Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

PrIS

.pdf
Скачиваний:
45
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
7.24 Mб
Скачать

161

Як показують практичні дослідження (таблиця 11.2), застосування таких систем істотно змінює розподіл трудозатрат по фазах розроблення ПЗ [], скорочуючи загальний час проектування. При використанні CASEтехнології час на аналіз та проектування ПЗ збільшується у два рази, але істотно зменшується час, затрачений на кодування та тестування ПЗ.

Таблиця 11.2. Порівняльна характеристика технологій.

 

Аналіз

Проектування

 

 

 

Традиційні

20%

15%

 

 

 

Структурні

30%

30%

 

 

 

CASE-

40%

40%

технології

Крім того, подальша підтримка програмного забезпечення, розробленого з використанням CASEтехнологій, набагато простіша, що позначається на своєчасності появи нових версій продукту та їх якості.

11.2. Інструментальний засіб BPwin

BPwin є могутнім інструментом для створення моделей, що дозволяють аналізувати, документувати і планувати зміни складних бізнесів-процесів. Тепер він входить у програмний пакет AllFusion Modeling Suite. BPwin пропонує засіб для збирання всієї необхідної інформації про роботу підприємства і графічного зображення цієї інформації у вигляді цілісної і несуперечливої моделі.

162

BPwin підтримує три методології: IDEF0, DFD і IDEF3, що дозволяють аналізувати бізнес у трьох ключових напрямах:

Із погляду функціональності системи. У рамках методології IDEF0 (Integration Definition for Function Modeling) бізнес-процес подається у вигляді набору елементів-робіт, що взаємодіють між собою, а також показуються інформаційні, людські і виробничі ресурси, які споживаються кожною роботою.

Із погляду потоків інформації (документообігу) у

системі. Діаграми DFD (Data Flow Diagramming) можуть доповнити те, що вже відображено в моделі IDEF3, оскільки вони описують потоки даних, дозволяючи простежити, відбувається обмін інформацією між бізнесфункціями всередині системи. У той же час діаграми DFD залишають без уваги взаємодію між бізнес-функціями.

Із погляду послідовності виконуваних робіт. Ще точнішу картину можна одержати, доповнивши модель діаграмами IDEF3. Цей метод привертає увагу до черговості виконання подій. У IDEF3 включені елементи логіки, що дозволяє моделювати й аналізувати альтернативні сценарії розвитку бізнес-процесу.

BPwin уміє перевіряти моделі, які створює користувач, з погляду синтаксису обраної методології, перевіряє цілісність зв’язків між діаграмами, а також виконує ряд інших перевірок. При цьому зберігаються головні переваги діаграми – простота створення і наочність.

11.2.1. IDEF0

Основною із трьох методологій, які підтримує BPwin, є IDEF0. IDEF0 відноситься до сімейства стандартів IDEF, які з'явились наприкінці шістдесятих років минулого

163

століття за назвою SADT (Structured Analysis and Design Technique). IDEF0 може використовуватися для моделювання широкого класу систем. Для нових систем застосування IDEF0 має своєю метою визначення вимог і вказання функцій для наступного розроблення системи, що відповідає поставленим вимогам і реалізує виділені функції. Стосовно наявних систем IDEF0 може бути використана для аналізу функцій, які виконуються системою, і відображення механізмів, за допомогою яких ці функції виконуються. Результатом застосування IDEF0 до деякої системи є модель цієї системи, що складається з ієрархічно впорядкованого набору діаграм, тексту документації та словників, зв'язаних один з одним за допомогою перехресних посилань. Двома найважливішими компонентами, з яких будуються діаграми IDEF0, є функції чи роботи (зображені на діаграмах у вигляді прямокутників) і дані й об'єкти (подані у вигляді стрілок), що зв'язують між собою роботи. При цьому стрілки, залежно від того, в яку грань прямокутника роботи вони входять чи з якої грані виходять, поділяються на п'ять видів.

Стрілки входу (входять у ліву грань роботи) – зображають дані чи об'єкти, що змінюються в ході виконання роботи.

Стрілки керування (входять у верхню грань роботи) – зображають правила й обмеження, згідно з якими виконується робота.

Стрілки виходу (виходять із правої грані роботи) – зображують дані чи об'єкти, що з'являються у результаті виконання роботи.

Стрілки механізму (входять у нижню грань роботи) – зображають ресурси, які необхідні для виконання

164

роботи, але не змінюються в процесі роботи (наприклад, пристрої, людські ресурси тощо).

Стрілки виклику (виходять з нижньої грані роботи) – зображають зв'язки між різними діаграмами чи моделями, вказуючи на деяку діаграму, де задана робота розглянута детальніше.

