Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивыльне _моя шпора.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
640.51 Кб
Скачать

15. Зміст цивільних процесуальних правовідносин

Зміст цивільних процесуальних правовідносин складають цивільні процесуальні права та обов’язки учасників правовідносин, які реалізуються у формі процесуальних дій.

До змісту цивільних процесуальних правовідносин входять разом з правами і обов'язками суб'єктів їх поведінка, тобто процесуальні дії, які існують не самі по собі, а є засобом реалізації суб'єктами своєї волі — прав і обов'язків. Від дії суб'єктів залежить виникнення і розвиток самих відносин. Так, відповідно до ст. 4 ЦПК кожна заінтересована особа вправі звернутися до суду в порядку, встановленому законом, за захистом порушеного або оспорюваного права чи охоронюваного законом інтересу. Обов'язок суду приступити до розгляду справи (здійснити захист цивільного права) виникає після того, коли така заінтересована особа подасть до суду позовну заяву, заяву, скаргу (ст. 5 ЦПК). Отже, право заінтересованої особи на звернення до суду за захистом реалізується пред'явленням до суду заяви (виконанням процесуальної дії). Цьому праву відповідає обов'язок суду приступити (виконати процесуальну дію) до розгляду справи. Між судом і заінтересованою особою виникли цивільні процесуальні правовідносини, і його суб'єкти можуть реалізувати процесуальними діями встановлені ЦПК і пов'язані між собою процесуальні права і обов'язки.

Обсяг і характер цивільних процесуальних прав і обов'язків встановлений у ЦПК залежно від тих завдань і процесуальних функцій, які вони покликані здійснювати в цивільному судочинстві. Цивільні процесуальні права і обов'язки суду становлять повноваження, а їх сукупність — компетенцію. Процесуальні права і обов'язки інших суб'єктів правовідносин визначають їх процесуальне становище в цивільному судочинстві. В переважній більшості вони складаються з процесуальних прав та обов'язків особистого немайнового характеру і як виняток з процесуальних прав і обов'язків майнового характеру (відшкодування судових витрат, заподіяної шкоди невиконанням процесуальних обов'язків тощо — статті 75,77,158 та ін. ЦПК).

Цивільним процесуальним кодексом визначені також зміст, процесуальна форма, умови і порядок виконання процесуальних дій по реалізації цивільних процесуальних прав.

16. Суб’єкти цивільно-процесуальних правовідносин.

Суб’єкт цивільних процесуальних правовідносин – це носій цивільних процесуальних прав та обов’язків. ЦПК поділяє суб’єктів на дві групи: суд та учасники цивільного процесу, а останніх своєю чергою, - на осіб, які беруть участь у справі (ст.26 ЦПК), та інших учасників процесу (ст.47 ЦПК).

Основним критерієм визначення належності того чи іншого суб’єкта цивільних процесуальних відносин до тої чи іншої групи, є зміст його діяльності та наявність юридичної заінтересованості. Тому доцільно провести поділ суб’єктів на три групи:

1) суд; 2) особи, які беруть участь у справі; 3) особи, які сприяють судовому розгляду та вирішенню справи (інші учасники процесу).

Особи, які беруть участь у справі залежно від провадження: Позовне: Позивач. Відповідач, 3і особи, представники сторін та 3іх осіб. Органи та особи, яким за законом надано право захищати чужі інтереси (прокурор – здійснює представництво на будь-якій стадії процесу, органи державної влади, органи місцевого самоврядування). Наказне: Заявник, Боржник, представники заявника та боржника + органи та особи, яким за законом надано право захищати чужі інтереси. Окреме: Заявник, Заінтересовані особи їх представники + органи та особи, яким за законом надано право захищати чужі інтереси.

Інші учасники процесу: секретар судового засідання, судовий розпорядник, свідок, експерт, перекладач, особа, яка надає правову допомогу.