовлень

 

працівників

вакансій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

інформація про

 

 

 

 

 

нові вакансії

 

 

 

 

Відмов більше 2

 

 

 

V

Вакансії

 

 

 

 

Вакансії, що найчастіше

1.4

 

 

 

 

затребувані

Перекваліфі

 

 

Список потрібних кваліфікцаій

кація

 

 

 

Рис. 12.12 Діаграма потоків даних процесу “Співставлення вимог”.

Експорт інформації – надання зацікавленим особам інформації про нові вакансії, нових замовників тощо (інформаційні потоки інформація про нові вакансії та інформація про нових замовників). Фактично,

здійснюється рекламна діяльність замовлень та вакансій.

Іншою характеристикою роботи працівника біржі праці є розгляд резюме та характеристик вакансій і підбір замовлень. У більшості з розглянутих програмних продуктів ця частина роботи виконується вручну і тому є малоефективною. Фактично, проводиться прогностичне моделювання без застосування жодних засобів автоматизації. Процес 1.3.

212

Аналіз замовлень призначений для підтримки процесу пошуку та прийняття рішень щодо вказаної частини роботи працівника біржі праці. Розглянемо цей процес детальніше (рис. 12.13).

Процес 1.4. виконується тоді, коли особа, що шукає роботу, певну кількість разів відмовилася від вакансій, які їй пропонували. У такому разі їй пропонують перекваліфікуватися на таку спеціальність, яка є найпотрібнішою у певний час на ринку праці.

Наведемо пояснення до діаграм потоків даних, зображених на рис. 12.12 - 12.13.

Результатом прогностичного моделювання замовлень є співставлення основних характеристик замовлень та вакансій і порівняння ступеня їх близькості. Чим ближчими (подібнішими) є деякі вакансія та замовлення, тим більшою є ймовірність отримання робочого місця за вказаною вакансією для працівника.

 

 

1.3.2

 

1.3.3

 

 

Агрегація

замовлення

Співставити

C Класифікатори

 

замовлення та

характеристик

на рівні

вакансії

 

 

 

 

 

клієнтів

 

 

 

 

Умови

1.3.1

 

 

 

 

 

проаналізоване

співставлення

Параметриза-

 

 

замовлення

 

ція замовлень

 

 

 

 

та вакансій

О Замовлення

1.3.4

 

 

 

 

 

 

 

 

Звіт по

 

 

 

 

результатах

 

 

V

Вакансії

аналізу

 

 

 

 

 

 

F

Оцінені

 

 

 

Z

замовлення

Рис. 12.13 Деталіація процесу Аналіз завмовлень.

Формування класифікаторів здійснюється у процесах 1.1 та 1.2, і результат записується у сховище класифікаторів. Із цього сховища послідовно беруться класифікатори (характеристики). Значення цих характеристик шукається серед ознак замовлення та вакансії. У процесі 1.3.3 здійснюється їхнє співставлення та видається ступінь близькості. Опрацювання результату аналізу та формування відповідних звітів, побажань тощо здійснюється процесом 1.3.4.

213

Виходом цього процесу є множина замовлень на конкретну вакансію (або навпаки) та рейтинґ найпопулярніших вакансій, спеціальностей, місць праці тощо.

Сховище оцінених замовлень містить проміжні результати аналізу. Результатом аналізу даних сховища FZ можуть бути нові класифікатори, ознаки “ненадійних” замовлень або вакансій тощо.

Сховища даних «Замовлення» та «Вакансії» повинні містити однакову за структурою інформацію, що характеризує вміння та навички працівника.

У сховищі Освітньо-кваліфікаційна характеристика фахівця

зберігаються нормативні документи, які встановлюють:

професійне призначення, кваліфікацію і умови використання фахівця за певною спеціальністю;

систему соціально-професійних і професійних задач;

сукупність і рівень сформованості вмінь і знань, необхідних для вирішення соціально-професійних і професійних задач;

вимоги до атестації випускників навчальних закладів.

Ієрархію задач біржі праці подамо на рис. 12.14.