Усі роботи і стрілки мають бути іменовані. Перша діаграма в ієрархії діаграм IDEF0 завжди зображає функціонування системи загалом. Такі діаграми називаються контекстними. У контекст входить опис мети моделювання, області (опис того, що буде розглядатися як компонент системи, а що як зовнішній вплив) і погляду (позиції, з якої буде будуватися модель). Зазвичай як погляд вибирається погляд об'єкту, відповідального за роботу модельованої системи загалом.

Продоменструємо діаграми IDEF0 для розроблення системи визначення кредитоспроможності клієнта банку

(рис. 11.1).

Рис 11.1. Приклад контекстної діаграми в нотації

IDEF0.

Після того, як контекст описаний, будуються наступні діаграми в ієрархії. Кожна наступна діаграма є більш докладним описом (декомпозицією) однієї з робіт на діаграмі вищого рівня. Приклад декомпозиції контекстної роботи подано на рис.11.2.

165

Рис. 11.2 Приклад діаграми декомпозиції в нотації

IDEF0.

Опис кожної підсистеми виконується аналітиком разом з експертом предметної області. Зазвичай експертом є людина, відповідальна за цю підсистему і тому досконально обізнана про всі її функції. Отже, вся система розбивається на підсистеми до потрібного рівня деталізації, і отримуємо модель, яка апроксимує систему із заданим рівнем точності. Одержавши модель, що адекватно відображає поточні бізнес-процеси (так звану модель AS IS – як є), аналітик з легкістю може побачити всі найуразливіші місця системи. Після цього, з урахуванням виявлених недоліків, можна будувати модель нової організації бізнесів-процесів (модель TO BE

як має бути).

Аналіз інформації про фізичну ососбу показано на рис. 11.3.

166

Рис. 11.3. Аналіз інформації про фізичну особу.

Аналіз інформації про юридичну особу показано на рис. 11.4.

Після прийняття рішення про надання кредиту за специфічними ознаками і у разі позитивного рішення аналізується кредитоспроможність за спільними для двох груп ознаками (рис. 11.5).

Остаточним рішенням визначається можливість наданя кредиту, а також надається інформація про позичальників банкам-партнерам за їхнім запитом.

11.2.2. DFD

Щоб документувати механізми передавання й опрацювання інформації у модельованій системі, використовуються діаграми потоків даних. DFD зазвичай будуються для наочного зображення поточної роботи системи документообігу організації. Найчастіше діаграми DFD використовують як доповнення моделі бізнеспроцесів, виконаної в IDEF0.

167

Рис. 11.4. Аналіз інформації про юридичну особу.

Рис. 11.5. Аналіз інформації за спільними ознаками.

Усього DFD використовує чотири важливих елементи.

Роботи. Роботи в DFD позначають чи функції процеси, що обробляють і змінюють інформацію. Роботи подані на діаграмах у вигляді прямокутників з округленими кутами.

168

Стрілки. Стрілки йдуть від об'єкту-джерела до об'єктуприймача, позначаючи інформаційні потоки в системі документообігу.

Зовнішні сутності. Зовнішні сутності вказують на місце, організацію чи людину, що беруть участь у процесі обміну інформацією із системою, але розташовуються за рамками цієї діаграми.

Сховища даних. Сховища даних – власне дані, до яких здійснюється доступ, ці дані також можуть бути створені чи змінені роботами. На одній діаграмі може бути присутнім кілька копій того самого сховища даних.

Приклад побудови діаграм в нотації DFD для автоматизації комунального підприємства (ЖЕК) подано на рис. 11.6 – 11.7.

Контекстну діаграму системи автоматизації ЖЕК показано на рис. 11.6.

169

Рис. 11.6 Контекстна діаграма у нотації DFD

Діаграма потоків даних першого рівня показана на рис. 11.7.

У діаграмах потоків даних усі використані символи складаються у загальну картину, яка дає чітке уявлення про те, які дані використовуються, які функції виконуються системою документообігу. При цьому часто з'ясовується, що наявні потоки інформації, важливі для діяльності компанії, реалізовані ненадійно і потребують реорганізації.

170

Рис. 11.7. Діаграма потоків даних першого рівня у нотації

DFD.

11.2.3. IDEF3

Наявність у діаграмах DFD елементів для опису джерел, приймачів і сховищ даних дозволяє точно описати процес документообігу. Однак для опису логіки взаємодії інформаційних потоків модель доповнюють діаграмами ще однієї методології – IDEF3, так званої workflow diagramming. Методологія моделювання IDEF3

дозволяє графічно описати і задокументувати процеси, фокусуючи увагу на послідовності цих процесів і на зв’язках між процесами і важливими об'єктами, що є частинами цих процесів.