Консалтинг

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Облік

 

 

 

Облік

 

Аналіз

 

Перекваліфіка

замовлень

 

 

 

вакансій

 

замовлень

 

ція

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Збір

Збереження та

Експорт

оперативна

інформації

інформації

 

обробка

 

Параметризація

замовлення та вакансій

Агрегація характеристик

Співставлення замовлення та вакансій

Звіт по результатах

аналізу

Рис. 12.14 Ієрархія задач системи.

Діаграма об'єктів-зв'язків у нотації Чена для ПО “Біржа праці” подана на рис. 12.15.

214

Рис. 12.15. Діаграма об'єктів-зв'язків у нотації Чена ПО “Біржа праці”.

215

Рис. 12.16. ERD-діаграма ПО Біржа праці.

216

РОЗДІЛ 13. Характеристики CASE-засобів

Silverrun+JAM

Vantage Team Builder (Westmount I-CASE) + Uniface

Урозділі описано CASE-засоби.

13.1. Silverrun+JAM

13.1.1. Silverrun

CASE-засіб Silverrun американської фірми Сomputer Systems Advisers, Inc. (CSA) використовується для аналізу і проектування ІС бізнес-класу [22] і орієнтований більшою мірою на спіральну модель ЖЦ. Він застосовується для підтримки будь-якої методології, заснованої на роздільній побудові функціональної та інформаційної моделей (діаграм потоків даних і діаграм "сутність-зв'язок").

Налаштування на конкретну методологію забезпечується вибором необхідної графічної нотації моделей і набору правил перевірки проектних специфікацій. У системі є готові налаштування для найпоширеніших методологій: DATARUN (основна методологія

Silverrun), Gane/Sarson, Yourdon/DeMarco, Merise, Ward/Mellor, Information Engineering. Для кожного поняття, введеного у проекті є можливість додавання власних описів. Архітектура Silverrun дозволяє нарощувати середовище розроблення у міру необхідності.

Структура і функції

Silverrun має модульну структуру і складається з чотирьох модулів, кожен з яких є самостійним продуктом.

Модуль побудови моделей бізнес-процесів BPM у формі діаграм потоків даних дозволяє моделювати функціонал організації або ІС. У модулі BPM забезпечена можливість роботи з моделями великої складності: автоматична перенумерація, робота з деревом процесів (включаючи візуальне перетягання гілок), від'єднання і приєднання частин моделі для колективного розроблення. Діаграми можуть зображатися у декількох нотаціях, включаючи Yourdon/DeMarco і Gane/Sarson. Є також можливість створювати власні нотації.

Модуль концептуального моделювання даних (ERX — EntityRelationship eXpert) забезпечує побудову моделей даних "сутністьзв'язок", не прив'язаних до конкретної реалізації. Цей модуль має вбудовану експертну систему, що дозволяє створити коректну

217

нормалізовану модель даних за допомогою відповідей на змістовні запитання про взаємозв'язок даних. Можлива автоматична побудова моделі даних з описів структур даних. Аналіз функціональних залежностей атрибутів дає можливість перевірити відповідність моделі вимогам третьої нормальної форми і забезпечити їх виконання. Перевірена модель передається в модуль RDM.

Модуль реляційного моделювання (RDM — Relational Data Modeler) дозволяє створювати деталізовані моделі "сутність-зв'язок", призначені для реалізації у реляційній базі даних. У цьому модулі документуються всі конструкції, пов'язані з побудовою бази даних: індекси, триґери, збережені процедури тощо. Гнучка змінна нотація і розширюваність репозиторію дозволяють працювати за будь-якою методологією. Можливість створювати підсхеми відповідає підходу ANSI SPARC до представлення схеми бази даних. Цей модуль забезпечує проектування і повне документування реляційних баз даних.

Менеджер репозиторію робочої групи (WRM — Workgroup Repository Manager) застосовується як словник даних для зберігання загальної для всіх моделей інформації, а також забезпечує інтеграцію модулів Silverrun в єдине середовище проектування.

Недолік Silverrun - відсутність суворого взаємного контролю між компонентами різних моделей (наприклад, можливості автоматичного поширення змін між DFD різних рівнів декомпозиції).

Взаємодія з іншими засобами

Для автоматичної ґенерування схем баз даних в Silverrun існують мости до найбпоширеніших СКБД: Oracle, Informix, DB2, Ingres, Progress, SQL Server, SQLBase, Sybase. Для передавання даних у засоби розроблення застосувань є мости до мов 4GL: JAM, PowerBuilder, SQL Windows, Uniface, NewEra, Delphi. Усі мости дозволяють завантажити в

Silverrun RDM інформацію з каталогів відповідних СКБД або мов 4GL. Це дозволяє документувати, перепроектувати або переносити на нові платформи бази даних, що вже є в експлуатації, і прикладні системи. При використанні моста Silverrun розширює свій внутрішній репозиторій специфічними для цільової системи атрибутами. Після визначення значень цих атрибутів ґенератор застосувань переносить їх у внутрішній каталог середовища розроблення або використовує при ґенеруванні коди на мові SQL. Таким чином можна повністю визначити ядро бази даних з використанням усіх можливостей конкретної СКБД: триґерів, збережених процедур, обмежень цілісності. При створенні застосування на мові 4GL дані, які перенесені з репозиторію Silverrun, використовуються або для автоматичного ґенерування інтерфейсних об'єктів, або для швидкого їх створення вручну.

218

Для обміну даними з іншими засобами автоматизації проектування, створення спеціалізованих процедур аналізу і перевірки проектних специфікацій, складання спеціалізованих звітів відповідно до різних стандартів у системі Silverrun є три способи видачі проектної інформації у зовнішні файли:

Система звітів. Можна, визначивши вміст звіту за репозиторієм, записати звіт у текстовий файл. Цей файл можна потім завантажити у текстовий редактор або включити в інший звіт;

Система експорту/імпорту. Для повнішого контролю над структурою файлів в системі експорту/імпорту є можливість визначати не лише вміст експортного файла, але і роздільники записів, полів у записах, маркери початку і кінця текстових полів. Файли із вказаною структурою можна не лише формувати, але й завантажувати в репозиторій. Це дає можливість обмінюватися даними з різними системами: іншими CASE-засобами, СКБД, текстовими редакторами і електронними таблицями;

Зберігання репозиторію у зовнішніх файлах через ODBC-драйвери. Для доступу до даних репозиторію з найпоширеніших систем управління базами даних забезпечена можливість зберігати усю проектну інформацію безпосередньо у форматі цих СКБД.

Групова робота

Групова робота підтримується в системі Silverrun двома способами:

У стандартній, розрахованій на одного користувача версії є механізм контрольованого розділення і злиття моделей. Розділивши модель на частини, можна роздати їх декільком розробникам. Після детального доопрацювання моделі об'єднуються в єдині специфікації;

Мережева версія Silverrun дозволяє здійснювати одночасну групову роботу з моделями, що зберігаються в мережевому репозиторії на базі СКБД Oracle, Sybase або Informix. При цьому декілька розробників можуть працювати з однією і тією самою моделлю, оскільки блокування об'єктів відбувається на рівні окремих елементів моделі.

Середовище функціонування

Є реалізації Silverrun трьох платформ - MS Windows, Macintosh і OS/2 Presentation Manager — з можливістю обміну проектними даними між ними.

13.1.2. JAM

Засіб рхзроблення застосувань JAM [28] (JYACC's Application Manager) — продукт фірми JYACC (США).

219

JAM має модульну структуру і складається з таких компонент:

ядро системи;

JAM/DBi — спеціалізовані модулі інтерфейсу до СКБД

(JAM/DBi-Oracle, JAM/DBi-Informix, JAM/DBi-ODBC тощо);

JAM/RW — модуль ґенератора звітів;

JAM/CASEi — спеціалізовані модулі інтерфейсу до CASE-

засобів (JAM/CASE-TeamWork, JAM/CASE-Innovator тощо);

JAM/TPi — спеціалізовані модулі інтерфейсу до менеджерів транзакцій (наприклад, JAM/TPi-Server TUXEDO тощо);

Jterm — спеціалізований емулятор X-термінала.

Ядро системи (власне, сам JAM) є закінченим продуктом і може самостійно використовуватися для розроблення застосувань. Усі останні модулі є додатковими і самостійно використовуватися не можуть.

Ядро системи складається з таких основних компонентів:

редактор екранів. До складу редактора екранів входять: середовище розроблення екранів, візуальний репозиторій об'єктів, власна СКБД JAM - JDB, менеджер транзакцій, відлагоджувач, редактор стилів;

редактор меню;

набір допоміжних утиліт;

засоби розроблення промислової версії застосування.

Уядро JAM вбудована розрахована на одного користувача реляційна СКБД JDB. Основним призначенням JDB є прототипування застосувань у тих випадках, коли робота зі штатною СКБД неможлива або недоцільна. У JDB реалізований необхідний мінімум можливостей реляційних СКБД за винятком індексів, збережених процедур, триґерів і переглядів (view). За допомогою JDB можна побудувати БД, ідентичну до цільової БД (з точністю до відсутніх в JDB можливостей) і розробити значну частину застосування.

Утиліти JAM включають три групи:

конвертори файлів екранів JAM у текстові. JAM зберігає екрани у вигляді двійкових файлів власного формату. У ряді випадків (наприклад, для виготовлення програмної документації проекту) необхідний текстовий опис екранів;

конфіґурація пристроїв введення/виведення. JAM і застосування, побудовані за його допомогою, не працюють безпосередньо з пристроями введення/виведення. Замість цього JAM звертається до логічних пристроїв введення/виведення (клавіатура, термінал, звіт). Відображення логічних пристроїв у фізичних здійснюється за допомогою засобів конфіґурації;

220

обслуговування бібліотек екранів (традиційні операції з

бібліотеками).

Одним з додаткових модулів JAM є ґенератор звітів. Компонування звіту здійснюється у редакторі екранів JAM. Опис роботи звіту здійснюється за допомогою спеціальної мови. Ґенератор звітів дозволяє визначити дані, що виводяться у звіт, групування інформації, що виводиться, форматування результату та ін.

Застосування, розроблені з використанням JAM, не вимагають так званих виконавчих (run-time) систем і можуть бути подані у вигляді виконуваних модулів. Для цього розробник повинен мати компілятор C і редактор зв'язків. Для розроблення промислової версії до складу JAM входить файл збирання (makefile), вихідні тексти (на мові C) ряду модулів застосування і необхідні бібліотеки.

JAM містить вбудовану мову програмування JPL (JAM Procedural Language), за допомогою якої за потреби можна написати модулі, що реалізують специфічні дії. Крім того, в JAM реалізована можливість підключення зовнішніх модулів, написаних на будь-якій мові, сумісній за викликами функцій з мовою C.

Безпосередню взаємодію із СКБД реалізують модулі JAM/DBi (Data Base interface). Способи реалізації взаємодії в JAM розділяються на два класи: ручні й автоматичні. При ручному способі розробник застосування самостійно пише запити на SQL, у яких як джерелами, так і адресатами приймання результатів виконання запиту можуть бути як інтерфейсні елементи візуально спроектованого зовнішнього рівня, так і внутрішні, невидимі для кінцевого користувача змінні. Автоматичний режим реалізується менеджером транзакцій JAM, із врахуванням достатньо складних зв'язків між таблицями БД і автоматичним керуванням атрибутами екранних полів введення/виведення залежно від вигляду транзакції (читання, запис тощо).

JAM дозволяє будувати застосування для роботи більш ніж з 20

СКБД: ORACLE, Informix, Sybase, Ingres, InterBase, NetWare SQL Server, Rdb, DB2, ODBC-сумісні СКБД та ін.

Характерною рисою JAM є високий рівень переносимості застосувань між різними платформами (MS DOS/MS Windows, SUNOS, Solaris (i80x86, SPARC), HP-UX, AIX, VMS/Open VMS і ін.).

При зростанні навантаження на систему і складності завдань (розподіленість і гетерогенність ресурсів, кількість одночасно підключених користувачів, складність логіки застосування) застосовується триланкова модель архітектури "клієнт-сервер" з використанням менеджерів транзакцій.

Міст (інтерфейс) SILVERRUN-RDM <-> JAM реалізує взаємодію між CASE-засобом Silverrun і JAM (перенесення схеми бази даних і